Tranzacțiile blockchain suspecte! Sunt mai greu de urmarit ca si tranzactiile traditionale?

Unul dintre cele mai frecvente argumente contra Bitcoin este faptul că este folosit în spălarea de bani. Realitatea este că transparența tranzacțiilor realizate pe blockchain face ca Bitcoin să fie foarte riscant prin comparație cu monedele fiat.

Tranzacțiile blockchain suspecte

Fluxurile fondurilor de criptomonede sunt foarte ușor de urmărit, spre deosebire de fiatul tradițional, care odată pierdut nu poate fi urmărit. Tranzacțiile blockchain suspecte pot fi monitorizate urmărind conexiunile directe și indirecte realizate.

Daca cumperi Bitcoin la colt de strada, iar acel Bitcoin este “murdar”, cand va ajunge intr-un exchange cu KYC iti incep problemele!

Acest lucru este extrem de simplu de făcut pe blockchain-urile precum Bitcoin sau Ethereum și mai dificil pe unele blockchain-uri private.

În prezent, există mai multe firme care asigură servicii de monitorizare a tranzacțiilor suspicioase, atât pentru companii private cât și pentru autoritățile publice. În plus, majoritatea exchange-urilor au implementat procese KYC/AML, ceea ce face destul de simplă identificarea titularilor.

Este adevărat că există unele instrumente care facilitează spălarea de bani prin criptomonede, precum mixere sau DEX-uri. Acestea însă au capacitate destul de redusă, astfel încât ascunderea proveninenței la sume mari necesită eforturi foarte mari.

Băncile sunt mai accesibile

Prin comparație, băncile trandiționale sunt mult mai accesibile. O serie de rapoarte FinCEN publicate in luna septembrie 2020 au arătat că unele dintre cele mai mari bănci din lume mută miliarde de dolari în tranzacții suspecte. Sistemul financiar actual izolează în mare măsură băncile și directorii lor de urmărirea penală, atâta timp cât banca depune o notificare la FinCEN că a identificat activitate suspectă.

Această alertă de activitate suspectă nu obligă băncile sa ia măsuri de combatere a spălării de bani, ci doar să raporteze tranzacțiile.

Stai conectat in lumea digitala!

În ecosistemul cripto însă, managementul companiilor și chiar și dezvoltatorii sunt considerați direct responsabili de facilitarea de activități ilegale. Ca atare, majoritatea vor prefera să ia măsuri pentru a-și apăra propria piele. Așadar, este mult mai dificil să speli bani cu Bitcoin decât cu dolari.

Ike

Vezi comentarii

Postari recente

Exchangeul de criptomonede TOKERO lansează de azi programul de fidelitate TOKERO PRO!

De astăzi ai șansa să faci parte din TOKERO PRO, un club select, plin de… Citeste mai mult

3 săptămâni

5% din ETH disponibil a fost blocat în ETH2.0

Noua versiune PoS a rețelei Ethereum pare să evolueze cu pași rapizi. Conform ultimelor date,… Citeste mai mult

2 luni

Elizabeth Warren, crypto-sceptica Senatului american

Elizabeth Warren s-a dovedit a fi cea mai vocală crypto-sceptică din Senatul american. Într-o scrisoare… Citeste mai mult

2 luni

Leverage maxim de 20x pe Binance și FTX începând din această lună

Două dintre cele mai mai platforme de cripto au decis să impună limite când vine… Citeste mai mult

2 luni

Bitcoin recuperează temporar nivelul de 40.000$

În cursul zilei de ieri, prețul Bitcoin a crescut peste 40.000 de dolari pentru prima… Citeste mai mult

2 luni

Surse anonime: Amazon planifică să accepte plata cu BTC până la sfârșitul anului

O sursă nenominalizată citată de revista CityAM susține că gigantul de e-commerce Amazon va integra… Citeste mai mult

2 luni