Una dintre cele mai importante evoluții de pe piața cripto a fost dezvoltarea sistemului de împrumuturi cripto. La bază, este un concept simplu, similar cu împrumuturile cu garanție oferite de sistemul financiar tradițional. Debitorii își pot folosi activele cripto ca si garanție pentru a obține un împrumut fiat sau în criptomonede stabile, în timp ce creditorii furnizează activele necesare pentru împrumut la o rată a dobânzii convenită. Sistemul funcționează și în sens invers – debitorii pot împrumuta criptomonede în baza unei garadnții în fiat sau stablecoin.
TradingView – Aliatul tau in trading!
Împrumuturile cripto sunt importante deoarece oferă utilizatorilor o alternativă de a face profit. In trecut, existau doar două opțiuni de a utiliza criptomonedele deținute – HODL (stocarea pe termen mediu/lung) sau tranzacționare. Prin participarea la sistemul de împrumuturi, utilizatorii beneficiaza de o optiune in plus de a face profit de pe urma criptomonedelor detinute.
TVL – Total valoare blocata(tatal value loked) – este un indicator cripto care este popular în rândul investitorilor DeFi pentru a evalua valoarea totală a activelor – în dolari SUA sau în orice monedă fiat – depozitata în toate protocoalele DeFi sau într-un singur proiect DeFi.
Total valoare blocata in protocoalele DeFi a avut o crestere formidabila din 2020 pana la final de 2021, de la 500 milioane dolari la peste 180 de miliarde dolari. De ce este important sa urmarim acest indicator? Când TVL-ul unui proiect DeFi crește, este urmat de o creștere a lichidității, a popularității și a gradului de utilizare. Acești factori contribuie la succesul proiectului. Un TVL mai mare înseamnă că mai mult capital este blocat în proiectul DeFi, utilizatorii bucurându-se de beneficii și venituri mai considerabile. Un TVL mai mic implică o disponibilitate mai mică a banilor, rezultând randamente mai mici.
În prezent, TVL in ecosistemul de finanțe descentralizate(DeFi) este de 60 miliarde de dolari, o scadere de peste 60% fata de ATH(cea mai are valoare inregistrata).
Platformele de împrumuturi
Începând cu anul 2018, în ecosistemul cripto au apărut o serie de platforme de creditare, care pot fi grupate în general în platforme centralizate și descentralizate.
Platformele centralizate acționează similar cu băncile tradiționale – solicită verificări ale identității (KYC), au un sistem de custodie care protejează activele și pot constitui parteneriate de afaceri tradiționale cu instituții. Aceste platforme ofera rate ale dobânzii determinate de companie, de obicei mai mari decât omologii lor descentralizați. Câteva exemple sunt Genesis Capital, Unchained Capital, BlockFi și YouHodler.
Platformele de creditare descentralizate, ce includ proiecte precum Compound, Maker și Aave, funcționează ca protocoale care pot fi accesate de oricine, fără KYC sau custodie. Cu excepția Maker, al cărui sistem de guvernare descentralizat determină ratele dobânzii, aceste platforme au rate de dobândă variabile, determinate de oferta și cererea pentru un activ pe platformă. Acest lucru poate duce uneori la variații mari ale ratelor dobânzilor.
Împrumuturile cripto – Avantaje și riscuri
La un nivel fundamental, sistemul de împrumuturi cripto crește utilitatea criptomonedelor pentru toate părțile, oferind debitorilor acces la capital și creditorilor venituri pasive. În plus, în majoritatea jurisdicțiilor, profiturile obținute din activitatea de împrumut de criptomonede nu sunt impozabile. Pe termen lung, această situație este posibil să se schimbe. În plus, multe dintre platformele descentralizate funcționează fără licență și fără divulgări KYC, ceea ce înseamnă că viitorul lor de reglementare este imprevizibil.
Există însă și alte riscuri asociate – ecosistemul cripto folosește tehnologii relativ noi precum contracte inteligente și este cunoscut pentru volatilitate. Așadar, cei ce împrumută criptomonede trebuie să se asigure că valoarea de bază a activului se menține într-o gamă de preț avantajoasă. În plus, contractele inteligente ce gestionează împrumuturile pot fi atacate sau exploatate de hackeri.
Platformele de împrumuturi cripto nu sunt asigurate sau reglementate precum băncile, dar există pași în direcția dezvoltării unui sistem de asigurări DeFi.
Cum se pot face bani din împrumuturile cripto?
Ca orice sistem bazat pe criptomonede, există mai multe opțiuni de a câștiga bani în funcție de nivelul de educație al utilizatorilor.
Cel mai simplu este, binențeles, împrumutarea activelor deținute. Trackerele precum DeFi Pulse sau DeFi Llama oferă instrumente care relevă ce platforme oferă cele mai bune dobânzi pentru criptomoneda deținută. În general, platformele descentralizate oferă rate de dobândă mari pentru criptomonedele stabile (8% –12%) și rate mai mici pentru activele precum ETH și BTC (2% –3.5%). Platformele centralizate oferă rate mai mari pentru criptomonedele detinute (2 % -6%), dar interfata utilizatorului este mult mai prietenoasa.
YouHodler – Best place to buy your first crypto
Pentru cei mai avansați, sistemul de arbitraj este o altă metodă de a obține profituri. De exemplu, puteți împrumuta un activ de pe o platformă pentru a-l împrumuta pe o alta care oferă dobândă mai mare. Această activitate este mai riscantă dar si mai profitabila, deoarece în general ratele dobânzilor de pe platformele descentralizate fluctuează masiv.
Arbitraj si lichidator
Cei ce tranzacționează în sistemul de margin trading se pot folosi de asemenea de împrumuturile cripto pentru a crește sumele pe care le au la dispoziție. De exemplu, puteți folosi ETH ca garanție pentru a împrumuta o criptomonedă stabilă, ce va fi ulterior folosită pentru a cumpăra mai mult ETH. Dacă prețul ETH crește, creditul ce va trebui să fie plătit în criptomonedă stabilă, chiar dacă ETH a crescut în valoare. Platformele precum dYdX si YouHodler simplifică acest tip de tranzacționare, in plus ofera si leverage.
Pentru cei care au cunoștințe tehnice avansate, există posibilitatea de a acționa ca lichidator în ecosistemul DeFi. Lichidatorii administrează roboți care identifică împrumuturi care au scăzut sub valoarea obligatorie a garanției și lichidează garanția respectivă pentru a plăti creditorul. Această activitate este foarte competitivă, dar se pot realiza profituri importante din taxele de lichidare.
În ansamblu, ecosistemul de împrumuturi cripto funcționează mult mai rapid decât cele tradiționale și poate oferi oportunități de a câștiga venituri suplimentare pentru cripto-entuziaștii de orice nivel tehnic, desigur cu riscurile de rigoare.