Poate că ai auzit deja de masternodes (MN) și de tot felul de oameni care își fac colecții de așa ceva. Ai mai adăugat un termen necunoscut la jargonul deja încărcat pe care îl înveți de când ai început să lucrezi cu criptomonedele? În acest articol ai toate explicațiile legate de masternodes, cum să le operezi și cum să câștigi criptomonede cat si diferente fata de minarea de criptomonede.
De ce să setezi un masternode
Cei mai mulți aleg să își seteze un masternode ca să facă niște venituri pasive. Dacă ai un masternode, te implici în rețea și câștigi ceva fise, cu mai puțin consum de timp. Da, poți să câștigi mult mai bine din minare și din trading, desi in 2018 MN-urile sunt in lumina reflectoarelor.
Pentru început, tutorialul presupune să aveți instalat sistemul de operare Linux (de preferat Ubuntu). Merge creat si pe windows.
Să trecem la partea faină.
Ce este până la urmă un masternode
Un masternode este un nod plin sau un portofel cripto care este sincronizat în totalitate cu blockchainul monedei alese de tine. Rulează 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
Explicația pentru începătorii care sunt și mai în urmă – criptomonedele se bazează pe tehnologia blockchain. Esențialmente, blockchainul este doar un registru în care se trec toate cheltuielile de pe piață. Alice i-a trimis lui Bob un milion (ha!) de bitcoini, Bob i-a trimis lui Charlie 0,0004 bitcoini, etc. Toate cheltuielile de când s-a lansat o anumită monedă sunt trecute în acest registru, care nu poate să fie modificat, spart, atacat de hackeri etc. Oricine vrea poate să descarce registrul blockchain al unei monede și să îl lase să își facă update constant. În felul acesta, calculatorul său devine un nod în rețea.
Să zicem că ai stoca toată economia unei criptomonede pe un server central. Un atacator poate să spargă acel server (așa cum se întâmplă mai des decât ne închipuim cu serverele băncilor) și să modifice registrul. Dacă însă 8000 de oameni au descărcat registrul pe calculatorul propriu și compară în permanență să se asigure că registrele sunt identice, un atacator ar trebui să spargă 8000 de calculatoare, despre care nici nu știe exact unde se află sau ce IP au. Nodurile mai au și alte roluri, cum ar fi să verifice validitatea tranzacțiilor care nu au fost încă scrise în registru și să le trimită mai departe minerilor.
Masternodurile sunt însă diferite ca funcționalitate față de nodurile normale. Dacă nu este clar deja, nu mai vorbim aici doar despre moneda bitcoin ci despre o gamă largă de altcoinuri.
- Cresc confidențialitatea tranzacțiilor
- Fac tranzacții instante
- Participă în guvernanță și votează
- Permit bugetarea și sistemul de trezorerie la criptomonede
Bun, dar cum câștigăm bani de pe urma lor?
Cum să îți alegi un masternode
Aici începe deja muncă. Ce fel de masternode alegi? Avem aici una dintre strategii:
Pe masternodes.online sau mnrank.com poți să cauți o monedă cu ROI bun și costuri decente. Vizitează site-urile monedelor și studiază ce programă și ce specificații au. Dacă intri pe aici o să afli și ce zice comunitatea despre monedă.
Pe GitHub poți să vezi dacă dezvoltatorii sunt activi, iar rețelele sociale îți vor da o idee despre cum arată comunitatea.
Dacă îți place ce vezi, mergi la un schimb și cumperi fisa. De obicei poți să faci o comandă sub cel mai recent bid și să aștepți ca minerii sau vânzătorii să îți accepte comanda, în loc să cumperi la prețul pieței.
Acum că ai moneda, o să intrăm în partea complicată de setare a nodului. Am ales Chaincoin CHC ca exemplu, pentru că are costuri mici. Din păcate și profiturile sunt mici.
Setup-ul pentru portofelul local
Pe siteul Chaincoin poți să descarci și să instalezi cea mai nouă versiune de portofel.
Odată ce ai descărcat portofelul, lasă-l să se sincronizeze total cu blockchainul. Apoi, odată ce portofelul s-a sincronizat, poți să trimiți fisele din schimb la portofelul local.
