Analiștii de la CoinTelegraph au făcut un top 5 avantaje ale bitcon-ului față de dolar. Cu siguranță sunt mai multe. Și dolarul are propriile avantaje, dar acestea s-ar putea dovedi trecătoare în următorii ani.
Nu este ușor să dai un verdict sigur în privința evoluției dolarului sau a bitcoin-ului pentru următorii ani, dar simptomele pieței sunt destul de evidente pentru cineva cu ochiul format, iar analiștii spun că dolarul respiră cam greu și e lovit de reumatism. Pe măsură ce rezerva monetară globală se consumă, se pare că dolarul își pierde supremația. Inflația lovește în toate direcțiile, în timp ce moneda digitală, tânără, energică și sănătoasă, își face primele analize de sânge care ies destul de bine. Se pare că are nevoie doar să fie crescută într-un mediu sănătos, să nu ajungă prin cartierele rău famate și să primească o educație bună.
1 – Aprecierea bate inflația pe termen lung.
Inflația apare în parte din cauza numărului de unități de monedă puse în circulație. Circulația dolarului american continuă să crească la o rată de aproape un triliard pe an. Rata inflației nu a fost întotdeauna atât de mare, dar a crescut încă de după cel de-al doilea război mondial.
Guvernul american se scufundă tot mai mult în datorii. Fiecare dolar este un instrument de datorii, împrumutat de rezerva federală, cu dobândă, sau și mai multe datorii atașate. E un lucru rău, din moment ce cu cât mai mulți dolari sunt puși în circulație cu atât fiecare dolar valorează mai puțin.
Cu late cuvinte, dolarul pe care îl ții în mână își pierde puterea de cumpărare pe măsură ce citești acest articol. Iată un exemplu. Când a început rezerva federală în 1913, cu 100$ îți puteai cumpăra o mașină. În America, astăzi ți-ar ajunge doar de un abonament de autobuz pe o lună.
Printarea de și mai mulți bani duce la inflație la un nivel de 5% sau mai mult pe an. Acest lucru este cuantificat dacă te uiți la prețurile medii de tranzacție pentru carne, benzină și ouă din ultimii 5 ani. Guvernul American îți va spune că inflația este în jur de 2% pe an, dar îți bazează aceste calcule pe 25 de produse pe care le schimbă duăă cum le convine ca să se potrivească cu rata inflației pe care vor să o demonstreze în indexul inflației. Dacă prețurile la carnea de vită cresc cu 10% într-un an, aceasta este scoasă din calculele lor și înlocuită cu un produs care nu reflectă rata adevărată a inflației. Este o carcasă economică.
Prin construcție, moneda bitcoin este imună la inflație. Există o sumă clar stabilită de bitcoin pusă în circulație – 25 de monezi noi sunt adăugate în circulație la fiecare 10 minute – și un capac de 21 de milioane de bitcoin-i în total. Astfel, valoarea monedei bitcoin va crește în funcție de doza standard și de ideologia de cerere economică.
În luna iulie a anului viitor, s-a stabilit că producția de bitcoin se va înjumătăți la 12.5BTC, produși la fiecare 10 minute, forțând valoarea acestuia să se aprecieze și presupunând că cererea rămâne la același nivel sau crește. Nu există niciun motiv să presupunem că cererea va scădea. Pe măsură ce mai mulți oameni intră în ecosistem, valoarea bitcoin pe unitate va crește în timp. Acesta este un concept foarte străin pentru orice persoană obișnuită cu moneda fiat, pentru că aceasta nu crește aproape niciodată. Guvernele adoră să printeze bani după bunul plac. Acest lucru ajută guvernele, dar dezavantajează întotdeauna cetățenii.
Vreți ca banii dumneavoastră să crească în valoare cu timpul? Criticii vor aduce vorba de Mt. Gox și de bula din 2013. Astăzi, moneda bitcoin valorează aproape de două ori mai mult decât înainte de bula și prăbușirea Mt. Gox. Acest lucru este adevărat chiar și cu presiunea constantă a prețului din partea zecilor de mii de comercianți care acceptă și schimbă bitcoin de doi ani încoace.
După cum arată lucrurile, valoarea monedei bitcoin este și va rămâne în creștere. Nu se poate spune același lucru despre moneda fiat în general.
2 – Este mai sigur să muți moneda bitcoin decât dolarul
Ai încercat vreodată să muți dintr-un loc într-altul 1 milion de dolari? Dacă ai muta, fizic, un milion de dolari de la bancă…oriunde. Să presupunem că ai un milion de dolari în contul bancar. Încerci să mergi la casă și să îi scoți din bancă. Lucrul acesta nu va trece neobservat și nerăzbunat. Șeful băncii va veni să vorbească cu tine și vor începe interogațiile.
Vor face un raport de activitate suspectă, pe care trebuie să îl facă în acest moment pentru orice depozit în bani sau retragere de peste 5000 de dolari. Cu siguranță te vei afla pe câteva liste pe care nu ai vrea să te afli. Banca și guvernul îți vor urmări fiecare mișcare. În ziua de astăzi, ar putea să presupună că ești terorist, iar în astfel de cazuri, întâi trag și apoi pun întrebări. Unde ajung banii tăi nu mai este o chestiune privată și va fi studiat de fiecare dată. Asta este pedeapsa pentru că îți scoți banii de la bancă și faci ce vrei tu cu ei.
Nu numai că procesul va fi greoi, la fel ca și interogațiile pe mai multe straturi din partea personalului băncii, dar ai putea să fii urmărit și jefuit. Și îți ținem pumnii dacă vrei să iei 1 milion de dolari în avion sau prin orice vamă. Tu și banii tăi veți petrece – garantat – câteva ore într-o cameră pentru o altă rundă de interogatoriu.
