Organizatorii BlockShow au realizat și un top al țărilor europene cu cele mai prietenoase(cripto-friendly) reglementări în domeniul cripto și, deloc surprinzător, Elveția se află de locul 1, urmată de Gibraltar și Malta.

1. Elveția – gazda unor proiecte precum ЕТНЕRЕUM Foundation, Tezos, Dfinity, Bancor și ShapeShift, cantonul Zug este cunoscut drept ”Crypto-Valley” în industria blockchain, datorită poziției favorabile și a reglementărilor ce încurajează astfel de proiecte.

2. Gibraltar – la începutul acestui an, autoritatea financiară din Gibraltar a propus un pachet de legi care sprijină industria cripto și este gazda ICO-ului Gibraltar Stock Exchange (lСО).

3. Malta – după lansarea a două legi care reglementează activitatea în domeniul cripto, Malta a devenit destinația favorită a celor mai mari exchange-uri cripto din lume – Binance și OKEx au anunțat că își vor muta operațiunile în acestă țară deoarece autoritățile susțin acest tip de industrie.

4. Marea Britanie – deși nu există legi clare care să reglementeze activitatea cripto, Marea Britanie are o structură legală care permite derularea de astfel de activități fără presiuni nejustificate și este un hub tehnologic important al Europei. Numeroase proiecte, precum Blockchain.com, BitStamp, CEX.IO, Humaniq, Parity, CгурtоPay sunt localizate aici.

5. Danemarca – pentru că are un impozit de 0% asociat cu criptomonedele și autorități financiare care nu se implică în reglementarea acestei piețe, Danemarca este considerată o țară atractivă pentru proiectele cripto.

6. Germania – Germania este hub-ul economic european, iar industria Fintech este foarte dezvoltată, iar legile favorabile criptomonedelor îi permit să fie unul dintre centrele importante ale acestei industrii. Nu se aplică TVA la plățile cu criptomonede, iar dacă acestea au fost deținute pentru o perioadă mai mare de un an, nu se plătește niciun fel de impozit pentru ele. Ministrul de finanțe german a declarat că Bitcoin este ”unitate de cont” (un tip de bani privați) astfel încât poate fi utilizat ca mijloc de plată legal pentru impozite și comerț.

7. Portugalia – din punct de vedere legal, criptomonedele și profiturile provienite din tranzacționarea acestora nu se impozitează în cazul persoanelor fizice. Recent, parlamentul portughez a început să analizeze posibilitatea de a impune o structură legislativă pentru activitățile asociate criptomonedelor (precum exchange-uri și ICO-uri).

8. Olanda – deși criptomonedele sunt extrem de populare, autoritățile din Olanda nu au impus niciun fel de legi în acest domeniu, cu toate că Banca Națională experimentează cu propria criptomonedă numită DNBcoin. Conform poziției guvernamentale, legislația cripto trebuie impusă de la nivelul Uniunii europene, din cauza caracterului trans-național al criptomonedelor. De asemenea, impozitul pe venit maxim ce trebuie plătit pentru cripto este de 5%.

9. Finlanda – gazda celui mai mare proiect cripto peer-to-peer, LocalBitcoins, Finlanda are o legislație favorabilă acestei industrii în prezent, deși au existat indicii că autoritățile planifică să impună reglementări mai stricte pentru ICO-uri.

10. Belarus – autoritățile din Belarus au adoptat o lege care asigură impozite de 0% pentru proiectele cripto până în anul 2023. De asemenea, a declarat contractele smart ca documente legale și planifică crearea unei zone economice dedicate tehnologiei blockchain și criptomondeleor, denumită HTP Belarus, care aspiră să devină o nouă Crypto Valley.