Prima oară când ai aflat despre bitcoin la ce te-ai gândit? Este bitcoinul o schemă piramidală, sau o pacaleala noua, ori poate un pump-and-dump…? Daca ai gandit asa, nu-ti face griji. Majoritatea celor care aud pentru prima dată despre bitcoin au această reacție. E în regulă să fii precaut și să nu te arunci orbește în primul proiect care îți promite luna de pe cer.

Am discutat cu mai mulți utilizatori bitcoin despre dragostea la prima vedere. Când vine vorba despre bitcoin, “indragostirea” a apărut pentru majoritatea dintre ei abia după ce s-au documentat.

Iată cele mai frecvente rețineri relatate de utilizatorii deveniți între timp pasionați.

(1) De ce creatorul monedei bitcoin este anonim?

Moneda bitcoin a fost lansată în 2009 de către un autor anonim, sub pseudonimul Satoshi Nakamoto.
Posibil sa fi fost creata de un programator, sau o echipă întreagă, de o universitate sau o companie. Nimeni nu a aflat între timp identitatea lui Satoshi Nakamoto.

Atunci când intentionezi să faci o investiție, întotdeauna cauți niște date de identificare ale administratorilor companiei. Asta include jurisdicția din care face parte (pentru a cunoaște legile sub care se guvernează compania). Apoi un număr de înregistrare la stat, numele unor administratori cu cazierul curat. Si nu in ultimul rand, sa aiba experiență în proiecte asemănătoare, de succes.

Satoshi Nakamoto nu a oferit niciun fel de date care să legitimizeze ”afacerea”. De ce? Pentru că el nu a propus oamenilor să investească într-o afacere. Cu atât mai mult nu a propus să investească în ”afacerea” lui.

Cum a inceput?

Bitcoinul nu a fost conceput ca o afacere, o investiție, sau o companie. Bitcoinul a fost lansat ca un experiment economic și social. Este posibil să instalezi pe piață o monedă nouă, emisă de un protocol și nu de bănci centrale? Cât interes va suscita această monedă și cum se guvernează o comunitate care primește uneltele să o facă? Care va fi reacția autorităților la contactul cu o monedă care are potențialul să le disturbe activitățile? În condițiile în care nu pot controla această monedă, cum vor încerca să o contracareze?

Ținând cont de toate acestea, Satoshi Nakamoto poate foarte bine să fie anonim sau să își dezvăluie identitatea. Adăugăm la acest lucru faptul că Satoshi Nakamoto provoacă instituții puternice din economia globală. Mai adăugăm si faptul că natura monedei bitcoin este descentralizată. Astfel de ce să li se dea oamenilor un simbol al autorității asupra monedei?

Este clar atunci de ce Satoshi Nakamoto a ales să rămână anonim, pentru propria siguranță și pentru reușita experimentului. El s-a retras cu totul de mai bine de cinci ani din comunitatea bitcoin. Asta pentru a da ocazia oamenilor să creeze o guvernare proprie, fără a apela la un mediator puternic.

Să nu uităm că în cazul bitcoinului, ”ești propria ta bancă”. Natura experimentului propune inexistenta unui cap central. Și atunci, tu ești responsabil de tot ce poate merge bine sau prost în sistem. Asta inca de la pierderea parolelor private și până la politica monedei. Asadar, daca tu esti responsabil, pe cine mai poți sau mai ai dreptul să tragi la răspundere?

Dar asta nu e tot!

(2) Bitcoinul isi poate pierde valoarea?

Un motiv in plus pentru care oamenii se tem sa investeasca in bitcoin este ca isi poate pierde valoarea.
Fara indoiala a avut si el fluctuatiile lui in piata de-a lungul celor noua ani de cand a aparut. In comparatie, valoare aurului de exemplu, a fost mai stabila in aceeasi perioada. Dar cu toate ca a vazut cresteri rapide si caderi dramatice, cel mai probabil bitcoinul va dainui.

De ce spun asta?

Pentru ca tranzactiile in bitcoin sunt mai sigure decat cele care folosesc mijloacele curente de plata sustinute de banca centrala. Bitcoinul este foarte greu de falsificat, spart sau furat. Aceste atribute sunt parte din motivele pentru care a fost creat si pentru care va continua sa existe.

De remarcat si ca

(3) Multi nu inteleg Bitcoinul !?

Instinctiv, in general oamenii se tem de ceea ce nu inteleg. Tocmai de aceea are sens sa te documentezi si sa inveti cat mai multe despre subiectul temerilor tale.

Gandeste-te la o definitie a bitcoinului ca moneda digitala. Desigur ca putem gasi mai multe cautand termenul pe internet. Dar, simplificat, el face parte din categoria activelor digitale protejate prin criptare ce pot fi folosite in tranzactii financiare. Mai multe info le gasiti in whitepaper.

Tranzactiile efectuate prin monede digitale insa, nu folosesc bancnote sau monede clasice in circuitul lor.

