Banii au ajuns să reprezinte dreptul la viață. Cu cât ai mai mulți bani, cu atât ți se garantează că vei trăi mai mult, mai bine, mai confortabil. Când se spune că banii nu aduc fericirea, se face abstracție de faptul că doctorii, avocații și chiar judecătorii acceptă doar bani pentru niște servicii de bază la care cu toții ar trebui să avem dreptul. De faptul că unii nu au timp să-și vadă copiii crescând pentru că sunt prea ocupați să le asigure minimul de confort.
Idealiștii vor întreba ”atunci cum se face că în India sau în America Latină oamenii sunt fericiți, chiar dacă salariile lor lunare ajung în unele zone la câțiva dolari amărâți?”. În India femeile își închiriază uterul femeilor infertile din SUA. Nu știu câtă fericire stă în asta, dar știu că avem un sistem fundamental greșit și că există o disperare profundă în a-l schimba.
De-a lungul istoriei, disperarea de a schimba un sistem a cauzat crize îngrozitoare. Hitler a fost ales de o societate germană umilită, adusă în pragul sărăciei lucie. Idealul comunist, ”ideea frumoasă care a lăsat în urmă un tablou înfiorător”, a fost adoptat de oameni disperați. Astăzi, Putin face amenințări (e adevărat că s-a mai temperat), susținut și popular într-o țară lovită de criză. Și mai grav este că suntem cu toții atât speriați de criză și de potențialul unui război încât suntem gata să îl cauzăm noi înșine, prin alegeri proaste și atitudine de genul ”dușmanul e de partea cealaltă a gardului, iar supraviețuirea noastră depinde de felul în care vom sări acel gard”.
Nu știu dacă a fost vreun război vreodată care să aibă o altă motivație decât banii. Au trecut câteva mii de ani, poate că ceva ar trebui să se schimbe.
Criptomoneda este o fantezie frumoasă. După lunga istorie în care banii au însemnat putere pentru un grup select de oameni, niște linii de cod promit descentralizarea, redistribuirea puterii și un sistem obiectiv, controlat de calculatoare, care nu se complică cu raționalizări și corupție și are șanse mai mici să paveze drumul spre iad cu bune intenții. Este însă tratat cu suspiciune.
- Schemă piramidală
- Apanajul idealiștilor
- Inconștient de anarhic
Suntem oare pesimiști, sau doar știm că omul are puterea să transforme orice lucru bun într-o armă? Un lucru este cert. Banii s-au transformat de mult în arme – arme chimice, nucleare, arme de manipulare, șantaj și corupție. Eu cred cu tărie că nu mai avem prea multe de pierdut și că se merită să facem un experiment. Alternativa, așa cum ne-a arătat istoria, este să rămânem suficient de puțini pe pământ cât să nu ne mai preocupe conflictele mărunte.