Prima parte a anului 2021 a fost un rollercoaster de activitate pe piața cripto, marcat de noi valori record pentru multe monede digitale. O Shaorma cu de toate, cum zice romanul! În mare parte, evoluția prețurilor a fost influențată semnificativ de atmosfera generală de îngrijorare a investitorilor cu privire la efectele pe care injecția masivă de numerar o va avea asupra economiei. Criptomonedele au beneficiat de un imbold deoarece sunt privite ca un activ de protecție impotriva inflației la nivel mondial.

Evoluția nu a fost însă una liniară, deoarece o serie de evenimente au avut impact negativ asupra prețurilor, determinând volatilitate pe piață.

Bitcoin: de la ATH la mișcările Chinei împotriva industriei de minare

Bitcoin a început anul cu un avânt semnificativ- prețul său a crescut de la 30.000$ în ianuarie la un nou ATH de aproape 64.500$ la jumătatea lunii aprilie. Creșterea de preț a fost facilitată de două evenimente importante – ajutorul financiar aprobat de guvernul american pentru populație și promovarea criptomonedei de nume importante precum Microstrategy și Tesla.

Cumpara/Vinde Bitcoin si Ethereum prin Tokero!

Investitorii instituționali au început să se implice din ce în ce mai mult pe piața cripto, încurajați de profiturile semnificative generate de Bitcoin. În plus, îngrijorările cu privire la creșterea ratei inflației i-au determinat să aloce o parte a portofoliului către active de protecție. Fondatorul Bridgewater Association, Ray Dalio a declarat că, în caz de inflație, Bitcoin este mai valoros decât obligațiunile guvernamentale.

Sell in May and go away!

Lucrurile au mers bine pentru Bitcoin până în luna mai, susținute de decizia Tesla de a cumpăra BTC și de comentariile postate de Elon Musk pe social media. Situația a început însă să se deterioreze destul de rapid în momentul în care Elon a început să critice Bitcoin pentru consumul mare de energie electrică. Autoritățile din China au decis concomitent să ia măsuri de limitare a activității de minare Bitcoin în această țară. Având în vedere că fermele de minare din China gazduiesc un procent important din rata de hash a rețelei, decizia a avut impact negativ asupra prețului.

Bitcoin a început să scadă, în ciuda faptului că El Salvador a decis să adopte criptomoneda ca metodă legală de plată. O parte dintre autoritățile financiare mondiale sunt îngrijorate cu privire la această decizie, dar alte țări din regiune sunt interesate să adopte măsuri similare.

La jumătatea anului, Bitcoin se tranzacționează în jurul valorii de 31.500$, însă analiștii sunt de părere că situația se va remedia până la sfârșitul anului.

Shaorma cu de toate

Ethereum se confruntă cu concurență

Cea de-a doua cea mai mare criptomonedă de pe piață a reprezentat mult timp coloana vertebrală a ecosistemului DeFi. Finanțele descentralizate au căpătat amploare anul acesta, indiferent că este vorba despre DEX-uri, platforme de împrumuturi sau NFT-uri. Acest lucru a determinat o creștere semnificativă a prețului ETH, care a înregistrat un ATH de peste 4350$ la jumătatea lunii mai.

Creșterea activității DeFi a determinat însă și creșterea taxelor de tranzacție în rețeaua ETH, care au depasit 70$ odată cu ATH-ul criptomonedei. Ca atare, soluțiile layer 2 precum Polygon/fosta MATIC și blockchain-urile similare precum Cosmos, Solana și Binance Smart Chain au început să câștige teren. Din ce în ce mai multe aplicații DeFi au început să utilizeze aceste alternative, ceea ce a contribuit la scăderea activității din rețeaua Ethereum.

TradingView – Aliatul tau in trading!

Pe de altă parte însă, activitatea în rețeaua Polygon a crescut semnificativ, iar tokenul nativ MATIC a crescut cu peste 6500% de la începutul anului.

În ce privește viitorul, mulți analiști se așteaptă ca interesul investitorilor să crească semnificativ odată cu update-ul la ETH2.0. Acesta promite o creștere a eficienței și o reducere a consumului de energie necesar datorită sistemului de consens PoS. Upgrade-ul necesită însă câțiva ani pentru a fi implementat total, ceea ce va da ocazia concurenților Ethereum să câștige popularitate.

La jumătatea anului, Ethereum se tranzacționează în jurul valorii de 1800$, o creștere de peste 100% față de valoarea înregistrată la începutul anului.

Shaorma cu de toate

XRP se luptă cu SEC pentru a dovedi că nu este security

Sfârșitul anului 2020 a adus un șoc pentru criptomoneda XRP – SEC a dat în judecată Ripple Labs și directorii executivi ai companiei pentru vânzarea de securities neînregistrate. Începutul acestui an a generat o serie de dificultăți pentru XRP după ce o serie de exchange-uri majore ce activează în SUA au decis să o delisteze.

Conducerea Ripple Labs a decis însă că procesul este o oportunitate importantă pentru a forța SEC să clarifice statulul de securities în ce privește criptomonedele. În plus, piața asiatică este mult mai deschisă în ce privește acceptarea XRP. Ca atare, prețul criptomonedei a crescut de la 0.25$ în ianuarie la aproape 2$ în luna aprilie.

Procesul cu SEC este foarte posibil să se extindă până în 2022, dar până în prezent Ripple pare să câștige teren. In prezent se tranzactioneaza la 0.55 $.

