Metodele de strângere de fonduri pentru finanțarea proiectelor cripto au variat în fiecare an, generând diferite fenomene de amploare în spațiul cripto.
ICO-urile sau ofertele inițiale de monede au explodat în popularitate în 2017. În 2019, a apărut trendul Initial Exchange Offerings (IEOs) , în cadrul cărora exchange-urile centralizate de criptomonede au servit drept spațiu de lansare pentru oferte de tokenuri noi.
Anul acesta, crește în popularitate o nouă metodă de strângere de fonduri: IDO – Initial DEX Offering.
Aceasta este asemănătoare cu modelul IEO, însă utilizează exchange-urile descentralizate pentru lansarea de noi tokenuri.
Avantaje și dezavantaje ale IDO – Initial DEX Offering
Exchange-urile centralizate se bazează pe centralizarea comenzilor într-un order book, potrivind automat vânzătorii și cumpărătorii. DEX-urile, în schimb, utilizează așa numitele liquidity pools, în cadrul cărora utilizatorii pot converti diferite tokenuri prin procesul de swapping.
Când vine vorba despre lansarea de tokenuri noi, exchange-urile centralizate impun anumite reguli pentru IEO-uri. De exemplu, limitează listarea tokenului pe platforme concurente, solicită comisioane semnificative pentru derularea unui IEO sau o cantitate din noul token ca depozit. În plus, emitenții de tokenuri noi nu controlează parametrii de strângere de fonduri.
Un IDO oferă așadar mai multe avantaje:
- emitenții sunt obligați să asigure lichiditate pe DEX pentru noul token, ceea ce rezolvă din start o problemă majoră pentru tranzacționarea acestuia;
- tokenul poate fi tranzacționat imediat, chiar dacă IDO-ul nu s-a finalizat;
- nu există criterii de listare sau comisioane ce sunt plătite DEX-ului, singurul cost pentru emitent este gas-ul pentru smart contract;
- emitenții de tokenuri au control complet asupra parametrilor de vânzare.
Stai conectat in lumea digitala!
Ca orice sistem cu puține mecanisme de control, există și dezavantaje ale acestui model:
- prețul tokenului poate fluctua semnificativ în timpul IDO-ului, deoarece depinde total de acțiunile investitorilor. Acest fenomen a apărut în cadrul majorității IDO-urilor lansate până în prezent;
- nu există sisteme de KYC/AML, ceea ce poate genera probleme ulterioare de legitimitate ale proiectului. Acest aspect se aplică atât emitenților, cât și cumpărătorilor de tokenuri noi;
- risc mai mare de scams. DEX-urile permit oricui să creeze liquidity pools, ceea ce poate duce la apariția unor tokenuri cu denumiri similare care să înșele investitorii legitimi și să sustragă o parte dintre criptomonede (fenomen cunoscut drept liquidity rug pool).
Compania de cercetare Messari a avertizat că IDO reprezintă o reîncarnare a ICO-urilor și recomandă investitorilor cu experiență redusă să le evite. Practic, participanții cu experiență pot obține randamente fenomenale din astfel de investiții, însă majoritatea riscă să înregistreze pierderi. Ca atare, Messari sugerează că este mai bine să aștepte ca prețul tokenului să se stabilizeze înainte de a cumpăra.
Exemple de IDOs
Conceptul de IDO a fost deja folosit pe o serie de platforme descentralizate precum Binance DEX, Polkastrarter și Uniswap.
Unul dintre primele IDO lansate în spațiu a fost RAVEN, care a fost listat în Binance DEX în iunie 2019. UMA Protocol a fost lansat sub formă de IDO pe Uniswap în aprilie 2020, în timp ce BzX (cu tokenul BZRX), a fost lansat pe același DEX în iulie 2020.
Per ansamblu, IDO-urile oferă mai multă libertate în ce privește parametrii de lansare a noilor tokenuri și costă mai puțin pentru emitenți. În același timp însă, generează și riscuri financiare semnificative pentru investitorii fără experiență din cauza lipsei mecanismelor de control.