Blockchain și criptomonedele au fost titluri la Goana dupa Bitcoin atât din motive pozitive, cât și negative de câțiva ani. De la problemele de securitate și confidențialitate până la adoptarea sa mai largă, 2019 a fost un an bun pentru industrie.
Au fost lansate noi criptomonede, parteneriate și protocoale blockchain. Chiar și guvernele au început să demonstreze interes pentru tehnologia blockchain anul trecut. Industria blockchain în 2020 va fi caracterizata, așadar, de urmatoarele elemente importante.
Retrospectiva anului 2019
Blockchain ca serviciu (BaaS)
Blockchain-as-a-service este un serviciu bazat pe cloud care permite utilizatorilor să își dezvolte propriile produse digitale prin utilizarea tehnologiei blockchain.
Companii majore precum Microsoft și Amazon au început să ofere serviciile BaaS și transformă viitorul aplicațiilor blockchain. Dezvoltatorii pot astfel să creeze aplicații descentralizate, servicii independente sau contracte inteligente mai ușor. Firmele interesate să aplice tehnnologia o pot face fără a investi prea mare efort.
Stablecoins devin mainstream
Bitcoin este una dintre cele mai populare criptomonede, dar are dezavantajele sale. Este de natură volatilă, ceea ce înseamnă că valoarea sa poate fluctua foarte repede. Pentru a depăși această slăbiciune, industria blockchain a introdus criptomonedele stabile – stablecoins.
După cum sugerează și numele, fiecare monedă are o valoare stabilă, de obicei legată de o valută fiat. Anunțul Facebook cu privire la propriul proiect de criptomonedă stabilă denumită Libra a generat un val de reacții în lume. Multe guverne și-au exprimat intența de a dezvolta versiuni digitale ale valutelor fiat.
- Pe acelasi subiect: Libra, proiectul sustinut de Facebook
Retele Blockchain Federale
Există patru tipuri de rețele blockchain: privată, publică, federală și hibridă.
Într-o rețea blockchain federală, mai multe autorități controlează nodurile din rețeaua blockchain în loc de o singură autoritate. Aceasta înseamnă că un grup validează blocurile pe diverse noduri înainte de a putea fi procesată o tranzacție. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate și împiedică validarea tranzacțiilor ilegale. Din ce în ce mai multe companii vor opta pentru un model de blockchain federal, deoarece oferă mai multe posibilități de personalizare și este o alegere excelentă pentru cazuri și aplicații specifice de utilizare.
Ecosistemul DeFi – Finante descentralizate
Interesul pentru proiectele descentralizate bazate pe blockchain-ul Ethereum a devenit un magnet pentru investitori. Proiecte precum Compound și MakerDAO au atras investiții de zeci de milioane de dolari.
Proiectele DeFi vor juca un rol important in viitor, poate chiar vor fi un catalizaor al urmatorului Hype. Conceptul de finanțe descentralizate se bazează pe active digitale, protocoale, contracte inteligente și dApps construite pe un blockchain specific.
Simbioza blockchain-IoT
Tehnologia Internet-of-Things devine din ce în ce mai populară, ceea ce înseamnă că riscurile asociate devin mai mari. Dispozitivele IoT în număr mare oferă mai multe oportunități hackerilor de a compromite rețelele.
Blockchain va juca un rol esențial în îmbunătățirea securității IoT. Blockchain este public și, prin urmare, transparent. Aceasta înseamnă că toți cei implicați în tranzacție pot vedea blocurile și tranzacția.
În plus, blockchain este descentralizat ceea ce înseamnă că nici o autoritate nu poate aproba tranzacția.
Acest lucru face rețelele mult mai sigure în comparație cu sistemele centralizate. Așadar, chiar dacă hackerii compromit unele dispozitive IoT, rețeaua în ansamblu rămâne neafectată iar anomalia poate fi depistată mai rapid.
- Citeste si: CES 2020 include hardware IoT
Integrare guvernamentală
Similar cu marile companii, agențiile guvernamentale pot profita, de asemenea, de tehnologia DLT pentru manipularea unor cantități mari de date. Prin simplificarea gestionării datelor, blockchain poate spori productivitatea și eficiența agențiilor guvernamentale.
În plus, o serie de guverne și instituții financiare par dispuse să adopte criptomonedele ca alternativă la banii de hârtie. Acesta va fi un mare pas pentru industria blockchain în 2020, deoarece criptomonedele vor deveni mainstream.
Creșterea cererii de experți în blockchain
Cererea de specialiști în domeniul blockchain este în creștere, dar numărul acestor experți este încă redus. Întreprinderile care implementează tehnologii blockchain sunt dispuse să plătească salarii foarte mari pentru a angaja acești profesioniști.
Universitățile au început să introducă deja cursuri de specilaizare în Blockchain, dar acestea nu sunt suficiente. Pentru a rezolva acest decalaj de talente, companiile organizează programe de instruire care își vor pregăti angajații să se ocupe de rețelele blockchain.
Asadar, industria blockchain în 2020 se arata promitatoare.