Categorii: De stiut!Invata!

Ce este Web 3.0 si cum functioneaza?

În ultimul timp, numeroase tehnologii noi susțin că fac parte din așa-numitul”Web 3.0”, însă rareori este explicat acest concept. În esență, este vorba despre o încercare de a modifica modul în care funcționează internetul.

În prezent, majoritatea celor mai utilizate platforme de internet sunt controlate de câteva companii gigantice. Acestea culeg datele utilizatorilor pentru a le folosi în vederea maximizării profiturilor prin vânzarea de publicitate. Orice click și orice site vizitat este monitorizat într-un fel sau altul, iar mulți utilizatori sunt nemulțumiți de lipsa de confidențialitate.

Web 3.0 propune!

Web 3.0 este, în esență, o nouă modalitate prin care indivizii pot utiliza Internetul fără a renunța la controlul asupra datelor lor personale.

Acest lucru se poate realiza prin intermediul rețelelor descentralizate, pe care nu le controlează nicio entitate centralizată, dar în care oamenii pot avea încedere. Fiecare utilizator și operator al acestor platforme trebuie să urmeze același set de reguli codificate, denumite protocoale de consens.

Inovația secundară este că aceste rețele permit transferul de valoare sau bani între conturi. Descentralizarea și transferul facil de valoare pe Internet sunt aspectele de bază ale Web 3.0.

Conceptul de baza

Conceptul a fost dezvoltat în baza colaborării dintre diferite echipe de dezoltatori, în mare parte din industria blockchain. Printre lideri se numără proiectele care se bazează pe contracte inteligente precum Ethereum, EOS, Waves si TRON.

În Web 3.0, rețeaua este descentralizată, iar aplicațiile (dapps) pe care se bazează sunt open source, ceea ce înseamnă că nimeni nu poate controla datele sau limita accesul. Transferul de valoare se face direct și la nivel global, fără a mai implica rețelele financiare tradiționale. Conceptul de ”bani nativi” înseamnă că Web 3.0 are o economie bazată pe tokenuri și criptomonede, care pot funcționa în sisteme financiare complet noi.

De exemplu, publicitatea pe web descentralizat nu ar trebui să se bazeze pe vânzarea datelor utilizatorilor către agenții de publicitate. Utilizatorii pot fi recompensați direct cu tokenuri pentru vizualizarea reclamelor, un model dezvoltat de browserul Brave.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Alte exemple de aplicații Web 3.0 care funcționează deja sunt instrumentele de finanțare descentralizate, cunoscute drept DeFi. Utilizatorii pot împrumuta bani, pot tokeniza active, pot face predicții și investiții în active digitale. Industriile de gaming și de jocuri de noroc fac de asemenea pași rapizi în direcția descentralizării și a unei economii bazate pe tokenuri.

Internetul evoluează continuu – dacă inițial era folosit doar pentru a citi și vizualiza informații, acum este la stadiul în care conținutul este creat de utilizatori. Pasul următor va reda amenilor controlul asupra informațiilor personale și va genera noi modele economice la nivel mondial.

Ike

Postari recente

Exchangeul de criptomonede TOKERO lansează de azi programul de fidelitate TOKERO PRO!

De astăzi ai șansa să faci parte din TOKERO PRO, un club select, plin de… Citeste mai mult

3 săptămâni

5% din ETH disponibil a fost blocat în ETH2.0

Noua versiune PoS a rețelei Ethereum pare să evolueze cu pași rapizi. Conform ultimelor date,… Citeste mai mult

2 luni

Elizabeth Warren, crypto-sceptica Senatului american

Elizabeth Warren s-a dovedit a fi cea mai vocală crypto-sceptică din Senatul american. Într-o scrisoare… Citeste mai mult

2 luni

Leverage maxim de 20x pe Binance și FTX începând din această lună

Două dintre cele mai mai platforme de cripto au decis să impună limite când vine… Citeste mai mult

2 luni

Bitcoin recuperează temporar nivelul de 40.000$

În cursul zilei de ieri, prețul Bitcoin a crescut peste 40.000 de dolari pentru prima… Citeste mai mult

2 luni

Surse anonime: Amazon planifică să accepte plata cu BTC până la sfârșitul anului

O sursă nenominalizată citată de revista CityAM susține că gigantul de e-commerce Amazon va integra… Citeste mai mult

2 luni