Categorii: De stiut!

STO – potențialul de a înlocui ICO-urile

Acțiunile autorităților de reglementare din jurisdicțiile americane și asiatice împotriva ICO-urilor au dus la apriția unui nou tip de inițiative, denumite STO.

STO sau Security Token Offering necesită mai multă birocrație și mai mult timp pentru a fi implementate, dar sunt mai sigure. Cu toate acestea, nu sunt un proces simplu pentru startup-uri.

ICO-urile, un cuvânt urât

Nu este un secret faptul că ICO (oferta inițială de monede) a devenit un nume murdar. Evoluția recentă a pieței demonstrează că sunt probleme când vine vorba despre strângerea a milioane de dolari de la investitori neinformați. În multe cazuri, proiectele se bazează exclusiv pe câteva idei explicate într-un whitepaper. Autoritățile de reglementare nu privesc cu ochi buni lipsa de planuri de afaceri sau nerespectarea regulilor de informare a investitorilor.

Cu toate acestea, ICO-urile au avut o evoluție explozivă. În ciuda scăderii pieței, aceste proiecte au strâns mai multe fonduri în primele două luni ale anului 2018 decât în tot anul 2017.

Strângerea de bani fără reglementare, fără orientări în multe jurisdicții și practic fără nici o obligație intrinsecă a funcționat destul de bine pentru mulți.

Au existat nenumărate succese și proiecte care au schimbat major piața cripto prin ICO-uri, precum EOS, Ethereum și NEO.

Faptul că mulți au profitat de fenomen pentru a derula scheme înșelătoare a fost o evoluție normală. Proiecte frauduloase precum Pincoin și schemele Ponzi precum Bitconnect și OneCoin au afectat sever reputația ICO-urilor. Nu este deloc surprinzător faptul că țările au început să investigheze ICO-urile, iar în unele cazuri precum China și Hong Kong le-au interzis complet.

În Statele Unite, SEC și celalate autorități financiare au derulat verificări asupra a zeci de astfel de proiecte. Inițiatorii au fost avertizați și investigați pentru vânzarea de securities fără autorizare.

Reglementarea nepotrivită, amânarea lansării Bakkt, dezastrul Bitcoin Cash și o scădere globală a pieței cripto au afectat sever industria.

În acest context, nu este surprinzător faptul că industria se îndreaptă o versiune de proiecte mai puțin afectate de conotații negative precum STO.

Ce înseamnă un STO

Oferta de Security Token – STO, înseamnă că, companiile vor trebui să recunoască faptul că tokenurile reprezintă acțiuni.Concomitent sunt menite să plătească dividende acționarilor. Asta în cazul în care nu sunt de tip utility.

Beneficiile acestui tip de token față de cele utility este că oferă o flexibilitate mult mai mare. Este mult mai ușor de obținut dreptul de proprietate, mai ușor de vândut și toate tranzacțiile sunt trustless, fără a fi nevoie de nenumărați intermediari și brokeri.

CEO-ul Polymath Trevor Koverko a spus că anul 2019 va fi “anul tokenurilor security”. La Forumul Mondial Blockchain din Londra, în septembrie, el a spus că acestea sunt

“cel mai mare și mai bine păstrat secret în cripto până acum.”

De altfel, Polymath dorește să mute trilioane de dolari în titluri de valoare tradiționale pe blockchain.

Piața potențială este de circa 24 trilioane de dolari. Koverko sublinază:

”Nu vorbim de miliarde de dolari, vorbim de trilioane.”

Un alt aspect important cu privire la STO este că guvernele le iau în serios, începând cu SUA. Există, de asemenea, semne că jurisdicțiile anterior neflexibile, cum ar fi Hong Kong, încep să arate toleranță pentru această opțiune.

Regulile pentru STO variază de la un loc la altul, dar de exemplu în SUA acestea includ aspecte mai complexe față de un simplu ICO.

