O să vedeți în perioada următoare în presă titluri cum că bitcoinul este o bulă și că nu ar trebui să cumpărați pentru că urmează să se spargă. Realitatea pare să fie însă alta. Presa mainstream nu este atentă la alte probleme mai mari. Bula imobiliarelor și bula de pe bursă. Când prețul bitcoin scade dramatic, economia globală nu se oprește, așa cum s-a întâmplat în 2008. Când bursa sau piețele imobiliare se prăbușesc, avem uriașe dezastre economice și durează ani sau zeci de ani, dacă ne gândim cât de mare este piața globală, să se recupereze în totalitate. Următoarea criză financiară va face exact ceea ce fac crizele financiare – va ruina economia fiecărui participant de rând în parte și va acumula mai multe averi la vârf.
Nu vorbim aici doar despre bula imobiliară și de pe bursă care or să se sparga și care or să facă toată economia să se prăvălească ca o casă de paie. Cel mai îngrijorător sector este piața de derivative, care nu a fost atât de mare niciodată. Aceste instrumente financiare au adus mari prăbușiri și erau interzise până când Bill Clinton le-a legalizat din nou. Și piața de obligațiuni este o bulă gata să explodeze. Dacă se întâmplă următoarea criză financiară, hiperinflația o să fie cea mai mare problemă a guvernelor. Este o predicție destul de sigură, întrebarea se pune când o să aibă loc marele bal.
Ce ne interesează pe noi este ce se va întâmpla cu bitcoinul și cu criptomonedele atunci când o să aibă loc colapsul. Până acum, când circumstanțele economice s-au deteriorat, prețul bitcoin a crescut. Un exemplu ar fi criza cipriotă și cea din Grecia, când prețul bitcoin a avut o creștere considerabilă. Băncile au oprit bancomatele în acea perioadă. Bitcoinul devenise soluția perfectă pentru a stoca banii departe de tacâmurile guvernelor.
În timpul unei crize economice, dobânzile cresc fenomenal și începe să se vadă hiperinflația. Asta înseamnă că este foarte greu să obții finanțări de la bănci, iar dobânzile sunt nesustenabile. Piața ICO-urilor este o soluție perfectă pentru această problemă. Dacă sectorul bancar suferă, atunci ICO-urile or să fie pe val. Refuzați de bănci, cei din industriile creative și companiile hi-tech vor apela la această formulă de crowdfunding pentru a-și finanța proiectele. Firmele vor vedea ICO-urile ca pe o metodă ieftină de a strânge bani și de a-și crea propria criptomonedă.
Dacă piața de derivative se prăbușește, nu există pe lume destui bani să rezolve problema. Sectorul este de peste 10 ori mai mare decât sectorul bancar global. Guvernele vor trebui să găsească soluții noi pentru bani și finanțe, din cauza eșecului total al băncilor.
Când acest lucru se întâmplă, avem două opțiuni. Prima este al treilea război mondial, iar a doua este adopția blockchainului și a criptomonedelor pentru a oferi un sistem financiar mai bun și mai transparent, care să își recompenseze utilizatorii și care să nu îi fure.
Concluzii
Este clar că pe perioada vieții noastre sistemul financiar va trebui să fie total reinventat. Când acest lucru se întâmplă, vom avea cea mai periculoasă perioadă din istorie. Din fericire, avem o soluție în piața cripto. Trebuie doar ca o singură națiune să adopte criptomoneda ca monedă națională și alte state îi vor urma. Poate că pentru următoarea criză financiară bitcoinerii sunt cei mai pregătiți.