Odată ce ai numărul necesar de confirmări pe portofel, poți să îl criptezi cu o parolă sigură și să faci un backup pentru fișierul wallet.dat.
Setupul pe care ar trebui să îl alegi pentru masternode este un portofel hot pe VPS sau un portofel local la rece pe calculator.
Asta înseamnă că fisele sunt în siguranță în portofelul local și ai nevoie doar să îl încarci o dată la câteva zile ca să îl sincronizezi cu rețeaua și să îți colectezi recompensele.
Setarea portofelului de control
Descarcă și instalează portofelul și așteaptă ca blockchainul să se sincronizeze.
Pentru fiecare masternode pe care vrei să îl creezi, setează o adresă de primire. Dacă setezi două masternodes o să creezi două adrese de primire.
Ca să faci asta, trebuie să intri în File -> Receiving Addresses -> New. Poți să dai și un nume nodurilor, care să te ajute să le identifici.
Pentru fiecare masternode, trebuie să creezi o cheie masternode. Intră în consola RPC a portofelului Tools -> Debug Console și tastează genkey-ul, care ar trebui să îți dea un șir alfanumeric lung. Reține toate aceste chei pentru că o să avem nevoie de ele mai târziu. Reține că trebuie să faci asta pentru fiecare masternode și fiecare o să aibă propria cheie unică.
Acum ai o adresă de primire și o cheie pentru fiecare masternode.
Setarea fișierului masternode.conf
Tu știi cel mai bine unde ți-ai pus portofelul atunci când l-ai instalat. În mod implicit, instalarea se face pe C:\Users\ username \AppData\Roaming\ChainCoin.
Intră în fișier. Ar trebui să vezi un folder de backup, block, chainstate și chaincom.conf
În directorul ChainCoin crează un fișier nou denumit masternode.conf, dacă el nu există deja. Poți să îl faci dacă deschizi un fișier în notepad și îl salvezi așa cum este, gol, în directorul chaincoin, ca masternode.conf
Fișierul masternode.conf este locul unde vom pune toate informațiile pentru fiecare masternode în formatul următor:
Doc for masternode.conf: https://github.com/chaincoin/chaincoin/blob/master/doc/masternode_conf.md
# Masternode config file # Format: alias IP:port masternodeprivkey collateral_output_txid collateral_output_index # Example: mn1 127.0.0.2:51474 93HaYBVUCYjEMeeH1Y4sBGLALQZE1Yc1K64xiqgX37tGBDQL8Xg 2bcd3c84c84f87eaa86e4e56834c92927a07f9e18718810b92e0d0324456a67c 0 <MASTERNODE_ALIAS> <SERVER_IP_ADDRESS>:11994 <MASTERNODE_PRIVATE_KEY> <TX_OUTPUT_ID> <TX_10K_OUTPUT_INDEX> |
Să definim parametrii formatului
Alias: porțiunea de alias este doar un nume, pentru ca să îți fie mai ușor să identifici un anumit masternode. De exemplu MN1 sau Jerry, oricum vrei tu să îl denumești.
IP/Port: Aceasta este adresa de IP a serverului VPS, iar portul este 11994.
Masternode private key este o cheie unică, generată pentru fiecare masternode folosind comanda masternode genkey în caseta tools > debug console din portofel.
TXID Collateral este identificarea tranzacției pentru cei 1000 CHC pe care i-ai trimis la adresa de portofel.
TX Output Index o să fie fie 0 fie 1 și punct la tranzacția de 1000 CHC. În exemplul de mai jos putem să vedem că 1000 CHC este pe locul doi, deci outputul TX o să fie 1. Dacă ar fi deasupra, ar fi 0.
Folosește exploratorul de blocuri ca să găsești indexul de input TXID și TX.
http://104.238.153.140:3001/
Pași
Setează fișierul mastercode.conf pe care tocmai l-ai setat folosind informații pentru fiecare nod master. Ar trebui să arate cam așa:
Reține că adresa de IP va fi adresa VPS IP pe care am setat-o mai jos.
Salvează fișierul masterecode.conf.
