Ecosistemul DeFi a înregistrat o creștere explozivă anul acesta, ajungând până la 12 miliarde de dolari în criptomonede blocate. Una dintre cele mai populare platforme din acest ecosistem este Uniswap, care are un volum zilnic de tranzacții de peste 650 milioane de dolari.

Uniswap funcționează pe baza conceptului de token swapping – conversia rapidă a unei criptomonede în alta. Exchange-urile centralizate funcționează pe baza unui order book, în care utilizatorii așteaptă o ofertă acceptabilă înainte de a efectua tranzacția.

DEX-urile funcționează pe baza unor algoritmi care calculează valoarea unui token în funcție de lichiditatea disponibilă. Ca atare, schimbul de tokenuri are loc mult mai rapid, în unele cazuri instantaneu.

Cum funcționează Uniswap?

În esență, Uniswap este un protocol de lichiditate open-source, bazat pe Ethereum, pentru schimbul de tokenuri ERC-20. Acesta cuprinde o serie de contracte inteligente care permit oricui să tranzacționeze direct cu oricine altcineva direct pe blockchain-ul Ethereum.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Uniswap folosește un mecanism de calcul automatizat pentru a stabili prețul unui token în funcție de cererea și oferta de pe piață. În cazul în care tokenul nu este disponibil, platforma poate direcționa swap-ul printr-un token intermediar precum DAI sau Tether.

Pentru a realiza un swap, utilizatorul trebuie să dețină tokenurile într-un portofel precum Metamask, WalletConnect, Coinbase Wallet, Fortmatic sau Portis. Acesta va fi conectat la platformă în mod gratuit.

După conectare, se selectează opțiunea de swap și tokenul dorit. Uniswap generează un pop-up ce include valoarea și costul tranzacției. După confirmare, conversia se realizează imediat după ce tranzacția este confirmată pe blockchain-ul Ethereum.

Lichiditate pentru Uniswap

Utilizatorii care asigură lichiditate pentru Uniswap primesc un comision de 0.3% pe tranzacție, ceea ce asigură un venit pasiv pentru deținătorii de criptomonede.

Pentru a realiza acest lucru, după conectarea portofelului la platformă, utilizatorul trebuie să selecteze opțiunea de ”Pool”. Pentru contribuția sa, va primi așa numitele ”pool tokens”, care reprezintă contribuția la Uniswap. Pool tokens pot fi convertite și retrase, iar contribuția inițială poate fi de asemenea retrasă oricând(exista si cazul in care aceasta este blocata).

Avantaje și dezavantaje ale Uniswap

Niciun sistem nu este perfect, așa că există anumite avantaje și dezavantaje ale utilizării Uniswap.

Avantaje:

  • Fără KYC – utilizarea Uniswap este simplă, fără a necesita deschiderea unui cont sau verificarea identității;
  • Fără limite – nu există plafoane pentru retrageri sau depozite;
  • Viteza tranzacției – swapurile de jetoane sunt de obicei instantanee;
  • Ușurință de utilizare – tabloul de bord este simplu și foarte ușor de utilizat;
  • Descentralizare – nu există o autoritate centrală;
  • Potențial de câștig – furnizorii de lichidități pot beneficia de contribuția garanțiilor la fondurile de lichidități.

Dezavantaje:

  • Cunoștințe tehnice – procesul de token swapping necesită cunoștințe despre portofele și tranzacții criptografice;
  • Slippage – prețurile tokenurilor pot fluctua foarte rapid, ceea ce poate provoca pierderi până când tranzacția este executată;
  • Prețul gas – tranzacțiile în rețeaua Ethereum se bazează pe plata de gas, iar o creștere a numărului lor duce la creșterea costului de tranzacție;
  • Swapuri flash – actorii rău intenționați pot profita de dezechilibrele dintre diferite piețe;
  • Tokenuri false – oricine poate crea și lista tokenuri pe Uniswap, inclusiv versiuni false ale criptomonedelor existente.

Uniswap este liderul actual al ecosistemului DeFi, cu peste un miliard de dolari blocați pe platformă, conform DeFi Pulse. Yield farming și asigurarea de lichidități nu generează venituri extrem de mari, dar sunt o metodă de a obține profituri din criptomonedele deținute.

Daca mai ai si alte intrebari despre cum funcționează Uniswap, rubrica de comentarii este toata a ta!