Iată principalele diferențe:

  1. Este posibil ca anumite startup-uri să nu fie capabile să țină un STO

Nu este ușor să ții un STO, deoarece necesită foarte multe documente și respectarea numitor proceduri de înregistrare. Este nevoie de mulți bani, de timp și de răbdare și, în funcție de excepția SEC solicitată, doi ani de audituri financiare. Acest lucru pur și simplu nu este viabil pentru cele mai multe startup-uri blockchain.

 

  1. Trebuie să aleagă excepția corectă de la SEC

Derularea unui STO în SUA înseamnă că va trebui să lucreze cu legile existente privind excepțiile de la legislația privind valorile mobiliare. Opțiunea aleasă depinde de starea documentelor, de bugetul disponibil și de suma de bani dorită.

Există opțiunea Reg A +, de exemplu, care este în general mai flexibilă cu privire la cine poate investi. Însă aici există un plafon de 50 de milioane de dolari. O sumă mai mică poate facilita integrarea în excepția Reg D 506 (c). Acest lucru limitează vânzarea la investitori acreditați în S.U.A.

Există, de asemenea, Reg CF, care are un plafon de 1,04 milioane de dolari pe o perioadă de 12 luni.

 

  1. KYC și AML sunt obligatorii

KYC și AML sunt obligatorii când vine vorba de STO. Dacă proiectul se bazează pe ideea de anonimitate și confidențialitate, un astfel de proiect nu este viabil. Trimiterea de Ether într-un portofel în schimbul tokenurile este simplă, trecerea printr-un proces KYC lung este altceva.

 

  1. Un STO nu te scutește de obligații

Companiile din SUA care doresc să realizeze un STO trebuie să fie conștiente că se află sub autoritatea SEC. Chiar dacă au respectat toate regulile, nu există garanții că autoritățile de reglementare nu vor continua controalele. Există încă multe aspecte importante rămase neclare.

De exemplu, nimeni nu știe exact dacă un token emis pe baza unei excepții trebuie integrat în bilanțul contabil al companiei. Încă nu este clar modul în care oferta este impozitată. Există o mulțime de alte întrebări fără răspuns, inclusiv mecanica de tranzacționare, clearance, îndatoririle fiduciare și custodia.

SEC a avertizat industria că este pe punctul de a implementa modificări ale reglementărilor. Însă nimeni nu știe exact ce înseamnă asta. Este încă o zonă gri și una legată de îndoială și incertitudine, dar cel puțin companiile blockchain aflate la început pot fi sigure că vor începe cu dreptul dacă vor implementa un STO.

Cosmin Matei

Vezi comentarii

Postari recente

Tether planifică lansarea unei criptomonede stabile bazată pe yuanul chinez

Unul dintre acționarii BitFinex, Dong Zhao, a anunțat pe WeChat că Tether va lansa în curând o nouă criptomonedă stabilă… Citeste mai mult

O oră

Casa Albă susține că criptomonedele sunt folosite pentru achiziționarea de droguri

Casa Albă a emis două avertizări privind achizițiile de droguri în SUA, facand referiri specifice la rolul criptomonedelor în astfel… Citeste mai mult

3 ore

Ucraina: operațiune de minare cripto ce a pus în pericol o centrală nucleară

Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a descoperit o operațiune de minare a criptomonedelor într-una dintre centralele nucleare ale țării.… Citeste mai mult

7 ore

Kraken listează BAT și Waves

Platforma exchange Kraken a anunțat că a adăugat suport pentru Basic Attention Token (BAT) și Waves (WAVES.) Utilizatorii platformei vor… Citeste mai mult

7 ore

Sinteza cripto 21 August – Gemenii Winklevoss, interesați să se alăture asociației Libra – Vitalik Buterin avertizează că blockchain-ul Ethereum este ”plin”

Gemenii Winklevoss, interesați să se alăture asociației Libra Fondatorii exchange-ului Gemini, Tyler și Cameron Winklevoss, au declarat că sunt deschiși… Citeste mai mult

o zi

David Chaum, creatorul Ecash, lansează o nouă monedă digitală

Pionierul cripto David Chaum, al cărui proiect Ecash a fost inspirația pentru Bitcoin, lansează un nou proiect de monedă digitală.… Citeste mai mult

o zi