Setarea de server privat virtual (VPS) pentru masternodeul pe care îl găzduiești
Aici se alarmează multă lume, dar de fapt este foarte ușor. Poți să începi setând un cont pe vultr.com sau pe alte servicii de VPS. Costurile de găzduire sunt undeva la 5 dolari pe lună și acceptă plata cu bitcoin.
Oricât de puțină experiență ai avea cu calculatoarele, dacă urmezi fiecare pas, cu rigurozitate și nu sari peste nimic, o să reușești să îl duci până la capăt.
După ce te înregistrezi, crează un VPS machine apăsând pe butonul + sau „Deploy a New Server”. Selectează locația preferată pentru serverul VPS.
Selectează unde preferi să se afle locația serverului VPS.
Selectează Ubuntu Server x64bit 14.04. Versiunea Ubuntu trebuie să fie 14.04
Selectează dimensiunea serverului. Dimensiunea recomandată este de 1GB.
Dă-i un nume și, dacă vrei, permite-i să facă backupuri automate.
Dacă ai mai multe masternodes de setat atunci trebuie să creăm un VPS pentru fiecare masternode, așa cum recomandă dezvoltatorii. Poți face asta setând un masternode și creând un snapshot ca să le creăm rapid și pe celelalte.
Trebuie să ne înregistrăm pe serverul VPS și să descărcăm portofelul, dar mai întâi trebuie să îl accesăm. Există diferite programe prin care poți să instalezi un VPS machine pe Linux, dar pentru acest tutorial o să folosim Putty.
Intrați pe siteul Putty și descărcați și instalați un client.
Acum, avem nevoie de datele de VPS ca să ne înregistrăm.
Username-ul o să fie root. Parola o găsiți dacă intrați pe VPS pe siteul Vultr.
După logare, trebuie să tastăm o serie de comenzi.
Crearea de SwapFile
Rulează următoarele comenzi ca să creezi un swapfile:
sudo dd if=/dev/zero of=/var/swap.img bs=1024k count=1000 sudo mkswap /var/swap.img sudo swapon /var/swap.img |
Pentru ca SwapFile să rămână și după ce dai reboot la server:
sudo chmod 0600 /var/swap.img sudo chown root:root /var/swap.img sudo nano /etc/fstab Append the following line to the end of the file: /var/swap.img none swap sw 0 0 |
Salvează fișierul folosind ctr+s și confirmă schimbările.
Instalarea dependințelor înainte să compilezi un masternode
sudo apt-get update sudo apt-get install automake sudo apt-get install libdb++-dev sudo apt-get install build-essential libtool autotools-dev sudo apt-get install autoconf pkg-config libssl-dev sudo apt-get install libboost-all-dev sudo apt-get install libminiupnpc-dev sudo apt-get install git sudo apt-get install software-properties-common sudo apt-get install python-software-properties sudo apt-get install g++ |
Descarcă și compilează baza de date Berkely DB v4.8
sudo add-apt-repository ppa:bitcoin/bitcoin sudo apt-get update sudo apt-get install libdb4.8-dev libdb4.8++-dev -y |
Descarcă codul sursă chaincoin:
cd ~ git clone https://github.com/chaincoin/chaincoin.git |
Compilează un masternode folosind Berkely DB v4.8 și fără GUI
cd ~/chaincoin/ ./autogen.sh ./configure –without-gui make sudo make install |
Notă:
Dacă setezi mai multe masternodes, e o idee bună în acest moment să creezi un snapshot pentru această mașină VPS ca să accelerezi instalarea de noi masternodes.
Pentru a crea un snapshot, urmează următoarele setări:
Intră pe Vultr Dashboard și apasă pe VPS machine-ul căruia vrei să îi faci snapshot. Navigează apoi la Snapshot Menu.
Dă-i acestui snapshot un nume, de exemplu ChainCoin_seed
Apasă pe Take Snapshot și așteaptă să se facă procesul.
Când snapshotul se încheie, poți să îl folosești pentru a crea un nou server VPS pentru masternode-uri noi.
Ca să creezi un nou Server VPS cu snapshot-ul creat:
Lansează un nou server apăsând pe icon-ul ”+” ca să lansezi un nou server.
