In prima parte a materialului au fost prezentate patru sectoare din industria crypto cu potential pentru investitii. ETF-uri, token security, interes institutional si solutii de stocare, au atras atentia analistilor. Lista continua:

5. OTC Trading

Valoarea tranzacțiilor OTC din industria crypto a crescut semnificativ în ultimii ani. Spre deosebire de platformele exchange tradiționale, OTC oferă avantajul unor tranzacții de valoare mare fără a afecta semnificativ prețul criptomondelor.

În prezent, Circle este cea mai mare platformă OTC, cu peste 24 miliarde de dolari în tranzacțiiîn 2018.

“În cursul anului 2018, am înregistrat o creștere majoră pentru departamentul nostru OTC”

a declarat Jeremy Allaire, CEO al Circle în timpul unui interviu la sfârșitul anului 2018.

Având în vedere acest succes spectaculos, un număr mare de exchange-uri au anunțat lansarea de birouri OTC. De exemplu, în Statele Unite, Coinbase a lansat unul în doar câteva luni.
Rivalul Binance a investit aproximativ 3 milioane de dolari în birou de tranzacționare Koi Trading.

Așadar, birourile OTC vor juca un rol din ce în ce mai important pentru industria crypto în acest an.

6. Industria bancară și tehnologia blockchain

Corporațiile bancare multinaționale din întreaga lume s-au grăbit să profite de avantajele oferite de blockchain pentru propria activitate. În prezent, acestea includ utilizarea tehnologiei pentru a sprijini și eficientiza procesul de plăți și tranzacții transfrontaliere.

Unele dintre primele tranzacții majore dintre clienți și organizațiile bancare majore au fost deja realizate utilizând o platformă de tip blockchain ca organism autorizat. Un exemplu mai recent este We.Trade, care a fost pus în acțiune la data de 3 iulie 2018.

Pe lângă integrarea blockchain în sistemele existente, o serie de alte instituții bancare au decis să dezvolte sisteme dedicate.

O serie de țări din Europa continentală, precum și națiunile insulare din Caraibe, cum ar fi Bermuda, au adoptat legislație favorabilă pentru dezvoltarea blockchain. Unul dintre proiectele ce a profitat de noua structură legislativă este EQIBank. Acesta este format din experți de la Credit Suisse, UBS și HSBC.

Potrivit echipei EQIBank, cliențilii vor beneficia de servicii sigure și eficiente pentru stocarea și gestionarea activelor financiare și digitale.

De asemenea, este de remarcat faptul că un număr mare de companii din industria crypto au aplicat pentru obținerea de licență bancară.

7. Asigurări blockchain

O altă industrie ce a adoptat blockchain cu entuziasm a fost cea a asigurărilor. Companiile ca Allianz și MetLife sunt unii dintre cei care au inițiat cel mai devreme cercetarea avantajelor pe care tehnologia le oferă.

Includerea acestei tehnologii este rezonabilă, având în vedere că oferă transparență completă și contracte inteligente pentru efectuarea de tranzacții și schimbul de servicii fără intermediari.

Printre aplicații se numără automatizarea plăților în conformitate cu planul de asigurare, stocarea informațiilor și a tranzacțiilor și eficientizarea procesului de revendicare a asigurărilor.

Vorbind în numele gigantului internațional de asigurări, R3, Ryan Rugg a declarat că industria poate face un salt uriaș folosind această tehnologie.

“Aceste evoluții se pot dovedi a fi inovatoare pentru orice tip de sector, însă atunci când luăm în considerare tipurile de procese care stau la baza industriei de asigurări au rămas în mare parte neschimbate de sute de ani, evoluția este și mai dramatică”.

Rugg a explicat că, în ceea ce privește viitorul, companiile de asigurări vor suferi o transformare cu adevărat digitală în modul în care își desfășoară activitatea zi de zi.

“2019 va vedea, fără îndoială, că industria asigurărilor va intra în următoarea etapă a transformării sale”.

8. Noutăți în domeniul reglementărilor pentru industria crypto

Poziția guvernelor față de tehnologia blockchain și a criptomonedelor este în prezent neclară. Autoritățile încearcă să găsească soluții eficiente, cu mai mult sau mai puțin succes.

Pentru statele mici emergente, cum ar fi Malta, de exemplu, planul este să devină ”Insula blockchain”, iar alte jurisdicții mai mici au i-au urmat exemplul.

Între timp, în Statele Unite, SEC a optat pentru o represiune la scară largă asupra ICO controversate.

Criptomonedele sunt pe cale să devină o piață foarte matură și o industrie foarte profitabilă. Deși există perspective bune pentru aceasta în viitorul apropiat, există o serie de probleme de reglementare. Guvernele trebuie sa le rezolve pentru a asigura o rată globală de adopție pentru serviciile de tip blockchain.

SEC a început prin crearea FinHub, care va fi responsabil pentru cercetarea și evaluarea noilor abordări de reglementare pentru noile inovații financiare, cum ar fi ca Blockchain și criptomonede.

În statul mic al Liechtensteinului, guvernul a anunțat că este în curs de formare și adoptare a unei Legi Blockchain. Aceasta ar permite țării să acceseze o piață mai largă a investitorilor instituționali pentru a începe să o privească drept o piață profitabilă.

In Romania Asociaţia pentru Tehnologii Avansate (ATA) face demersuri pentru un cadru de reglementare complet și eficient pentru industria crypto.

Alte țări care încearcă să își actualizeze legile cu privire la blockchain sunt Regatul Thailandei, Emiratele Arabe Unite, Israel și Rusia, precum și un număr de state membre din Uniunea Europeană.

Este clar că industria crypto acumulează momentum pentru anul acesta. Este bine să ne pregătim pentru un 2019 cu adevărat interesant.