Duminică, 11 decembrie, românii urmează să se prezinte la vot pentru a-și alege reprezentanți în Camera Senatului și Camera Deputaților.

Democrația constituțională este deocamdată cel mai egalitarist sistem politic care s-a putut pune la punct. Înseamnă că și tinerii și bătrânii pot vota, că și cei bogați și cei săraci au reprezentanți în legislativ, dar mai ales înseamnă că cetățenii au dreptul să le ofere sau nu credit unor conducători de stat și politicieni și, din patru în patru ani pot să le evalueze activitatea acestor angajați publici. Să nu uităm că și președintele, și senatorii, și deputații sunt de fapt funcționari publici care trebuie să facă țara să funcționeze și nimic altceva.

Roma Antică era o democrație imperfectă, care nu includea toate straturile societății. Acum mai puțin de 100 de ani americanii nu dădeau drept de vot femeilor sau persoanelor de culoare. Chiar țara noastră acum 26 de ani scotea oamenii la vot pentru a alege…un singur candidat. Da, suntem recunoscători pentru democrație. Să nu pierdem din vedere însă că nu trebuie să ne comparăm cu ”repetenții” politici, că nu trebuie să ne bucurăm doar de faptul că nu trăim în Korea de Nord. Mi-ar plăcea să comparăm societatea din ziua de astăzi cu ceea ce ar putea ea să reprezinte. Se poate și mai bine. Se poate să avem votul electronic.

  • Putem elimina corupția
  • Putem să ne asigurăm că voturile sunt numărate așa cum trebuie
  • Putem să avem cetățeni cu o mai bună implicare și educație politică
  • Putem face votul mai corect, mai inclusivist și mai simplu, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de dreptul de vot, fie că se află în țară sau în străinătate, imobilizați la pat sau sănătoși.

La alegerile din 2014 ni se promitea o formulă nouă – votul electronic. În mod bizar, după alegeri această idee a intrat într-un con de umbră.

Am spus și vom repeta – suntem recunoscători că trăim într-o democrație. Sistemul de votare (nu doar cel de la noi din țară) trebuie însă cu siguranță perfecționat. În primul rând, așa cum arată astăzi votul, este foarte costisitor pentru buget (cu alte cuvinte pentru cetățenii care plătesc taxe).  Reprezentanții din secțiile de votare sunt plătiți, în funcție de rolul lor, cu sume între 200 și 500 de lei. Cabinele de vot costă. Hârtia și ștampilele nu sunt nici ele gratuite. Iar la final, toată lumea se întreabă ”Cine numără voturile?”. Toate acestea, în condițiile în care tehnologia…ar permite votul electronic.

Votul electronic pe blockchain

Da, votul electronic pe blockchain nu ar fi nici ea gratuită. Cineva ar trebui să creeze un software securizat (blockchainul oferă această posibilitate) și să se asigure că votul rămâne strict secret, iar mai apoi să îl implementeze. Însă cu siguranță că un calculator care să numere voturile ar fi o soluție mai bună pentru un stat în care problemele legate de corupție sunt sau par răsunătoare.

Inovația pe care o aduce blockchainul este mai importantă decât sub formula pe care noi, cei din comunitate, o folosim. Nu vorbim aici doar de speculă, stocare și transmitere de valori. Vorbim despre o tehnologie cu mari implicații pentru democrație, care ar putea să curețe votul de corupție.

Ucraina, prin Michael Chobannion, a implementat un sistem de votare electronic. Același sistem pe care l-am văzut în The DAO a funcționat și sub umbrela politică. Faptul că nu s-a implementat în alte țări democratice din vest (adică de acolo de unde se dă ora exactă pentru civilizație) ar putea să ne facă să credem că este un sistem imperfect. În definitiv, un produs bun se vinde singur. Poți să lași o idee de scenariu senzațională pe o bancă în parc, dacă este cu adevărat bună va deveni film. Nu-I așa? Suntem oare naivi să credem că aceeași politică se aplică…și în politică, acolo unde interesele sunt atât de mari și unde funcționarii publici s-au transformat în baroni?

Ne dorim un vot corect. Ni s-a promis un vot corect. Sperăm ca la alegerile următoare să fie recunoscută tehnologia blockchain.

Până atunci, nu vă dispensați de dreptul de vot. Dacă îl considerați ca pe un drept la care ați putea renunța (pentru că deh, oricum nu contează) atunci hai să trecem în revistă și alte drepturi la care nu ținem. Poate nu avem nevoie nici de libertatea presei, nici de egalitate garantată constituțional, nici de separarea puterilor în stat. În definitiv, drepturile se pierd, unul câte unul. Iar cel mai important este dreptul de vot.

Vă doriți să fiți rebeli cu o cauză? Cereți politicienilor votul electronic și spuneți-le despre sistemul blockchain. Dar între timp, din nou, nu ratați evenimentul național cel mai important de duminică. Votați !