*Selectează regiunea preferată
*Când selectezi Server Type caută tabul Snapshot și selectează snapshot-ul. Atenție, dimensiunea desrverului trebuie să fie egală sau mai mare edecât serverul după care ai creat snapshot.
Acest proces o să facă mai ușoară setarea de noi masternondeuri, pentru că îți permite să începi de la pașii de mai jos pentru fiecare nou masternode. Este important de știut că va trebui să îți schimbi datele ede la HostName pentru fiecare nou server făcut după snapshot ca să se potrivească cu noul nume. Poți să faci acest lucru urmând linia de comandă următoare ca să schimbi numele de host:
sudo nano /etc/hosts sudo nano /etc/hostname |
Editează fișierul de configurare pentru masternode
Intră în fișierul de configurare:
cd ~/.chaincoin/ |
Dacă fișierul nu există, crează-l cu:
mkdir ~/.chaincoin/ and then use cd ~/.chaincoin/ to go into the config folder |
Listează conținutul și caută chaincoin.conf
ls |
Dacă fișierul nu există, crează-l în felul următor:
touch chaincoin.conf |
Editează fișierul:
nano chaincoin.conf |
Adaugă aceste linii de cod dacă nu există deja (atenție, sunt câteva informații pe care trebuie să le completezi)
rpcuser=(crează un nume de utilizator) rpcpassword=(introdu o parolă puternică) rpcallowip=127.0.0.1 daemon=1 server=1 listen=1 maxconnections=256 masternode=1 externalip=(VPS IP Address) bind=(VPS IP Address) masternodeaddr=(VPS IP Address):11994 masternodeprivkey=(Inserează cheia de masternode pe care ai generat-o mai devreme) |
RPCusesr și RPCpassword sunt pentru interfața RPC, care îți permite să interacționezi cu un masternode din linia de comandă. Folosește orice valori vrei, dar păstrează o copie a lor scrisă undeva.
Rulează chaincoind și așteaptă să se sincronizeze. S-ar putea să dureze ceva timp, pentru că descarcă un fișiermare.
chaincoind |
Odată ce masternode-ul s-a sincronizat, blockchainul va fi pregătit să înceapă cu următorul pas – pornirea unui MasterNode din portofelul Windows.
Pornirea unui masternode
Intră în portofelul Windows și deschide consola RPC din Tools : Debug Console
Introdu următoarea linie de comandă în consola RPC
masternode start-many (wallet password) |
Ar trebui să primești un mesaj în consolă:Dacă portofelul este criptat, și ar trebui să fie, atunci introdu parola ta în locul (wallet password).
“overall” : “Successfully started masternode, failed to start 0, total 1”, “detail” : “status” : “alias” : “masternode1”, “result” : “successful” Done. |
Verifică masternode-ul
Poți să verifici dacă acesta rulează deschiznd consola RPC și intrând în Tools: Debug Console și introducând
masternode list status IPAddress |
Ca să primești întreaga listă de masternodes introdu:
masternode list |
Ca să oprești un masternode
masternode stop-many |
sau
masternode stop-alias mnAlias |
Ca să vezi câte masternodes ai
masternode count |
Ca să începi să folosești un anumit masternode:
masternode start-alias mnAlias |
Ai terminat setările. Acum ai primele masternodes care să sperăm că rulează și poți să începi să culegi recompensele în câteva zile.
Dacă urmărești pas cu pas tutorialul și te ții cu strictețe de ghidurile care sunt disponibile pe orice site de masternode o să fii foarte eficient la setarea acestor noduri foarte curând.
Chiar dacă este intimidant, este o procedură pe care o faci o dată după care primești niște recompense și ajuți criptomoneda preferată.
Acesta este un tutorial facut pentru MN Chaincoin. In general, toate proiectele care folosesc masternodes au ghiduri proprii.
Ca sa va dati seama cat este de profitabil un MN folositi acest website. Sunt unele care sunt mult mai profitabile decat minatul actual de monede. Chaincoin arata asa:
Un exemplu in care MN este mai profitabil decat minarea de ETH sau ETC.
Calculele sunt facute la moemntul editarii acestui articol.