Prin contrast, cineva a mutat 150 000 000 de dolari în bitcoin în 2013 de la un portofel bitcoin la altul în câteva secunde, pentru costul unei fracțiuni de procent dintr-un bitcoin. Acest lucru nu este posibil în dolari fără să ți se facă un profil la sânge pe mai multe fronturi.
3 – Te costă mai puțin să muți moneda bitcoin
Să zicem că vrei să trimiți bani în străinătate. Te duci la bancă și discuți cu un bancher. Procesul implică niște costuri și timp pierdut. Completezi un formular. Plătești comisioanele băncii, care ajung undeva la 30$ pentru o sumă relativ mică sau un procent dintr-o sumă mare.
Să presupunem că bancherul nu îți spune că nu poți trimite banii pentru că…de-aia și că în cele din urmă reușești să îi trimiți. Acum ai plătti banca să știe cine ești, ce faci și cu câți bani. Te afli pe aceeași listă, fie că ai mutat 1 milion de dolari sau nu, și primești aceleași 20 de întrebări. Dreptul la intimitate este un concept simpatic, dar nu pentru lumea reală a banilor fiat.
De exemplu trimiți 100 000 de dolari americani unui partener de afaceri din China. Acesta trebuie să piardă vremea și să meargă la bancă. Pot să ia banii doar după ce își dau identitatea și dau în scris că au primit banii. Și ei s-ar putea să trebuiască să plătească un comision doar pentru că ridică acei bani. Vor trebui să răspundă la câteva întrebări.
De obicei durează cam o zi pentru ca transferul să aibă loc. Ar putea să dureze chiar mai multe zile, în funcție de sumă și de locul în care se îndreaptă transferul. Nu este convenabil, este costisitor, durează prea mult timp și nu este nici pe departe secret.
Cu bitcoin-ul poți să trimiți orice sume către codul QR al cuiva sau către adresa BTC. Plătești doar un comision de minare infim și tranzacția se face în 10 minute, de obicei chiar mai puțin decât atât. Fără interacțiune cu persoanlul băncii, fără interogatoriu sau drumuri la bancă, verificarea documentelor de identificare. Rapid și eficient.
Oamenilor chiar le place sistemul Western Union pentru a trimite bani în afară? Comisioanele pot fi și de 20% din suma transferată. De aceea piața de remitențe este un teritoriu atât de fertil pentru bitcoin în locuri ca Africa și Indonezia. Lumea a treia așteaptă de mult o opțiune mai bună. Va dura ceva timp până când oamenii vor reuși să treacă peste despărțirea de un nume recunoscut ca Western Union. Poți avea încredere că îți vor duce banii la destinație, dar poți fi sigur că vor lua o halcă destul de mare din aceștia, și totul cu acte în regulă.
4 – Bitcoin-ul este mai sigur decât dolarul
De câte ori nu ai pierdut câte o bancontă? De câte ori nu ți-ai pierdut portofelul? De 5 ori? Bun. De câte ori ți-ai pierdut calculatorul sau portofelul digital? Se pot întâmpla tot felul de lucruri, dar putem să cădem de acord că e mai puțin probabil să se întțmple unele lucruri.
Când vine vorba de pierderea banilor, e simplu. Nu ai de făcut decât un singur lucru – să uiți de ei. În plus, există și bancnote false.
Bitcoin-ii nu pot fi falsificați. Au o natură digitală, așadar li se poate face backup șși pot fi salvați pe alte servere, computere, protejați de multisig, parole, portofele fizice, seifuri offline, stocare la rece și așa mai departe. Opțiunile de siguranță sunt limitate doar de imaginația ta.
Lasă-ți telefonul smart la bar, cu o parolă care îți protejează portofelul bitcoin, dacă nu chiar telefonul. Apoi lasă-ți portofelul de piele, cu 500$ înăuntru, protejați de fermoar. Înețelegi diferența.
5 – Viitorul monedei bitcoin este mai luminos decât cel al dolarului
S-ar putea să fi auzit de minunatul dolar, dar nu mai suntem în 1965. Dolarul american nu a mai avut în spate aur de vreo 40 de ani. SIngurul motiv pentru care alte țări îl folosesc este din cauza amenințărilor vestice.
Rata de dobândă de la banca centrală este deja la 0. În Europa, ratele de dobânzi intră deja în negativ.
Între timp, zeci de țări au făcut acorduri bilaterale să evite dolarul încă din 2008. America se apropie de 18 dolari cu 12 zerouri după în datorii iar cei mai mulți experți vorbesc de mai bine de 10 ani de o prăbușire totală a dolarului. În realitate, nu fac pariuri pentru că știu că lucrurile nu vor mai continua la fel încă 5 ani. Nu este o problemă dacă va cădea dolarul, se pune problema ”când?”4
Mașina de scris, telefonul cu disc. Fiecare tehnologie are o durată de viață. Moneda fiat este o tehnologie. Nu te gândești la ea în felul ăsta petnru că este doar o bucată de hârtie. Compară dolarul cu ocaua de pe vremea lui Cuza și vei înțelege lucrurile mai bine. Până acum am fost convinși că banii nu sunt doar valoroși, dar și invincibili.
Lumea banilor fiat continuă să își arate mortalitatea în locuri ca Cipru, Grecia, Zimbagwe și Argentina. Dolarul american este pe moarte, nu este o părere și nu se merge pe ghicite. Este o certitudine matematică și economică.
Banii fiat nu sunt o valoare economică standard.Banii viitorului sunt bitcoin-ul. În 15 ani de acum înainte, chiar crezi că lumea va continua să folosească bani de hârtie?