Securitatea pe internet este un aspect din ce în ce mai important în contextul actual, când mulți oameni lucrează de acasă. Una dintre metodele cele mai eficiente de a proteja datele este utilizarea unei rețele private virtuale (VPN).

Transmiterea datelor pe internet se realizează în pachete. În mod normal, aceste pachete pot fi interceptate, astfel încât terțe părți pot urmări activitatea cuiva cu ușurință. Un VPN ajută la protejarea acestor informații, păstrând confidențalitatea datelor.

Utilizarea unui VPN în funcție de scopul dorit

Un VPN rulează în esență un canal privat în paralele cu rețeaua publică și conectează dispozitivul utilizatorului cu ajutorul unei chei private. Pachetele de date sunt încapsulate într-o ”carcasă”, sunt criptate și sunt transmise prin acest canal privat. Procesul asigură confidențialitatea informațiilor și este folosit la scară largă mai ales de către companii.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Pentru utilizatorii obișnuiți, se recomandă utilizarea unui VPN mai ales în cazul în care se conectează prin intermediul rețelelor publice. Pe lângă protejarea datelor personale, un VPN poate oferi acces la informații restricționate la nivel de țară. De exemplu, Netflix are programe diferite în funcție de locația fizică a utilizatorului.

Utilizarea unui VPN este, în general, legală, cu excepția câtorva țări precum Coreea de Nord și Irak.
Există însă și unele dezavantaje – viteza de rulare a rețelei VPN depinde de numărul de servere la nivel mondial. Ca atare, selecția serviciului se face în funcție de scopul în care este folosit.

Care sunt cele mai bune VPN-uri?

Nu toate serviciile VPN sunt la fel. Unele vând informațiile utilizatorilor, în timp ce altele au sisteme de criptare sau viteze reduse. Există atât versiuni gratuite, cât și contra cost, iar selecția serviciului potrivit depinde de tipul de activitate.

Express VPN

Cel mai popular serviciu de acest tip, Express VPN este disponibil pentru toate sistemele de operare. Are servere în 160 de locații din 94 de țări, ceea ce înseamnă că asigură o viteză excelentă de funcționare. În plus, folosește una dintre cele mai avansate sisteme de criptare, denumit AES-256, care este folosit și de guvernul american.

Express VPN este disponibil sub formă de abonament lunar, al cărui preț începe de la 10$ pe lună, fără limită la numărul de dispozitive conectate. Este ceva mai scump decât alte servicii de acest tip, dar oferă cea mai bună viteză.

NordVPN

NordVPN este disponibil pe aproape orice dispozitiv, dar acceptă maxim șase dispozitive conectate simultan. Folosește sistemul de criptare AES-256 și are 5.400 de servere în 59 de țări din întreaga lume.

În plus, oferă servicii de extra securitate de tip Double VPN și Onion Over VPN, care direcționează informațiile prin rețeaua Onion Tor. Acest serviciu VPN este cel mai potrivit pentru traderii de criptomonede, deoarece oferă servicii de securitate avansate.

Prețul NordVPN pornește de la 3.5$ pe lună, în funcție de tipul de plan ales.

CyberGhost

CyberGhost este un VPN excelent pentru începători, deoarece oferă funcții simplificate. De exemplu, conectează automat utilizatorul la cel mai rapid server disponibil din cele 6421 localizate în peste 90 de țări. CyberGhost folosește același standard de criptare AES-256 și oferă servere optimizate pentru streaming media pentru utilizatorii Netflix și Hulu.

Abonamentul suportă până la șapte dispozitive conectate simultan la prețuri începând de la 2.75$ pe lună.

Surfshark

Pentru gamerii care necesită viteze mari și numeroase dispozitive conectate, Surfshark oferă cele mai bune servicii la cel mai mic preț. Are peste 1700 de servere în 63 de țări și nu are o limită la numărul de dispozitive conectate. Abonamentele încep de la 2.5$ pe lună și include un adblocker foarte eficient.

VPN-uri gratuite

Principalele dezavantaje ale VPN-urilor gratuite sunt reclamele, faptul că loghează informațiile utilizatorilor sau faptul că suportă puține sisteme de operare. Unele versiuni au limite la cantitatea de date disponibile sau la numărul de dispozitive conectate.

În general, VPN-urile gratuite sunt utilizate de cei care le folosesc pentru perioade scurte de timp. Printre cele mai populare se numără Hotspot Shield Free VPN, TunnelBear, ProtonVPN Free, Windscribe, Speedify și Hide.me. Majoritatea acestor servicii au și versiuni plătite care oferă mai multe avantaje.