Serviciile financiare descentralizate (DeFi) au atins cote amețioare anul acesta. Valoarea criptomonedelor blocate în acest protocoale a ajuns la 14 miliarde de dolari. Numărul aplicațiilor a crescut de asemenea semnificativ, alimentate de entuziasmul publicului pentru activități precum yield farming și staking.
În ciuda acestui fapt, protocoalele DeFi generează o serie de riscuri, atât financiare cât și generale. Compania de analiză BraveNewCoin a sintetizat riscurile non-financiare într-un raport publicat la începutul lunii decembrie.
Serviciile financiare descentralizate – riscuri tehnice
Blockchain-ul Ethereum este infrastructura pe care se bazează majoritatea protocoalelor DeFi. Ca atare, acest lucru generează o serie de riscuri tehnice care nu au de-a face prea mult cu aspectul financiar propriu zis. De exemplu, congestia rețelei a generat taxe mari pentru gas și tranzacții eșuate în luna septembrie. Costul mediu pentru tranzacții în Ethereum a ajuns până la 15$ în această perioadă, ceea ce a provocat pierderi semnificative pentru utilizatori.
Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!
Un alt exemplu sunt vulnerabilitățile contractelor inteligente, inclusiv riscul de reintrare. Acesta apare atunci când un contract trimite ETH înainte de actualizarea stării interne. Acest risc a fost ilustrat de atacul asupra protocolului dForce din aprilie, când 25 de milioane de dolari au fost pierdut prin exploatarea acestei vulnerabilități.
În plus, împrumuturile flash (unde activele pot fi împrumutate și rambursate în aceleasi tranzacții) pot exploata acest lucru. Există numeroase protocoale DeFi care ilustrează această vulnerabilitate, printre care se numără bZx, Opyn, Harvest Finance și mai recent Pickle Finance.
Risc de centralizare
Există, de asemenea, un risc de centralizare asociat cu DeFi, în ciuda tentativelor de implementare a sistemelor de guvernanță. ”Balenele” active în DeFi pot încerca să influențeze rezultatele, vulnerabilitate ilustrată de primul vot de guvernare Uniswap. În plus, cea mai mare parte a criptomonedelor stabile utilizate în DeFi sunt centralizate și controlate de corporații.
Analiștii BraveNewCoin avertizeaz și asupra faptului că protocoalele DeFi sunt foarte interconectate și dependente unele de altele.
„Interconectarea actuală a DeFi este extrem de similară cu modul în care finanțele tradiționale erau dependente unele de altele înainte de criza financiară globală (GFC) în 2007-2008.”
Un exemplu în acest sens sunt oracolele de preț, care pot genera probleme majore dacă informațiile introduse în DeFi sunt manipulate.
Dependența de Infura ca operator de infrastructură a nodurilor este, de asemenea, extrem de riscantă. Raportul estimează că 63% din comunitatea Ethereum folosește Infura ca metodă preferată de interacțiune cu blockchain-ul. Acest lucru a devenit vizibil în noiembrie, când o problemă de update a pus jos aproape întregul ecosistem DeFi.
Stai conectat in lumea digitala!
Per ansamblu, analiștii BraveNewCoin demonstrează că, în ciuda avantajelor financiare oferite de DeFi, acest nu este un sistem financiar perfect. Orice investitor care dorește să se implice în activități de tranzacționare trebuie să conștientizeze și riscurile asociate.