DOGE, „mascota” ecosistemului!

Cum era de asteptat, rationamentul omului de rand in fata profitului a dat gres! Dintre toate criptomonedele de pe piață, DOGE a avut cea mai spectaculoasă evoluție din acest an. În mare parte, popularitatea DogeCoin s-a datorat glumelor și comentariilor postate de Elon Musk pe Twitter. DOGE a beneficiat însă de un imbold în popularitate datorită evenimentelor asociate cu acțiunile GameStop și forumul Reddit WallStreet Bets. Prețul criptomonedei a crescut de la 0.007$ în ianuarie la un ATH de 0.73$ în mai. Ca orice val provocat de influencers însă, prețul DOGE a scăzut la fel de brusc pe cât a urcat și în prezent este de aproximativ 0.17$.

Succesul DOGE a dus la apariția a numeroase alte meme coins bazate pe imaginea unor câini, precum Shiba Inu (SHIB) sau Kishu Inu (KISHU). În ciuda faptului că utilizarea acestora este foarte limitată, caracterul amuzant și creșterea rapidă a prețului au determinat creșterea adopției lor.

Ce urmeaza?

Au trecut 95 de zile de când Bitcoin a atins 64.500$, timp în care a intrat într-o perioadă extinsă de corecție. Investitorii sunt nerăbdători, dar în ciuda fundamentelor puternice, prețul Bitcoin se menține în jurul valorii de 30.000 de dolari.

Istoric vorbind, însă, BTC a mai avut perioade extinse de stagnare înainte de a atinge noi maxime. După cum notează Ecoinometrics, în 2013 a înregistrat o perioadă de 197 de zile între două maxime istorice. Așadar, piața actuală poate fi considerată un fenomen normal, mai ales în contextul macroeconomic haotic actual.

În ciuda imaginii de ansamblu destul de gri, investitorii au început din nou să acumuleze, inclusiv cei ce au vândut anterior în jurul valorii de 30.000$.

De exemplu, BitInfoCharts a raportat că o mega-balenă Bitcoin a achiziționat aproape 30.000 de monede în perioada 16-18 iulie. Aceeași entitate controlează în jur de 144.000 de Bitcoin în 18 portofele, fiecare conținând exact 8000 BTC. Aceste monede au fost cumpărate în decembrie 2018 și li s-au adăugat cei 29.880 BTC achiziționați weekendul trecut.

Tot weekedul trecut, analistul Willy Woo a subliniat că micii investitori și-au accelerat achizițiile de monede vândute de balene, aducând echiibru pe piață.

„Investitorii retail sunt cei care conduc piețele bull Bitcoin. Când aceștia încetează să cumpere, acesta este un avertisment de piață de urs. Retail-ul nu s-a oprit din cumpărare „,

a scris Willy Woo pe Twitter.

Stai conectat in lumea digitala!

Graficele postate arată de asemenea o imagine pozitivă:

„În ultimele 30 de zile: balenele au vândut 4k BTC, iar plebeii au cumpărat 31k BTC.”

Opinie personala

Părerea mea personală este ca vom avea o toamnă crypto cu noi ATH-uri, povești de succes, drame, scheme piramidale – Shaorma cu de toate! Există numeroase argumente în favoarea acestei perspective:

  • În 2017, piața crypto la vârf valora 860 de miliarde de dolari. În prezent, valorează peste 1,3 trilioane dupa o corecție de peste 50%. Este este evident că HODL-erii își mențin poziția și nu dau semne de slăbiciune.
  • Vara trecută, guvernele ne-au ținut în casă din cauza pandemiei. Anul acesta, lumea a încasat profiturile pentru a avea ce cheltui în concediile mult așteptate. Activitatea de pe piața cripto este la un nivel scăzut pentru că oamenii sunt încă plecați să se distreze și să se relaxeze.
  • Suntem amenințați de un al patrulea val de pandemie, care ar putea să genereze noi restricții în toată lumea. Oamenii vor sta din nou acasa și vor avea timp să studieze piața și să investească în cele mai profitabile active – precum criptomonedele.
  • În contextul în care rata inflației înregistrează cote alarmante, Bitcoin rămâne foarte atractiv pentru cei ce doresc să își protejeze economiile. Dacă inflația continuă să crească în acest ritm – SUA deja înregistrează cifre record – este foarte posibil să ne confruntăm cu o criză similară celei din 2008.
  • Nivelul de preț de 30.000$ a rezistat si rezista, semn că pentru orice investitor care vinde, există cineva dispus să cumpere.
  • Unde este schema piramidala a sezonului?  În 2014 am avut Onecoin, în 2017 Bitconnect. Până acum, anul acesta nu au fost înregistrate escrocherii majore, cel puțin nu ca în trecut. Asta nu înseamnă însă că investitorii au evoluat. Popularitatea monedelor precum Dogecoin, Shiba Inu și Safemoon arată că există încă extrem de mulți care cumpără ce e în trend. Niciunul dintre aceste trenduri nu are însă fundamentele Bitcoin, iar la un moment dat publicul larg va observa acest lucru

Din perspectiva tehnica a pretului, pragurile de interes sunt 30.000$ respectiv 38.000$.

De ce Shaorma cu de toate? Un ecosistem trebuie sa aiba toate ingredientele pentru a deveni unul matur. Crypto este departe de a fi unul!