La sfarsit de 2017 – inceputul lui 2018 am văzut niște mișcări pe piața in urma carora ne intrebam daca bitcoinul rezista.
Prețul bitcoin a crescut brusc la începutul lunii Decembrie 2017 pentru o scurta perioada. Apoi a scazut vertiginos in preajma sarbatorilor si imediat dupa aceea – Ianuarie 2018 (o cadere de peste 60%).
Nu se poate spune ca a existat o singura cauza. Motivele unei asemenea caderi de proportii au fost multiple si agregate.
Nevoia de lichiditate in fiat a oamenilor in sezonul sarbatorilor ar fi primul dintre ele. Multi s-au grabit sa-si lichideze pozitiile pentru a detine cash, cheltuielile personale sporind in perioada vacantelor de iarna.
Apoi a contribuit si confuzia Bitcoin Cash. Suportul primit din partea platformei Coinbase a influentat decizia multora de a-si retrage investitiile din bitcoin. Pe care le-au plasat imediat in fratele mai mic al bitcoinului, in speranta obtinerii de profituri instantanee.
Apoi scurgerea de informatii din interiorul Coinbase a condus la o volatilitate masiva, ce a diminuat nivelul increderii in criptomonede.
Ascensiunea concomitenta a altcoinurilor si ICO-urilor a dus la o redirectionare a investitorilor care cautau alternative profitabile. Ca rezultat, astfel de proiecte au avut cresteri uriase de pret si popularitate in aceeasi perioada. RaiBlocks (actualmente NANO, crescuse cu 5000%), Ripple, constituie exemple relevante in acest sens.
“Balenele” (circa 1000 oameni detin 40% din totalul bitcoinilor), si listarea la Wall Street a contractelor futures au manipulat piata.
Apoi a venit confuzia creata de guvernele diferitelor tari care amenintau cu interzicerea criptomonedelor in mod oficial. Ceea ce a sporit si mai mult teama si incertitudinea generala. Efectele au fost resimtite imediat, bitcoinul isi pierduse aproape 70% din valoare.
In ideea asta
Diferența e ca de la cer la pământ și arată un singur lucru. Comunitatea bitcoin este azi mai stabilă ca niciodată, prețul s-a imunizat in oarecare măsură la FUD (frică, incertitudine și dezorientare). Iar utilizatorii au mai multă încredere în faptul că barca bitcoin rezistă valurilor.
Aceeași reacție a avut-o piața și la respingerea propunerii fraților Winklevoss. Suntem obișnuiți să vânăm astfel de evenimente care ar trebui să facă valuri.
Presa (mainstream și crypto) și afacerile bitcoin preconizau că aprobarea ETF-urilor va face prețul să crească. In acelasi timp respingerea ETF-urilor îl va face să scadă. La nici o săptămână de la respingere, prețul și-a revenit la valoarea de dinainte.
Bitcoinul se simte imbatabil și că pare să nu poată fi înfrânt de nimeni și nimic. Ce îl face însă mai stabil ca niciodată ?
Haideti sa vedem
1. Când vor interzice guvernele bitcoinul ?!
Niciodată. Guvernele, instituțiile și companiile au înțeles ce înseamnă rețeaua din spatele bitcoinului. Rețeaua bitcoin este întreținută de mineri, care însumează estimat 34.06 Exahash/s. Cifra este în creștere.
Depaseste puterea primelor 12 super-calculatoare ale lumii. Super-calculatoarele și marile servere ale lumii reprezintă investiții uriașe pentru guverne și companii.
Google cheltuiește în fiecare trimestru 5 miliarde de dolari pentru întreținerea serverelor. Super-computerul Tianhe 2 din China, cel mai puternic super-calculator al lumii, a costat peste 2,4 miliarde dolari.
Dezvoltatorii bitcoin propun în schimb alt model. Si anume, lanțuri paralele ancorate la blockchainul bitcoin care să proceseze informația la prețuri exponențial mai mici.
Sa fie oare posibil?
Este adevărat că rețeaua bitcoin nu este pregătită să preia încărcătura super-calculatoarelor fără să îngreuneze viteza tranzacțiilor bitcoin. Este însă o problemă care nu va persista la nesfârșit.
Odată ce rețeaua se va rafina, interesele vor fi deja prea mari pentru a mai interzice bitcoinul. Printre cei interesați se numără marile agenții (NASA, agențiile de securitate, etc), guvernele, companiile mari și, foarte probabil, băncile.
Este absurd să credem că autoritățile vor interzice bitcoinul și își vor sabota propriile interese. Deocamdată bitcoinul rezista.
Asta nu e tot
2. Bitcoinul rezista si in fata dezvoltatorilor
Este destul de probabil ca măcar o parte dintre voi să nu fie tocmai la curent cu discuțiile din comunitate. Ma refer la discutiile pe marginea noilor implementări bitcoin.
Pe scurt, rețeaua este open-source. Asta înseamnă că oricine poate verifica codul-sursă, oricine îl poate prelua și modifica pentru a construi propria rețea. Iar la dezvoltarea lui poate participa orice programator, mai mult sau mai puțin capabil.
Noile implementări sunt votate de mineri. Aceștia pot descărca update-uri la rețea de pe GitHub. Odată ce mai mult de 51% din mineri au făcut un update, acesta se implementează pentru toată lumea.
Asta presupune că minerii nu se vor auto-sabota, pentru că sunt motivați să își protejeze investiția.
