Este ca la începutul bitcoinului. Avem canale de comunicare pe care poți să intri doar cu invitație, terminologie complicată și avertizări la fiecare pas. Mai avem și un ecosistem abia apărut în jurul rețelei Lightning, tehnologia de scalabilitate care ar putea să aibă cel mai mare impact asupra capacității bitcoin și care este deocamdată crunt de dificil de operat.

„O să fiu sincer”, a scris unul dintre dezvoltatori, „dacă nu știi să compilezi ceva probabil că o să ai mai mult de lucru și mai puține fise.”

Pe scurt, Lightning, așa cum arată astăzi, este periculos deocamdată. Ținând însă cont de promisiunile mărețe ale rețelei – tranzacții instant și comisioane neglijabile – riscurile nu îi descurajează pe utilizatori.

Companiile ca Blockstream au deja magazine care folosesc rețeaua Lightning și le trimit stickere utilizatorilor care reușesc să transmită cu succes fonduri în rețea. Cei care adoptă deevreme tehnologia Lightning sunt celebrați online pentru „curajul” pe blockchain.

„Arată lumii că ești printre primii care folosesc Lightning pe mainnate pentru cumpărături legitime”, scriu cei de la Blockstream pe site.

Îndemnul lor a fost criticat de unii care cred că Blockstream îi încurajează pe utilizatori să piardă bani. Acestea fiind spuse, există metode să contribui la noua rețea fără să îți riști propriile fonduri.

Poți foarte bine să rămâi pe testnet, unde stau majoritatea dezvoltatorilor Lighnting, sau să te duci pe mainnet, unde există deja un set de cele mai bune practici, chiar dacă există în continuare destule riscuri.

Aveți mai jos un ghid pentru cei care insistă să fie primii care adoptă tehnologia în ciuda recomandărilor de la dezvoltatori.

Teste pe testnet

Dintre opțiunile disponibile, conectarea la testnet nu este tocmai intuitivă, dar este mai ușor de accesat decât alternativa. Dezvoltatorii au construit software pentru majoritatea sistemelor de operare.

Rețeaua de testare are de asemenea avantajul că nu îți cere să folosești bitcoini reali. Poți în schimb să folosești fise de test pe care le primești gratuit la fauceturi online și pe care le poți trimite în portofelul lightning.

În total, folosirea rețelei de teste are cinci pași de navigare:

Pentru început, poți să descarci unul dintre portofelele disponibile – Zap și Lightning Labs pentru desktop, un portofel Eclair pentru Android și o opțiune care nu are nevoie de download. Dacă descarci un portofel desktop, reține că va trebui să te sincronizezi la rețeaua de testare, ceea ce poate să dureze câteva ore.

După ce ai trimis bitcoinii de testare la o adresă de portofel la alegere, trebuie să setezi un canal special. Selectează un magazin de testnet de pe care vrei să faci cumpărături. Există tot felul de variante, inclusiv blogul lui Alex Bosworth de la Lightning Lab, o cafenea inspirată de Starbucks condusă de echipa de dezvoltatori Eclair și un magazin de înghețată.

Navighează pe siteul ales și caută adresa de plăți. O să vezi că ai două opțiuni de adrese – o adresă de plăți și o adresă „peer”. Trebuie să adaugi magazinul ca peer înainte să trimiți plata.

Copiază adresa de peer, intră în portofel și adaugă adresa ca și contact. Va trebui să trimiți un mic comision pentru a deschide acest canal, care pe testnet costă undeva la 0,1 bitcoini de test.

Odată ce ai deschis un canal, poți să copiezi adresa în portofelul tău, cu suma dorită și să trimiți instant bitcoinii de test.

Dacă vrei să riști pe mainnet

Trebuie să spunem din nou că nu sfătuim pe nimeni să facă asta și nici dezvoltatorii nu le recomandă utilizatorilor să își riște bitcoinii. Dacă încerci să trimiți bitcoini pe mainnet prin rețeaua Lightning ai șanse să îi pierzi.

