Împrumuturile cripto – ce sunt și cum funcționează?

Una dintre cele mai importante evoluții de pe piața cripto a fost dezvoltarea sistemului de împrumuturi cripto. La bază, este un concept simplu, similar cu împrumuturile cu garanție oferite de sistemul financiar tradițional. Debitorii își pot folosi activele cripto ca garanție pentru a obține un împrumut fiat sau în criptomonede stabile, în timp ce creditorii furnizează activele necesare pentru împrumut la o rată a dobânzii convenită. Sistemul funcționează și în sens invers – debitorii pot împrumuta criptomonede în baza unei garanții în fiat sau stablecoin.

Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!

Împrumuturile cripto sunt importante deoarece oferă o alternativă de obținere de profit pentru utilizatori. Până acum, existau doar două opțiuni de a utiliza criptomonedele deținute – HODL (stocarea pe termen lung) sau tranzacționare. Prin participarea la sistemul de împrumuturi, deținătorii de criptomonede pot așadar să câștige bani într-un mod pasiv.

În prezent, ecosistemul de finanțe descentralizate a depășit valoarea de 2,5 miliarde de dolari, demonstrând că există cerere pe piață.

Platformele de împrumuturi

Începând cu anul 2018, în ecosistemul cripto au apărut o serie de platforme de creditare, care pot fi grupate în general în platforme centralizate și descentralizate.

Platformele centralizate acționează similar cu băncile tradiționale – solicită verificări ale identității (KYC), au un sistem de custodie care protejează activele și pot constitui parteneriate de afaceri tradiționale cu instituții. Aceste platforme tind să ofere rate ale dobânzii determinate de companie, de obicei mai mari decât omologii lor descentralizați. Câteva exemple sunt Genesis Capital, Unchained Capital, BlockFi și Celsius.

Platformele de creditare descentralizate, ce includ proiecte precum Compound, Maker și Aave, funcționează ca protocoale care pot fi accesate de oricine, fără KYC sau custodie. Cu excepția Maker, al cărui sistem de guvernare descentralizat determină ratele dobânzii, aceste platforme au rate de dobândă variabile, determinate de oferta și cererea pentru un activ pe platformă. Acest lucru poate duce uneori la variații mari ale ratelor dobânzilor, dar în cea mai mare parte, acestea sunt mai mari decât cele din sistemul financiar tradițional.

Împrumuturile cripto – Avantaje și riscuri

La un nivel fundamental, sistemul de împrumuturi cripto crește utilitatea criptomonedelor pentru toate părțile, oferind debitorilor acces la capital și creditorilor venituri pasive. În plus, în majoritatea jurisdicțiilor, profiturile obținute din activitatea de împrumut de criptomonede nu sunt impozabile. Pe termen lung, această situație este posibil să se schimbe. În plus, multe dintre platformele descentralizate funcționează fără licență și fără divulgări KYC, ceea ce înseamnă că viitorul lor de reglementare este imprevizibil.

Există însă și alte riscuri asociate – ecosistemul cripto folosește tehnologii relativ noi precum contracte inteligente și este cunoscut pentru volatilitate. Așadar, cei ce împrumută criptomonede trebuie să se asigure că valoarea de bază a activului se menține într-o gamă de preț avantajoasă. În plus, contractele inteligente ce gestionează împrumuturile pot fi atacate sau exploatate de hackeri.

Platformele de împrumuturi cripto nu sunt asigurate sau reglementate precum băncile, dar există pași în direcția dezvoltării unui sistem de asigurări DeFi.

Cum se pot face bani din împrumuturile cripto?

Ca orice sistem bazat pe criptomonede, există mai multe opțiuni de a câștiga bani în funcție de nivelul de educație al utilizatorilor.

Cel mai simplu este, binențeles, împrumutarea activelor deținute. Trackerele precum DeFi Pulse oferă instrumente care relevă ce platforme oferă cele mai bune dobânzi pentru criptomoneda deținută. În general, platformele descentralizate oferă rate de dobândă mari pentru criptomonedele stabile (7% –15%) și rate mai mici pentru activele precum ETH și BTC (0% –1%). Platformele centralizate oferă rate mai favorabile pentru criptomonedele majore (2 % -6%).

Metode de a castiga criptomonede

Pentru cei mai avansați, sistemul de arbitraj este o altă metodă de a obține profituri. De exemplu, puteți împrumuta un activ de pe o platformă pentru a-l împrumuta pe o alta care oferă dobândă mai mare. Această activitate este mai riscantă, deoarece în general ratele dobânzilor de pe platformele descentralizate fluctuează masiv.

Arbitraj si lichidator 

Cei ce tranzacționează în sistemul de margin trading se pot folosi de asemenea de împrumuturile cripto pentru a crește sumele pe care le au la dispoziție. De exemplu, puteți folosi ETH ca garanție pentru a împrumuta o criptomonedă stabilă, ce va fi ulterior folosită pentru a cumpăra mai mult ETH. Dacă prețul ETH crește, creditul ce va trebui să fie plătit va fi în criptomonedă stabilă, chiar dacă ETH a crescut în valoare. Platformele precum dYdX simplifică acest tip de tranzacționare, deoarece este construită direct în interfața de utilizator și oferă leverage de până la 5x.

Pentru cei care au cunoștințe tehnice avansate, există posibilitatea de a acționa ca lichidator în ecosistemul DeFi. Lichidatorii administrează roboți care identifică împrumuturi care au scăzut sub valoarea obligatorie a garanției și lichidează garanția respectivă pentru a plăti creditorul. Această activitate este foarte competitivă, dar se pot realiza profituri importante din taxele de lichidare.

În ansamblu, ecosistemul de împrumuturi cripto funcționează mult mai rapid decât cele tradiționale și poate oferi oportunități de a câștiga venituri suplimentare pentru cripto-entuziaștii de orice nivel tehnic.

Ike

Vezi comentarii

Postari recente

Exchangeul de criptomonede TOKERO lansează de azi programul de fidelitate TOKERO PRO!

De astăzi ai șansa să faci parte din TOKERO PRO, un club select, plin de… Citeste mai mult

4 săptămâni

5% din ETH disponibil a fost blocat în ETH2.0

Noua versiune PoS a rețelei Ethereum pare să evolueze cu pași rapizi. Conform ultimelor date,… Citeste mai mult

2 luni

Elizabeth Warren, crypto-sceptica Senatului american

Elizabeth Warren s-a dovedit a fi cea mai vocală crypto-sceptică din Senatul american. Într-o scrisoare… Citeste mai mult

2 luni

Leverage maxim de 20x pe Binance și FTX începând din această lună

Două dintre cele mai mai platforme de cripto au decis să impună limite când vine… Citeste mai mult

2 luni

Bitcoin recuperează temporar nivelul de 40.000$

În cursul zilei de ieri, prețul Bitcoin a crescut peste 40.000 de dolari pentru prima… Citeste mai mult

2 luni

Surse anonime: Amazon planifică să accepte plata cu BTC până la sfârșitul anului

O sursă nenominalizată citată de revista CityAM susține că gigantul de e-commerce Amazon va integra… Citeste mai mult

2 luni