Germania a devenit un mediu ostil bitcoin-ului în Uniunea Europeană. Banca lor centrală a dezvăluit implicarea în domeniul cryptomonedei în 2014, într-un studiu de clienți.
Rezultatul, care face parte din raportul Deutsche Bundesbank privitor la obiceiurile de plată în Germania în 2014 arată cifre surprinzătoare. Din cei 2000 de oameni care au răspuns chestionarului, 28% au auzit de Bitcoin. În rândul celor între 18 și 24 de ani, cifra obținută a fost mai mare, de 41%.
Banca centrală continuă să analizeze datele obținute cu un ochi critic, lucru caracteristic comunității financiare germane când vine vorba de banii digitali în ultimul an.
Raportul este foarte atent să nu includă cryptomoneda în secțiunea intitulată ”Metode de plată inovative” . Această rubrică listează în schimb cardurile contactless sau cardurile de debit, tranzacțiile prin telefon sau Internet. De asemenea sugerează că cifrele plasează bitcoinul în rândul fenomenelor de nișă. Studiul a fost realizat în perioada mai-iunie 2014.
Revista germană Coinspondent indică totuși că acest mic eșantion din populație ia în calcul un segment de vârstă restrictiv. Minorii sub 18 ani nu au luat parte la studiu). Așadar, rezultatele sunt și mai interesante.
”Studiul Bundesbank în sine sugerează că secțiunea mai tânără a societății este foarte bine informată în legătură cu banii digitali”
Momentul studiului este de asemenea important. Acesta a fost făcut cu 6 luni înainte de schimbarea în interpretare regulatorie care a suspendat serviciile Localbitcoins în Germania. Acest eveniment a fost urmat de rapoarte în luna ianuarie cum că banca germană Sparkasse blochează plățile legate de comenzi de cryptomonedă.
În luna februarie, banca Fidor originară din Muchen a anunțat facilitarea directă a opțiunilor de cumpărare cu bitcoin pentru clienți, care ar fi asigurată în totalitate împotriva pierderilor sau problemelor cu instituțiile de schimb. Instrumentele financiare ale băncii Fidor ar putea să ajungă pe piața americană, demonstrând felul divers în care băncile germane privesc acest ”fenomen de nișă” al cryptomonedei.