Nu numai că îți riști portofelul, dar îi deranjează pe dezvoltatorii Lightning, care au spus că cu cât mai mulți oameni sunt activi pe mainnet cu atât este mai complicat pentru ei să administreze updateuri.

Este un proces ceva mai complicat, are șapte pași individuali și procesul poate să dureze pentru început și câteva zile.

Cea mai ușoară metodă să accesezi mainnetul este să folosești C-lightning de la Blockstream. Blockstream au publicat un ghid util care explică ce comenzi trebuie să scrii pentru a cumpăra un sticker din magazinul lor. Pentru ghidul mai detaliat, puteți să vizitați direct siteul lor. Alte echipe de dezvoltatori, Lightning Labs și Eclair, nu au publicat încă clienți de mainnet.

Pentru C-lightning ai nevoie de sistemul de operare Ubuntu și de un set de unelte pe care trebuie să le descarci înainte să începi. Pentru a folosi Lightning, trebuie să te sincronizezi cu întregul blockchain bitcoin, proces care poate să dureze câteva zile și pentru care ai nevoie de 170 de gigabytes spațiu de stocare.

După ce ai făcut acest pas, instalează uneltele necesare, listate pe siteul Blockstream.

Descarcă apoi bitcoind, un nod plin bitcoin ceva mai ușor de descărcat – bitcoin.org oferă o listă de pași ca să faci procedura corect și sigur. Reține că durează foarte mult să te sincronizezi cu bitcoinul blockchain, așa că poți să îl lași să facă sincronizarea peste noapte. Depinde de ce conexiune ai, dar în general poate să dureze câteva zile.

Odată ce te-ai sincronizat cu lanțul, ești gata să clonezi codul c-lighning de pe repozitoriul GitHub. Odată ce l-ai instalat, poți să folosești linia de comandă să te conectezi la peer-ul Blockstream și să te sincronizezi cu canalul. Îți trebuie și niște bitcoini cu care să lucrezi, așa că poți să folosești lightning-cli, clientul lightning intern ca să generezi o adresă bitcoin pe care să trimiți fonduri din portofelul normal.

După ce ai făcut asta – și s-a confirmat transferul – poți să deschizi canalul de peer de la Blockstream. Întâi, folosește linia de comandă pentru a localiza cheia publică de la Blockstream. La fel ca pe testnet, trebuie să plătești un mic comision de 500 de satoshi. Apoi trebuie să confirmi că tranzacția a fost procesată, monitorizând registrele. Așteaptă trei confirmări până să deschizi canalul.

Odată ce au trecut cele trei confirmări, poți folosi lightning-cli ca să listezi un nou canal de plăți, pe care îl poți folosi să faci plăți în magazinul Blockstream.

Următorii pași

Dacă lista de activități te dă peste cap, e în regulă, dezvoltatorii lucrează la metode să facă rețeaua mai ușor de folosit. Lightning este în stadiul alfa. Pe măsură ce avansează, or să apară interfețe simplificate.

Cel mai probabil o să avem și portofele ușor de folosit pentru accesul pe mainnet. Așa că or să fie mai puține cerințe pentru utilizatorii lightning ca să se familiarizeze cu linia de comandă.

Eclair au lansat o versiune incipientă pentru API-ul lightning. În loc săă oblige afacerile să își deschidă propriile canale, Eclair se va ocupa de partea de back-end, va procesa plățile și va trimite bitcoini direct pe blockchain.

Alți dezvoltatori ca Alex Bosworth lucrează la metode prin care utilizatorii pot să trimită plăți Lightning fără să seteze un canal, creând metode simple prin care bitcoinul și alte criptomonede să interacționeze cu rețeaua Lightning.

În cele din urmă, deși rețeaua este acum greu de folosit și periculoasă pentru utilizatorul de rând, munca dezvoltatorilor arată că în curând Lightning o să fie la fel de ușor de folosit ca interfețele de plată existente.