Este încă prea devreme să declarăm că prețul Bitcoin se îndreaptă spre o altă creștere parabolică. Cu toate acestea, presa mainstream insistă să promoveze mesajul „Nu cumpărați bitcoin”.
Pe măsură ce prețul BTC se apropie de 5200$, titlurile din mass-media încep să semene cu cele de la sfârșitul anului 2017. Înainte ca prețul Bitcoin să crească până la valoarea record de aproape 20.000 de dolari, mass-media mainstream publica declarații similare.
Istoria se repetă
„Nu cumpărați Bitcoin, avertizează managerii financiari”, este un titlu CNBC din 4 aprilie.
În 13 noiembrie 2017, CNBC a spus că „Odată cu creșterea Bitcoin și a ICO-urilor, consilierii îndeamnă la precauție”. O lună mai târziu, prețul BTC s-a dublat.
Consiliul de administrație al băncii centrale din Germania, Carl-Ludwig Thiele, a avertizat împotriva investițiilor în criptomonede în mai 2017. De altfel, majoritatea băncilor au avertizat împotriva lui Bitcoin la un moment dat sau altul.
Forbes a explicat „6 motive pentru care Bitcoin futures sunt mai bune decât bitcoin”, în decembrie 2017. Trei zile mai târziu, de asemenea, au recomandat să „ignorați complet” creșterea de preț de 1,440 la sută.
În octombrie 2017, când Bitcoin era evaluat la 4000$, Economic Times prezenta „7 motive pentru a nu investi în Bitcoin și criptomonede”. Desigur, faptul că ați fi ratat câștigurile de 500 la sută ulterioare nu au fost menționate.
Dacă v-a prins FOMO și ați cumpărat la 19.000$, ghinion. A fost o bulă și ar fi trebuit să ascultați sfaturile din ziare.
Ignoră titlurile și investighează pe cont propriu
Adevărul este că presei nu îi pasă dacă dă sfaturi bune sau nu. Scopul final este să atragă cât mai multe vizite pe site-uri și cât mai multe câștiguri din reclame. Asta înseamnă că titlurile vor fi cât mai negative sau cât mai scandaloase. Atâta timp cât Bitcoin este un subiect trendy, va fi prezent în titluri.
Veți învăța foarte puțin despre Bitcoin citind presa mainstream. Majoritatea titlurilor sunt bazate pe algoritmi și nu au relevanță.
Cei ce doresc cu adevărat să investească în criptomonede trebuie să investigheze pe cont propriu. Informațiile importante nu se vor regăsi în presa mainstream. Mai important, deciziile vă vor aparține și nu se vor baza pe FOMO (teama de a rata oportunitatea).
Cine controlează presa
Luați în calcul faptul că unele dintre cele mai notabile publicații sunt numite direct după miliardari (fiat). Criticii Bitcoin precum Bill Gates și Warren Buffet au o influență enormă asupra opiniei publice.
Bitcoin a avut o evoluție mai bună decât acțiunile Amazon (AMZN) în ultimii șapte ani. Dar nu veți citi acest lucru în Washington Post, care este deținut de Warren Buffet. Nu este surprinzător că instituțiile financiare tradiționale, Wall Street și băncile sunt împotriva Bitcoin.
Acesta este motivul pentru care ar putea fi util să învățăm ce este Bitcoin și de ce a fost creat. E util să ne gândim ce s-ar putea întâmpla dacă datoria globală în valoare de 243 trilioane USD reprezintă o altă criză financiară.