Monedele digitale (ca bitcoinul) nu au o forma fizica. Ele sunt tranzactionate prin intermediul computerelor, care definesc insusi spatiul in care monedele digitale exista.

Si mai interesant este ca

(4) Bitcoinul nu este ”backed by gold”

Guvernele și băncile centrale crează iluzia că monedele naționale sunt susținute de aur (backed by gold). Cu alte cuvinte, orice stat are în circulație exact atâta monedă fiat cât aur are în visterie.

Principiul este simplu. Trebuie să existe o limită superioară a banilor emiși de către o bancă centrală. Altfel, dacă o bancă centrală poate să emită discreționar bancnotă, atunci se crează inflație.

Valoarea banilor aflați pe piață (după legea simplă a cererii și ofertei) scade când se injectează bani noi în economie. Aurul este o resursă limitată, care cere timp, efort și resurse pentru a fi emis. Asadar orice monedă care se susține în aur are o oarecare imunitate la inflație.

Bitcoinul nu este susținut de aur. Insa dolarul american, moneda euro, chiar și leul au corespondente în lingouri, undeva într-un seif al băncii centrale.

Sa fie oare adevarat?

Evident, aceasta este povestea pe care o vând băncile centrale și guvernele. Deja știm cu toții că realitatea este cu totul alta.

Poate că până la criza economică din 2008 eram cu toții dispuși să trecem cu vederea peste acest lucru. Inflația avea un ritm suportabil, pe care cei mai mulți il ignorau. Așadar, banii fiat nu se susțin în valoarea lor în aur. Asta nu înseamnă că au fost abandonați sau că excesul a fost resorbit din sistem pentru a reflecta realitatea.

Nici bitcoinul nu se susține în valoarea lui în aur. În schimb susține principiul de bază, acela al limitării producției. Protocolul bitcoin nu poate emite mai mult de 21 de milioane de fise în total. Aceste fise sunt minate, la fel ca aurul, în timp, folosind efort și resurse.

Principiul este identic și foarte transparent. Totodata resetează economia la legile de bază pe care băncile doar pretind să le respecte. Chiar dacă bitcoinul nu este ”backed by gold” se susține pe principiul reprezentat de ideea de ”backed by gold”.

Inca ceva foarte important

(5) Bitcoinul poate fi interzis oricând !?

Guvernele au legea la degetul mic. Tot ceea ce există, există prin bunăvoința autorităților. Nu suntem martorii jocurilor de culise. Dar știm că acolo, în bucătăria administrativă, se coc planuri și se fierb cazanele deciziilor mari. Asupra lor nu avem niciun control. Voi trece peste faptul că aceasta este o mentalitate feudală. Admit in schimb, că este greu să schimbi setul de gândire al societății.

Realitatea este că da, deciziile pornesc de sus în jos și nu invers. Pe de altă parte, guvernele nu se pot opune legilor fizicii.

Desigur, mâine legislația poate să stipuleze o limită de viteză pentru lumină, dar cum o va impune? Cuvântul de ordine atunci când emiți o lege este cât de capabil ești să o aperi? Cu siguranță că romanii și-au dorit cu tot dinadinsul să scoată în afara legii atacurile barbarilor asupra Romei. Totul depindea însă de capacitatea lor de a se apăra, iar Roma a căzut.

In consecinta

Guvernele, așa cum arată ele astăzi, nu reușesc să se apere de atacurile descentralizate. Nu s-a găsit încă o rețetă pentru a le respinge eficient, iar acest lucru s-a văzut de-a lungul istoriei.

Realitatea este că tehnologia le depășește, deocamdata, capacitatea de a implementa și susține o lege prin care să interzică bitcoinul. Îl pot face, cu siguranță, mai greu de folosit, îl pot trimite în subteran. Sunt însă conștiente că în subteran valoarea bitcoinului va crește, la fel ca orice bun interzis.

Cât de cenzurabil este bitcoinul?

Este o întrebare disputată încă din 2009. Între timp utilizatorii ecosistemului au făcut profit de pe urma lui și continuă să o facă. Adevărul este că în lumea investițiilor este nevoie și de o doză de curaj. Aceasta poate face diferenta atunci cand iei o decizie de investitie.

Au existat evolutii si schimbari majore de tehnologie in ultimul secol. Si nasterea bitcoinului si a criptomonedelor se numara printre acestea.

Oamenii nu trebuie sa fie reticenti la astfel de schimbari. Mai degraba sa invete despre ele si sa le adopte in viata de zi cu zi pentru beneficiile pe care le aduc.

Tu ce parere ai? Este benefic sa investesti in bitcoin si in tehnologia blockchain? Exprima-ti parerea si lasa-ne un comentariu mai jos.

INFORMAȚIILE APĂRUTE PE SITE NU REPREZINTĂ SFATURI FINANCIARE. PENTRU ORICE DECIZIE FINANCIARĂ IMPORTANTĂ, CONSULTAȚI PROFESIONIȘTI AUTORIZAȚI. MAI MULTE INFO LE GASITI IN TERMENI SI CONDITII.