În curând, începând cu 1 august 2017, s-ar putea să observi ceva turbulențe în rețeaua bitcoin. Motivul este că la această dată se introduc niște schimbări necesare protocolului. Ele vor avea impact și asupra tehnologiei, și asupra prețului bitcoin.

Acest ghid are ca scop să te ajute să îți protejezi banii înainte de implementarea BIP-ului. Oferă informații obiective despre acțiunile pe care trebuie să le faci, fără să intre în problemele de politică sau economie.

De ce avem nevoie de schimbare protocolului?

Codul din spatele monedei bitcoin a fost lansat de un dezvoltator anonim la sfârșitul lui 2008. I-a fost dat să guverneze o super-rețea financiară descentralizată. Dezvoltatorii blockchain caută de mai bine de doi ani soluția cea mai bună pentru a scala rețeaua, adică pentru o adapta la nevoile utilizatorilor de astăzi. Până de curând, numărul utilizatorilor din rețea era exponențial mai mic. Odată cu creșterea adopției, rețeaua ar trebui să acomodeze  mai multe tranzacții pe secundă. Deocamdată, cifrele arată o rețea congestionată, care în viitorul apropiat nu ar mai putea face față la mișcările mai dinamice ale pieței.

Toate tranzacțiile din rețeaua bitcoin sunt procesate în blocuri de informații de câte 1MB. Conform protocolului, blocurile se generează o dată la aproximativ 10 minute. O tranzacție are dimensiunea de 300Kb/s. Așadar, rețeaua pe care se fac tranzacțiile cu bitcoin poate să proceseze în acest moment doar 7 tranzacții pe secundă (tps). În acest moment, majoritatea blocurilor sunt 90% pline de tranzacții.

Efectele congestiei din rețea

Minerii pot alege ce tranzacții sunt de acord să includă într-un bloc. Pentru că ei sunt cei care păstrează comisioanele, ca un supliment la recompensa de bloc, sunt foarte motivați să includă în blockchain și să dea prioritate tranzacțiilor cu comision mai mare. Într-un articol recent spuneam că, din toți bitcoinii câștigați de mineri în urma activității lor, comisioanele reprezintă deja 30%.

Asta înseamnă că, odată ce un bloc se va umple, tranzacțiile suplimentare care nu au fost validate au de așteptat până la următorul bloc, după încă 10 minute. Deja utilizatorii ajung să liciteze pentru spațiul tot mic de pe bloc. Este singura metodă prin care se pot asigura că li se procesează în timp util tranzacțiile. Problema în sine este că utilizarea bitcoinului va deveni, în ritmul acesta din ce în ce mai scump, până când oamenii nu vor mai fi dispuși să plătească aceste taxe de rețea.

Dacă nu s-ar face această îmbunătățire la cod, cel mai probabil scenariu ar fi ca prețul bitcoinului să scadă și utilizarea lui să fie din ce în ce mai scumpă.

Așadar, este nevoie de o soluție de scalabilitate, care să acomodeze pe toată lumea (creșterea dimensiunii blocului, scăderea dimensiunii tranzacțiilor sau orice formulă care să decongestioneze traficul din rețea). Odată împlementată o astfel de soluție, comisioanele pe tranzacții vor fi mult-mult mai mici (așa cum erau de altfel acum mai mulți ani), tranzacțiile se vor putea face mai rapid iar bitcoinul…va trece în cu totul alt stadiu al existenței lui.

BIP148 și efectele lui

Mai multe altcoinuri au deja imlementate diferite soluții de scalabilitate. Litecoinul de exemplu a implementat fără probleme o SegWit-ul, aceeași soluție care a fost propusă și pentru blockchainul bitcoin.

În rețeaua bitcoin se va implementa SegWit2x împreună cu alte funcționalități, printr-un update. Acest update rezolvă mai multe probleme și buguri care ar avea posibilitatea să se manifeste, în același timp. Printre cele mai discutate ar fi CVE-2017-9230 , un bug care vizează nodurile pline peste capacitatea de 95%. Dacă se face upgrade la noduri, atunci vulnerabilitățile de securitate vor fi rezolvate.

Nu avem motive de îngrijorare. Acest bug CVE și vulnerabilitatea de securitate este studiată intens de comunitatea tehnică. Dacă rulezi și te bazezi pe cea mai nouă versiune de nod plin core, atunci ai siguranță de 99%. Totuși, există o șansă de 1% ca tranzacțiile să nu fie tocmai sigure.

Toate aceste schimbări sunt incluse în BIP 148 – Propunerea de îmbunătățire a protocolului cu numărul 148. Dacă până acum s-au făcut 147 de astfel de propuneri și implementări, atunci de ce crează aceasta atât de multe emoții?

Conflictele de pe piață

După cum vom explica în seria noastră de articole, această schimbare la protocol este mai delicată decât cele de dinainte. O astfel de bifurcație necesită schimbări ale metodei de validare a tranzacțiilor.
UASF va avea ca rezultat o bifurcație soft a protocolului Core pentru a rezolva situațiile în care este posibil să apară probleme. Deja s-a anunțat că monedele BIP 148 vor fi listate de Bitfinex.

Ca să clarificăm, cei care mențin noduri vor rula după 1 august două noduri. Este vorba despre bitcoin core-ul tradițional și BIP 148, care impune bifurcația.
Pentru a vă ajuta să vă protejați banii, ghidul (original postat aici https://www.weusecoins.com/uasf-guide/ ) va fi constant updatat, iar noi vom traduce pentru comunitatea românească ultimele noutăți venite de la dezvoltatori.