Bitcoinul începe să devină o valută de calitate, mai ales de când a depăşit cotaţia de 2000$. Deşi a întâmpinat obstacole grele pe parcurs, inclusiv eşecul Mt. Gox care a dus la pierderi de 480 milioane dolari, moneda a reuşit încet, dar sigur să urce în top.
În prezent, bitcoinul se află în cel mai bun moment din istorie. La începutul lui 2017 a depăşit valoarea aurului. Între timp, la aproape un deceniu distanţă de la lansarea bitcoinului, sute de alte clone au apărut pe piaţă. În acelaşi timp există şi o luptă acerbă între dezvoltatori pentru îmbunătăţiri inovative.
Până acum doar câţiva altcoini şi-au demonstrat viabilitatea. Este vorba de ethereum şi de ripple.
Majoritatea celorlalte monede inspiră neîncredere multor utilizatori datorită suişurilor şi coborâşurilor pe care le traversează, dar şi datorită speculanţilor.
Iată trei motive pentru care merită să investim în criptomonede:
Bitcoinul trece printr-o perioadă de apreciere puternică
Bitcoinul este de departe cea mai populară monedă de pe piaţă. El deţine partea leului, având cantităţi tranzacţionate şi market cap mult mai mari decât rivalii. Adopţia la scară largă şi interesul pe care l-a născut au transformat bitcoinul dintr-un experiment într-un activ folosit la nivel mondial.
În plus, creşterea exponenţială pe care a avut-o a creat în general o impresie bună faţă de tehnologia Blockchain.
Deşi unii consideră că bitcoinul se află într-o bulă care este pe cale să se spargă, alţii sunt de părere că situaţiile politice şi economice controversate vor determina preţuri şi mai mari în viitor
Ethereum îşi consolidează poziţia
Dacă am numi bitcoinul drept aurul digital, ethereum ar fi argintul digital.
Chiar dacă această monedă pare stabilă în zona 100$, ea este în acelaşi timp cea mai bună alternativă la bitcoin. Ca fapt divers, ethereum a fost creat chiar de către unul dintre co-fondatorii bitcoinului.
Ethereum este în acelaşi timp o criptomonedă, dar şi o platformă pe care se pot crea aplicaţii descentralizate. Fisele, numite ether sunt cele pe care funcţionează platforma. Contractele smart, care permit agreement-uri anonime în Blockchain, au condus la naşterea DAO (Organizaţia Autonomă Descentralizată).
Această criptovalută este mai flexibilă pentru developeri şi a atras nume cu o rezonanţă aparte, cum ar fi Intel şi Microsoft.
Legislaţia prietenoasă
Anonimitatea, lipsa legislaţiei şi sistemul descentralizat creează împreună toate condiţiile pentru diverse abuzuri. Altcoini ca monero sau zcash, care asigură o anonimitate sporită, sunt folosiţi intensiv de către infractori. Totuşi, chiar dacă utilizarea masivă pe deep web a dus la creşterea valorii acestor altcoini, per total li s-a ştirbit imaginea, ceea ce a dus şi la o adopţie scăzută.
Din fericire, apar primele semne pentru regulile de funcţionare. Ethereumul, care avea teoretic un Blockchain ce nu putea fi modificat, în urma unui furt de 53 milioane de dolari, a luat decizia de a efectua schimbările ce se impuneau pentru a recupera paguba.
Un alt caz este cel din 2013, când un reprezentant al Bitcoin Foundation a comunicat organelor legislative americane că ei sunt dispuşi să adopte un sistem de reguli transparent. Conform site-ului de ştiri MarketWatch, avocaţii criptomonedei solicită o legislaţie mai bine pusă la punct.
Odată cu interesul manifestat de Rusia şi Japonia de a recunoaşte în mod oficial bitcoinul, regulile de utilizare ar putea ajuta mai mult criptomoneda să devină un activ financiar din punct de vedere legal.
Investiții bitcoin
Tehnologia Blockchain are puterea de a schimba totul. Monedele care funcţionează pe Blockchain ar putea schimba felul în care utilizăm valorile. Deşi pare improbabil, sunt şanse ca banii fiat să fie depăşiţi de cei digitali, iar aceştia din urmă să fie integraţi complet în sistemul financiar actual.
Cu toate că în ultima perioadă criptovalutele au avut creşteri fenomenale, viitorul este nesigur. Speculanţii investesc capital în unii altcoini, precum litecoin sau dash. Mulţi alţi oameni ezită însă când este vorba de a îşi investi banii în active neprotejate.
Chiar dacă recent ETF-ul bitcoin a fost respins de către SEC, există o multitudine de motive pentru a ne diversifica investiţiile, eventual cu sume mici în mai multe monede. Timpul a demonstrat că pe termen mediu şi lung criptovalutele şi-au mărit valoarea si gradul de adopţie.
Un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este volatilitatea bitcoinului, care a existat în paralel cu aprecierea acestuia. Specialiştii nu reuşesc încă să determine valoarea monedei. Totuşi, market cap-ul continuă să crească.
Dacă puteţi rezista impulsurilor de moment, puteţi câştiga de pe urma unor investiţii inteligente. Dacă sunteţi nesiguri, apelaţi la un consultant financiar. De asemenea, nu uitaţi să monitorizaţi mereu schimbările de pe piaţă.
Şi ca un sfat final, fiţi mereu pregătiţi de eşec în cazul unor investiţii speculative. Dacă vă veţi axa doar pe investiţii raţionale, aveţi şanse mari de câştig, chiar şi pe o piaţă atât de volatilă precum piaţa criptovalutelor.
Sursa – Cointelegraph