Poate bitcoinul să scape omenirea de sărăcie? Oare am putea crea un sistem financiar bazat pe bitcoin care să ajute societatea să fie echitabila pentru toţi cetăţenii ei?
Bitcoinul a apărut deja de aproape 10 ani şi a supravieţuit tuturor greutăţilor, deşi mulţi i-au cântat prohodul în repetate rânduri. În zilele noastre el este un sistem financiar în toată puterea cuvântului, iar în unele ţări precum Japonia este recunoscut oficial ca monedă.
De ce nu funcţionează sistemul actual
Sistemul financiar folosit în prezent este creat şi suportat de instituţii financiare de scară mare – bănci, companii de asigurări, companii care oferă servicii financiare etc.
Problema este că în pofida existenţei acestor afaceri de mult timp, accesul propriu-zis la servicii a fost mereu dificil. Conform Băncii Mondiale, 2 miliarde de oameni încă nu au cont bancar.
Oamenii doresc să folosească bani cash prin retrageri de la bancomate, dar asta presupune ca în prelabil să fi depus bani în cont. Ambele operaţiuni presupun însă plata unor comisioane.
Banii digitali sunt viitorul
Fenomenul de digitalizare şi folosirea tehnologiei moderne, inclusiv a smartphone-urilor poate aduce multe beneficii. Un comunicat al Bancii Mondiale transmite:
„Trecerea de la bani cash la plăţi electronice poate aduce beneficii atât sursei cât şi destinatarului. Poate îmbunătăţi eficienţa prin rapiditatea efectuării transferurilor şi prin scăderea costurilor tranzacţiilor.”
Comunicatul mai spune şi că tranzacţiile electronice măresc gradul de transparenţă şi de asemenea, reduc pierderile.
Moneda este sistemul financiar
Bitcoinul şi alte criptomonede aduc anumite avantaje. În primul rând sunt digitale, nu presupun folosirea lor cash. Nu necesită seifuri, nici maşini blindate pentru transport, nici alte proceduri care în general fac ca manipularea banilor fizici să fie scumpă.
În al doilea rând, unele criptomonede au caracteristici precum contractele smart, care pot fi folosite de oameni pentru a efectua tranzacţii securizate fără a avea nevoie de instituţii financiare intermediare.
Joi Ito, director la MIT Media Labs a spus recent despre bitcoin:
„Chiar daca eşti un om obişnuit, chiar dacă eşti un pensionar care a investit mulţi bani, o să te loveşti de aceşti intermediari care nu te vor reprezenta foarte bine. Bitcoinul oferă mai mult spaţiu de mişcare şi, sperăm, va reduce complexitatea sistemului financiar.”
Cei săraci trebuie să fie deschişi
Dificultăţile legate de reglementare trebuie să fie depăşite înainte ca moneda digitală să fie adoptată în mainstream. În acest moment există premise de viitor pentru anumite ţări care vor recunoaşte bitcoinul ca metodă oficială de plată.
Alte avanjate: monedele digitale sunt transparente şi unele, precum bitcoinul, au un registru de tranzacţii public. Aceste monede îi pot ajuta pe cei săraci să scape de apăsarea lipsei banilor cash. Banii digitali îi pot ajuta şi pe cei care locuiesc în zone defavorizate, sau departe de centrele urbane, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a efectua tranzacţii.
Mai mult, criptomoneda poate ajuta chiar şi instituţiile financiare, acestea nemaifiind obligate să îşi extindă infrastructura în zone îndepartate. Oricum am privi, oamenii săraci pot fi foarte avantajaţi de folosirea monedelor digitale.
Sursa – Cointelegraph