Problemele sunt multe, de la posibilitatea unui hard-fork și până la implementarea de update-uri. Acestea se pot dovedi pe termen lung păguboase.
ȘI CE DACĂ?!
Mulți dintre noi uită că bitcoinul este un experiment economic. Până acum nimeni nu poate contesta că este un experiment reușit.
A crescut de la o valoare practic zero la peste 20 000 dolari, formand o rețea și o comunitate fenomenală. Da, probleme pot și vor apărea. Nici nu ar fi prima dată.
Bitcoinul nu a murit nici din cauza problemelor de double-spending, nici când minerii s-au trezit cu blocuri orfane. Sau când au fost furați primii bitcoini dintr-un portofel.
Si nu e singurul
Ethereum a avut parte de probleme distrugătoare in trecut, când un hacker a exploatat o vulnerabilitate din contractul smart. El și-a atribuit aproape jumătate din jetoanele Ether.
Dezvoltatorii au călcat din strachină în strachină, au făcut o bifurcație fermă. La un moment dat chiar părea că Ethereum este mort și îngropat. Tehnologia era însă prea interesantă să fie abandonată de dezvoltatori și de utilizatori. Iar acum atat rețeaua cat și prețul sunt in crestere.
Implementările bitcoin se fac anevoios și avem o rețea foarte…precaută. Însă comunitatea a arătat că învață din greșeli, că se crează patchuri și problemele se rezolvă în timp.
3. Bitcoinul rezista si in fata calculatorului cuantic!
În primul rând, calculatoarele cuantice nu există. Sunt însă un drob de sare care atârnă deasupra pătuțului. Să îți faci griji în legătură cu ideea că un calculator cuantic va distruge bitcoinul ar fi absurd.
E ca si cum ai spune că dacă pică un meteorit în București vei intarzia la servici.
Da, teoretic vorbind, calculatoarele cuantice ar putea sparge cu totul rețeaua bitcoin. Asta pentru că ar reusi să facă hash-ul tuturor blocurilor aproape instant. Ar deschide toate portofelele si ar putea să își atribuie toți bitcoinii minați până acum.
Pe de altă parte, un calculator cuantic ar desființa orice tip de criptografie din lume.
De ce spun asta?
Calculatoarele cuantice nu vor apărea din senin. Pentru a proteja bitcoinul de calculatoarele cuantice, trebuiesc încorporate noi standarde de criptografie la protocolul bitcoin.
Astfel de tehnologii există deja. Llew Claasen, director executiv la Fundația Bitcoin, spunea ca deja se lucrează la soluții pentru mutarea pruncului de sub drobul de sare.
Primul calculator cuantic nu va apărea, cel mai probabil, în garajul vreunui hacker, nici pe mâna vreunui ”prinț nigerian”. Si nici nu vor ajunge prea curând în toate sufrageriile. Calculatoarele cuantice vor fi, într-o primă etapă de la apariție, subiect de studiu.
Guvernele nu vor fi prea dornice să elibereze tehnologia înainte dea a crea un vaccin. Asta pentru că nu doar bitcoinul este vulnerabil în acest caz, ci toate aspectele criptografiei.
Inca ceva
4. Miza la ora actuala este deja prea mare
Bitcoinul rezista, pentru ca altfel sume uriase de bani, cariere, sperante si idealuri risca sa se prabuseasca. Sunt mii si mii de businessuri in domeniul asta. Ele insumeaza sute de mii de locuri de munca. Toate au fost infiintate in jurul acestei adevarate industrii a bitcoinului.
Asta ca sa nu mai zic de startup-urile care ofera servicii si solutii bazate pe bitcoin. In ele au fost investite miliarde de dolari.
Pot aparea neintelegeri intre diferitele tabere, fie ca vorbim de marile pooluri de minare, producatorii acestor echipamente, developeri sau antreprenori. Insa oricat de mari ar fi aceste neintelegeri, se vor aplana.
Si spun asta cu certitudine. Bitcoinul rezista si pentru ca altfel, fiecare din aceste grupuri ar avea enorm de pierdut daca inceteaza sa existe.
Si nu in ultimul rand
5. Sistemul nu are niciun punct slab
Nu exista un server central, nici vreun cod sau algoritm care ar putea sparge si cauza prabusirea subita a bitcoinului.
In cel mai rau caz ar rezulta aparitia altei bifurcatii ferme, cum s-a mai vazut deja. Caz in care membrii comunitatii bitcoin vor decide ce versiune sa renege. Precum si ce versiune sa admita ca fiind adevaratul Bitcoin.
La fel de bine ambele versiuni pot coexista ca si criptomonede independente, fara nicio problema. Se va rezuma totul, in cele din urma, la consens.
Concluzii
Se pot întâmpla multe în rețeaua bitcoin, dar bitcoinul nu poate să moară. Adeptii lui nu il vor lasa niciodata de izbeliste, indiferent ce piedici ar aparea. Odată ce înțelegem cu toții lucrul acesta, cu siguranță vom deveni traderi mai buni, mai înțelepți și mai calculați.
Cei mai mulți dintre noi nu mai cad pradă atât de ușor știrilor alarmiste. Nu așa cum se întâmpla acum trei, patru sau cinci ani.
Bitcoinul rezista și toate semnele arată că este mai solid ca niciodată. Căderi și reveniri vor exista mereu, dar bitcoinul și-a intarit sistemul imunitar.
Tu ce parere ai? Crezi ca bitcoinul rezista sau ar putea sa moara, si daca da, care ar fi circumstantele?