Orice discuție cu cineva care nu este familiar cu noul ecosistem va introduce la un moment dat subiectul – spălarea de bani prin criptomonede. Nu este surprinzător, având în vedere că guvernele, băncile, dar și mulți oameni de afaceri cunoscuți, precum Buffet, Dimon sau Gates, au insistat asupra caracterului imprevizibil, speculativ și subteran al criptomonedelor.
Silk Road, responsabilă pentru reputația proastă a criptomonedelor
În perioada când Bitcoin a început să câștige popularitate, suspiciunile se întemeiau pe activitatea Silk Road. Platforma se baza pe tranzacțiile cu Bitcoin pentru comercializarea de droguri și alte produse ilegale.
Ulterior, Wall Street Journal a publicat un articol în care se afirma că 90 milioane de dolari, provenind din activități criminale, au fost spălate prin intermediul exchange-urilor cripto. Această analiză a provocat multe guverne și publicul larg să privească su suspiciune criptomonedele.
Care este realitatea până la urmă? Nu se poate respinge faptul că în unele cazuri criptomonedele sunt folosite pentru activități ilicite. Cu toate acestea, o comparație cu activitățile tradiționale de spălare a banilor poate oferi claritate.
Spălarea de bani se face în special prin bănci
Majoritatea tranzacțiilor ilegale trec prin instituții financiare foarte legitime, cum ar fi băncile. Existența conturilor offshore și secretul bancar facilitează spălarea de bani, iar numeroase cazuri publice au demonstrat acest lucru.
Cazul Danske Bank (Danemarca) este un exeplu ilustrativ. În luna septembrie a anului trecut, un raport independent a arătat că timp de 9 ani, 200 de miliarde de dolari din surse ilegale au fost gestionate prin intermediul sucursalei estoniene. Numai acest caz depășește cu mult suma spălată prin exchange-ul ShapeShift raportat de Wall Street journal.
JP Morgan Chase (SUA) a fost banca prin care Bernie Madoff a executat cea mai mare schemă Ponzi din istorie în valoare de aproximativ 65 miliarde de dolari.
HSBC Marea Britanie a fost amendată cu 1,9 miliarde de dolari pentru că nu a monitorizat transferurile bancare provenind din Mexic. Acestea au avut valoarea de peste 1,9 miliarde de dolari. O sumă suplimentară de aproximativ 9,4 miliarde dolari a fost utilizată pentru acționarea de produse.
Cartele de droguri și alte organizații criminale au găsit o modalitate complexă de a efectua transferuri și de a le spăla banii murdari.
Commerzbank (Germania), Standard Chartered (Marea Britanie) și multe alte bănci au fost folosite pentru a spăla sume semnificative. Se apreciază că băncile sunt folosite pentru transferuri suspecte de peste 2 trilioane de dolari pe an.
Spălarea de bani prin criptomonede – mult mai dificil
Blockchain este o tehnologie cu potențialul de a aduce schimbări semnificative în sistemele economice și nu numai. Față de sistemele tradiționale, oferă transparență și siguranță prin intermediul registrului public distribuit.
Chiar și în cazul fondurilor providenite din hack-uri ale exchange-urilor, atacatorii au dificultăți în a le ascunde. Chiar și împărțirea în cantități mai mici este un proces laborios și greu de implementat.
Un raport care urmărește circulația fondurilor ilicite în perioada 2013-2016 a arătat că doar 1% din tranzacțiile de tip bitcoin au provenit din tranzacții suspecte.
Cu toate acestea, guvernele vor continua să perpetueze mitul spălării de bani prin criptomonede deorece nu au posibilitatea de a le controla. Analizele obiective relevă însă că, în realitate, magnitudinea acestor operațiuni este departe de a fi comparabilă cu activitățile de spălare a banilor efectuate prin intermediul băncilor. Realitatea este că sistemele tradiționale oferă metode mult mai simple decât criptomonedele.