Categorii: De stiut!

Controlul de capital – schema guvernelor pentru secarea economiilor

Combinația dintre controlul de capital foarte ferm și inflația seacă încet economiile oamenilor. Din fericire, moneda bitcoin poate să îi ajute să scape de distrugerea capitală.

Controalele de capital sunt o structură folosită de guverne pentru a restricționa sau preveni fluxul de capital din țară în afara sa. China de exemplu a înăsprit de curând reglementările pentru mutarea banilor din țară atunci când s-au confruntat cu devaluarea yuanului. Din păcate, în combinație cu o înclinație pentru inflația monedei naționale, controlul de capital poate avea efecte devastatoare pentru situația financiară a oamenilor.

Oamenii sunt obligați să folosească o singură monedă

În mare parte din lumea dezvoltată, există  mijloace legale de plată, care stabilesc un mediu de schimb aprobat de guvern.

Acest lucru înseamnă că o mare parte din oameni sunt obligați de lege să folosească o singură monedă, iar câștigurile lor sunt legate de valoarea acesteia, oricare ar fi ea.

Într-o țară liberă, există un oarecare nivel de competiție globală pentru monedă, pentru că cetățenii au o oarecare abilitate să-și deschidă conturi în străinătate, chiar dacă pentru tranzacțiile economice trebuie să folosească moneda locală.

Unele țări, ca Islanda și China, au însă controlul de capital strict, care restricționează fluxul de bani în afara țării. În aceste țări, cetățenii sunt legați de monedă atât ca mediu de schimb cât și ca stocare de valori.

Moneda se devaluează, devastând economiile

Odată ce cetățenii sunt forțați către un mediu de schimb și stocare a valorilor, nu au de ales decât să îl folosească, indiferent de schimbările cu care s-ar putea confrunta acel mediu.

Guvernele profită de această situație inflaționând moneda, ca o metodă simplă de a genera venitură, fără să voteze asupra creșterii taxelor sau datoriilor publice. Această ”taxă invizibilă” încă atrage fonduri din partea oamenilor, iar moneda lor valorează tot mai puțin cu fiecare rundă de inflație.

Rezultatul trist este că economiile cetățeanului obișnuit sunt secate încet, iar ei sunt neajutorați și nu pot să se opună. Li se interzice prin lege să transfere mai mult decât o sumă mică de bani, către ceva care nu pierde valoare atât de rapid și trebuie să accepte moneda lor hemoragică în afacerile de zi cu zi.

Există soluții extralegale pentru a fugi de controlul de capital, dar acestea vin cu riscuri – amenzi ori pușcărie pentru cei care sunt prinși. Acestea nu sunt o opțiune nici pentru oamenii unei națiuni mici și izolate ca Islanda.

Criptomoneda, singura scăpare de controlul de capital

Blocați într-un sistem de devaluare constantă, oamenii au puține opțiuni dacă vor să-și păstreze economiile de-o viață. Din fericire, acest lucru este mult mai ușor cu apariția unei noi tehnologii, și anume criptomoneda.

Atunci când faci lucrurile așa cum trebuie, criptomoneda este dificil de urmărit, așadar poate fi transmisă rapid și ușor oriunde în lume, dificultatea în a o obține și folosi (atât în circumstanțe legale cât și extralegale) este mai scăzută decât alte alternative.

Prin urmare, ne putem aștepta să vedem o fugă de monedele controlate, cărora le scade constant valoarea, către criptomonedă. Într-o oarecare măsură, acest lucru s-a și întâmplat.

La începutul anului acestuia, înăsprirea controlului capital în China, împreună cu deprecierea yuanului, a adus un flux de trafic la schimburile de bitcoin, ceea ce a crescut prețurile cu mai mult de 25%.

Islanda, abia scăpată de o prăbușire bancară majoră, a trecut printr-o și mai semnificativă creștere de preț pentru auroracoin, după ce aceasta a fost distribuită oamenilor din Islanda.

Cu toate acestea, acum că avem schimburi online operaționale și se fac alte îmbunătățiri în infrastructură, s-ar putea să vedem o fugă de controlul de capital mai eficientă.

Folosiți bitcoinul pentru a evita secarea capitalului

Sistemul bancar central s-a stricat. Servește ca sistem care să îi sece pe oameni, scăzând mereu valoarea banilor lor, iar cetățenii din țările în care se impune controalul de capital strict nu au scăpare. Bitcoinul poate să ofere scăparea de care este nevoie, și este vorba despre o soluție care nu poate fi blocată ușor.

Sursa – CoinTelegraph

Ike

Postari recente

WhatsApp planifică lansarea de servicii de plăți în Indonezia

Serviciul de mesagerie deținut de Facebook, WhatsApp, este aparent în negocieri pentru a lansa unui serviciu de plăți digitale în… Citeste mai mult

2 ore

SEC amendează site-ul ICORating

Autoritatea de supraveghere SEC a amendat site-ul de evaluare a proiectelor cripto ICORating, pe motiv că a promovat contra cost… Citeste mai mult

3 ore

satoshinrh.com, un alt impostor

Încă un impostor Satoshi Nakamoto a dezamăgit comunitatea cripto. Episodul doi al ”revelației” publicate pe site-ul satoshinrh.com nu a convins… Citeste mai mult

4 ore

Sinteza cripto 20 August – Compania japoneză Rakuten lansează servicii de tranzacționare cripto – Aplicația iOS Binance revine în Apple Store

Compania japoneză Rakuten lansează servicii de tranzacționare cripto Rakuten, „Amazonul Japoniei”, a anunțat lansarea noului său serviciu de cripto-exchange. Compania… Citeste mai mult

20 de ore

Bitcoin testeaza valoarea de 11.000$

Săptămâna aceasta, prețul Bitcoin a înregistrat o ușoară creștere, pe fondul știrilor pozitive cu privire la platforma Bakkt. Viitoarea platformă… Citeste mai mult

21 de ore

BitMEX restricționează tranzacționarea pentru utilizatorii din Bermuda, Hong Kong și Seychelles

Platforma cripto BitMEX a adăugat trei noi jurisdicții la lista sa de restricții comerciale - Bermuda, Hong Kong și Seychelles.… Citeste mai mult

21 de ore