Prometeu a furat focul de la zei și l-a dăruit oamenilor, însă pentru această faptă a fost pedepsit de Zeus într-un mod cumplit: a fost înlănțuit de o stâncă, iar un vultur îi devora zilnic ficatul (care noaptea se regenera, perpetuând în acest fel chinul titanului). Satoshi Nakamoto le-a dat oamenilor banii digitali și a fost suficient de deștept să dispară și să nu aștepte o soartă asemănătoare.

Cash-ul digital nu e ceva nou. David Lee Chaum este recunoscut în mod unanim ca fiind nu numai inventatorul cash-ului digital, dar și prima persoană din lume care a propus crearea unui protocol blockchain. În lucrarea lui de disertație (1982) Chaum a propus (alături de codul pentru implementarea protocolului) – cu excepția unui singur element – toate elementele pe care Satoshi avea să le propună în Whitepaper-ul Bitcoin două decenii și jumătate mai târziu.

Un succes este urmat de mai multe esecuri

Până la Bitcoin au mai existat 4-5 încercări de a a crea cash digital, toate având un anume nivel de centralizare (fie că acest lucru a implicat un server central, o organizație, o companie etc) și toate eșuând din diverse motive. Problema fundamentală – pe lângă cea a dublei cheltuiri – a fost următoarea: cum te asiguri că rețeaua rămâne de încredere, fără să aibă un intermediar care să verifice totul? Cum faci ca încrederea să nu fie pusă într-o autoritate centrală, ci ea să fie răspândită de-a lungul întregii rețele? În domeniul informaticii s-a crezut mult timp că problema obținerii consensului unei rețele fără ca parte din ea să trișeze nu poate fi rezolvată. În 2008 Satoshi a rezolvat această problemă combinând într-un mod elegant alte 4-5 idei care existau deja și care într-o anume măsură fuseseră experimentate.

carscenter-accepta-bitcoin

În anii ’90 numeroase persoane – unele sub anonimat – au făcut muncă de cercetare în criptografie, matematici și sisteme distribuite. Nu e exclus ca un astfel de anonim să fi inventat Bitcoin. Ceea ce știm cu certitudine despre Satoshi este faptul că are cunoștințe solide de criptografie, economie, bani digitali, că a scris o lucrare științifică pentru invenția sa (vezi Whitepaper-ul Bitcoin) și că după publicarea acestei lucrări (octombrie 2008) s-a implicat în comunitatea Bitcoin pentru încă doi ani și jumătate, după care a dispărut complet din mediul public (aprilie 2011).

Misterul identitatii lui Satoshi Nakamoto

Evident, misterul identității lui Satoshi Nakamoto a stat la baza unor teorii ale conspirației. Apoi, ca și cum nu era de ajuns, au existat persoane care s-au autointitulat ori au fost identificate de alții drept Satoshi. Cine este creatorul sau cine sunt creatorii Bitcoin chiar nu are importanță. Ceea ce contează este că tehnologia funcționează. Oamenii pot citi despre ea, o pot înțelege și o pot folosi.

Asemenea Internetului, Bitcoin este al tuturor, deși nu aparține nimănui. Așa că nu este deloc greșit să spunem că fiecare utilizator al rețelei este Satoshi.