Moneda bitcoin a pornit de la o valoare nesemnificativă în 2009. Acum trei ani puteai să o cumperi cu 200 de dolari iar astăzi se învârte undeva între 4400 și 5000 de dolari.  În rândul veteranilor, circulă zicala ”cel mai bun moment să cumperi bitcoin este acum”. Bitcoinul nu poate decât să crească, și există mai multe indicii care susțin această idee.

Bitcoinul este deflaționar. Ce înseamnă adopția pentru prețul bitcoinului?

Conform protocolului, pe piață se vor genera în total doar 21 de milioane de monede, fiecare divizibilă în 100 de milioane de unități (numite satoshi). Este un mecanism pe care inventatorul monedei l-a implementat pentru a crea o economie deflaționară.  La un calcul simplu, pe piață vor circula 2,1 catralioane de satoshi care să acopere nevoile economice ale lumii în continuă dezvoltare.

Prin comparație, în iulie anul acesta pe piață circulau 1,56 trilioane de dolari, dintre care 1,52 de trilioane se află în rezeva națională. Dacă evaluăm 10 satoshi la un cent, atunci bitcoinul ar putea să acopere nevoile financiare ale populației americane chiar de astăzi. Mai simplu spus, dacă bitcoinul ar fi folosit zi de zi de 4% din populația lumii, o fisă ar costa 1 milion de dolari.

Nu este o predicție nouă. Wences Casares, directorul de la PayPal, ajungea la aceleași concluzii în mai anul acesta. Și Rick Falkinger, analist financiar pentru Keiser Report dădea exact aceleași cifre, și nu este vorba despre păreri izolate.

Pe scurt, în cazul în care comunitatea bitcoin își joacă bine cărțile, atunci utilizatorii ar putea deveni milionari dintr-un singur bitcoin.

La fel ca și în cazul dolarului, o mare parte din bitcoini se află deja într-o rezervă…descentralizată. Mai mult de jumătate din bitcoini au fost deja minați și circulă pe piață sau sunt stocați în portofele la rece. La momentul scrierii articolului, mai mult de 16,5 milioane de bitcoini au fost deja minați.

Luptele politice din comunitate duc la centralizarea monedelor

Întreaga piață bitcoin este astăzi foarte volatilă. În mare măsură, este guvernată de emoțiile de pe piață. Nu de multe ori, pe piață a fost răspândită panică iar prețul a scăzut.

La început de an, în februarie, autoritățile chineze au făcut controale la schimburile mari și și-au exprimat dezaprobarea față de margin trading. Bitcoinul a scăzut atunci cu 7%.

Update-ul rețelei ar fi putut să meargă mult mai lin, dacă s-ar fi evitat conflictele și dacă s-ar fi ajuns mai ușor la un consens. Și aceste discuții aprinse au făcut bitcoinul, la acel moment, să scadă cu câteva sute de dolari.

Acestea sunt doar două situații în care pe piață s-a răspândit panica iar prețul a fost făcut să scadă, după spusele unora artificial. Sunt perioade în care utilizatori unici cumpără câteva mii de bitcoini, la reducere. După ce panica se risipește de pe piață, prețul își revine.

Manipulare?

Unii observatori ai pieței se plâng că este doar o formulă de manipulare a pieței bitcoin. Charlie Shrem, unul dintre cei mai vechi utilizatori de bitcoin și fondator Bitcoin Foundation îl acuză pe Jihan Wu că ar crea conflicte fabricate pentru a-i intra pe mână cât mai mulți bitcoini.

”Jihan și mulți din interiorul echipei Bitmain încearcă să mențină prețul cât mai scăzut ca să poată să acumuleze cât de mulți bitcoini se poate. Știu că imediat cum iau capacul jos prețul o să explodeze. Toată lumea o să vrea să aibă bitcoini. Nu există în total destule monede pe piață cât să aibă fiecare milionar din China doar un singur bitcoin. ” explică Shrem într-o conferință Block Digest. ”Or să continue să răspândească frică, dezorientare și temeri. Și Segwit2x este o metodă de a crea teamă pe piață, creată să mențină prețul scăzut în mod artificial.”

Realitatea este că bitcoinii nou-minați nu acoperă nevoia de cumpărare, în ritmul în care se minează acum. Soluția rămâne în final ca cei care vor să cumpere să găsească formule să întoarcă pe dos buzunarele digitale ale celor care dețin acum mai mulți bitcoini. În 24 de ore, se pot genera maxim 1 800 de bitcoini zilnic. În perioadele în care prețul pieței cade, se fac tranzacții unice de câte 1000-2000 de bitcoini. Așadar, secretul unora dintre liderii de piață este să acumuleze cât mai mulți bitcoini prin orice mijloace. Trebuie să o facă acum, înainte ca prețul să explodeze.

”Dacă ai răbdare, aștepți și nu cazi pradă politicii, o să faci întotdeauna bani.” Concluzionează Shrem