O postare din partea unui dezvoltator Bitcoin Core a inflamat comunitatea bitcoin. Greg Maxwell, CTO la Blockckstream, a lansat acuzații la adresa minerilor. Maxwell pretinde că aceștia ar avea practici obscure care fac rău rețelei și motive ascunse pentru care nu își doresc imlementarea SegWit.
Noaptea trecută, acesta a postat un mesaj pe mailing list în care spunea că un producător de hardware reușește să mineze cu 20% mai rapid decât competiția, exploatând o slăbiciune din algoritmul de proof-of-work. Este vorba despre o slăbiciune despre care se pare că se știe de mai multă vreme.
Maxwell spune că minerii sunt în plin flagrant și că s-a demonstrat, prin analize făcute la chipul de minare. Tehnologia a fost deja patentată de dezvoltatorii Timo Hanke și Sergio Demian Lerner într-o schemă numită AsicBoost, încă din noiembrie 2014.
Maxwell spune că cineva a descoperit că există o versiune ascunsă a tehnologiei folosită în chipul de minare. Mai mult, insinuează că SegWit, soluția de scalare de la Bitcoin Core, ar scoate din ecuație acest AsicBoost. Așadar, declarațiile lui Maxwell pun paie pe focul dezbaterilor.
Se dă de înțeles că cei care practică exploatarea sunt producătorii chinezi Bitmain. Se pare că aceștia nu doar că blochează o soluție tehnică propusă de dezvoltatorii Core, dar fac acest lucru pentru profitul personal și în defavoarea rețelei.
În declarațiile sale, co-fondatorul Jihan Wu a negat vehement faptul că firma ar folosi scurtătura oferită de AsicBoost. ”Nu există nici o legătură între SegWit și AsicBoost” a declarat Wu între timp.
Bitmain au lansat o declarație joi, adăugând că au testat AsicBoost dar nu s-au folosit niciodată de acesta pentru minare. Chiar și cei implicați în dezbatere au recunoscut că este greu de demonstrat dacă acuzațiile sunt false sau nu. Zvonuri în acest sens circulă de mai multă vreme și există indicii incriminatorii.
Ce este AsicBoost
AsicBoost este un ”truc matematic”. În loc să folosească cantități mari de putere de procesare, minerii pot să strecoare posibilele hash-uri care le permit să rezolve puzzleul și să obțină recompensa în bitcoin. Aceste tricuri matematice pot să ducă la o creștere a profitabilității, crescând rata de profitabilitate a hardware-ului.
De exemplu, o unitate de măsură pentru profitabilitate este suma de bani câștigată în gigahash pe secundă (măsurată în dolari per Gh/s). O altă măsură ar fi determinarea consumului de energie, măsurat în Jouli, împărțită la viteza de hash (jouli per Gh/s).
Creatorii tehnologiei pretind că aceste rapoarte cheie sunt îmbunătățite cu 20% grație AsicBoost.
Confort reprezentanților firmei de minare, se știe despre tehnică de mai multă vreme, dar nu sunt folosite pentru că sunt protejate prin drepturi de autor.
Din declarațiile lui Maxwell, Bitmain nu folosește tocmai AsicBoost ci mai degrabă un chip de minare care implementează o versiune a ideii implementate în harware. SegWit ar scoate din uz această tehnică. Din câte se pare, există deci interese mai mari din partea minerilor să blocheze softwareul.
Exploatare sau eficientizare?
Întrebarea care se pune este dacă această tehnologie este doar un avantaj natural în fața competiției, sau dacă minerii pot să lureze ”împotriva rețelei” dacă nu există reguli care să prevină astfel de activități.
De exemplu, nu există reguli care să prevină folosirea AsicBoost, ceea ce înseamnă că minerii au un acord nedeclarat să nu folosească această tehnică pentru că nu ar fi bună pentru rețea.
Un executiv al uneia dintre firmele mari de minare care își păstrează anonimatul a spus că practica este arhicunoscută și că nu are impact asupra operațiunilor.
”Operează altfel, dar cred că acest lucru este normal. Wu a spus că este o libertate oferită de protocol, așa că pot să o facă” a spus acesta.
Mow a notat că nu este tocmai o tehnică pe care toți minerii să o vadă cu ochi buni pentru că le permite să încerce să rezolve puzzleul bitcoin fără să facă ceva cu adevărat util, și anume să proceseze tranzacții. Alții însă nu cred că este un ”atac” sau un ”defect”, ci dora o formă prin care minerii minează mai eficient.
Pisarea arborelui merkle?
Detaliile ”atacului” sunt destul de tehnice, dar în mare se bazează pe felul în care minerii găsesc blocuri.
Pentru a recapitula procesul de minare, minerii folosesc echipament special care face hash al blocurilor de date. Hash-ul înseamnă că transformă blocurile de date într-un șir de lungime fixă alfanumerică. Fac acest hash până când ajung la o anumită soluție care le oferă recompnesa pentru minarea bitcoin.
Există anumite date pe care minerii nu trebuie să le știe fără să le calculeze, în așa fel încât toți minerii să fie la același nivel și să treacă prin același proces de calcul.
Problema este însă că minerii pot exploata algoritmul de hash în câteva feluri. De exemplu ar fi tehnica numită merkle grinding ( pisarea arborelui merkle). Maxwell pretinde că unii mineri au făsit o metodă isteață de a afla mai multe date înainte de vreme.
În finecare header de block există o rădăcină merkle. Rădăcina merkle este un fel de sumar al tranzacțiilor adunate într-un bloc. Minerii pot să ordoneze tranzacțiile de date în așa fel încât să poată să calculeze mai puține date.
Acest lucru face procesul mai rapid. Esențialmente, dacă lucrurile merg conform planului, înseamnă că ocazional mai sar câte un pas.
Mai mult, unii dezvoltatori spun că un semn că se folosește această tehnică este că unii mineri minează blocuri fără tranzacții. Astfel le este mai ușor să reordoneze tranzacțiile în arborele merkle. Bitmain este cunoscut pentru faptul că minează blocuri goale.
Ce spune fiecare?
Timo Hanke, co-inventator al AsicBoost spune că se exagerează când se spune că SegWit ar scoate din joc AsicBoost.
Recunoaște pe Twitter că AsicBoost ar putea să fie folosit și în scopuri care dezavantajează rețeaua. A spus că nu susține nici un BIP (Bitcoin Improvement Proposal) care folosește tehnologia pentru a face rău bitcoinului.
Sergio Lerner, partenerul său, a propus de curând SegWit2MB, o alternativă la SegWit care ar face ca minerii să nu poată să continue să folosească exploitul.
Totuși, marea problemă este că tehnica se folosește pentru a centraliza minarea bitcoin. Minerii care folosesc tehnologia de minare mai rapidă au un avantaj față de cei care nu o au. Este problemă de care comunitatea se teme de mai multă vreme
”Patentele care dau avantaje foarte mari pot să fie o problemă pentru bitcoin” a spus directorul Blockstream Adam Back.
Mai mult, există avantaje economice ale atacului. Un pool de minare care are 50% din puterea de minare a bitcoinului ar putea să economisească 100 de milioane de dolari pe an exploatând acest defect.
Teoriile spun că deși SegWit ar rezolva problema, există niște motive economice pentru care minerii nu îl susțin. ”Dacă ai o vacă de muls care îți dă 100 de milioane de dolari și care ar putea să fie distrusă de o funcționalitate, o să faci tot ce poți să o blochezi.” a spus dezvoltatorul Alphonse Pace.
Maxwell a adăugat că acest lucru are alte implicații. ”Avem acum o explicație pentru comportamentul unora implicați în ecosistem.”
Sursa – Pete Rizzo via CoinDesk