După euforia din 2017, anul trecut a reprezentant o cădere de peste 70% a pieței cripto. A fost un an dificil, dar a ajutat piața să învețe câteva lecții importante pentru viitor.
Bulele există
Potrivit Investopedia:
”O bulă este un ciclu economic caracterizat prin escaladarea rapidă a prețurilor activelor urmată de o contracție. Acesta este generată de o creștere a prețurilor activelor nejustificată de fundamentele activului și determinată de un comportament exuberant al pieței. Atunci când nu mai sunt investitori dispuși să cumpere la prețul ridicat, se produce o vânzare masivă, provocând deflația bulelor.”
Economistul Hyman P. Minsky consideră că există cinci etape de dezvoltare ale bulelor:
- deplasarea – apariția paradigmei;
- boom – prețurile încep să crească și mai mulți investitori se implică;
- euforie – hype din cauza creșterii prețului și a lipsei de precauție;
- încasarea profitului – cei norocoși/cei inteligenți observă semnele de avertizare și vând;
- panica – prețurile la active scad repede, investitorii lichidează și oferta depășesc cererea.
Vestea bună este că am depășit și bulele în trecut
Prima bulă speculativă înregistrată a fost mania lalelelor din Olanda în secolul al XVII-lea. Exemple mai recente includ bubble-ul dot-com din anii ’90 și celebra bulă imobiliară din 2007.
Mulți s-au îmbogățit peste așteptări, în timp ce alții au fost afectați de FOMO (teama de a rata oportunitatea) și au intrat pe piață la momentul nepotrivit. Fenomenul FOMO anulează gândirea rațională și aversiunea față de risc, generând decizii proaste.
Lecția de aici este că trebuie să fii mai precaut și conștient de semnele de avertizare. Cei interesați de investiții în domenii riscante trebuie să analizeze cu atenție mișcările pieței. Este posibil ca piața cripto să treacă printr-o altă bulă la un moment dat, dar vor exista semnale de avertizare. Acordarea atenției este esențială în orice caz.
Investigațiile (due diligence) sunt absolut necesare
Analistul Bloomberg, Aaron Brown, a explicat cel mai simplu necesitatea investigațiilor:
”Dacă boom-ul cripto nu ar fi fost urmat de prăbușirea prețurilor cripto, consecintețe ar fi fost mult mai negative. Acest lucru s-a întâmplat cu Internetul în perioada 1998-2000. Idei cu adevărat stupide au risipit miliarde de dolari din banii investitorilor îmbogățind idioți și alimentând fraude. În mod similar, industria cripto ar fi fost inundată de oportuniști care căutau bani mai degrabă decât de dezvoltatori geniali și talentați cu convingeri ideologice.”
Nu orice idee alimentată de cripto-entuziaști este una bună. Unele dintre proiectele perfect legale și criptomonedele asociate au fost pur și simplu nesustenabile. Fără utilitate sau rol real în cadrul ecosistemului, a fost doar o chestiune de timp până când legile pieței au eliminat aceste monede.
Alte idei nu s-au bazat pe un plan de afaceri real cu așteptări privind ROI (return-on-investment). Crypto crash-ul ne-a arătat că proiectele trebuie să fie bine gândite pentru a trece testul pieței.
Scam si inselaciune
Pe de altă parte, unele dintre proiecte au fost escrocherii. Site-uri aranjate frumos, cu whitepapers lungi și impresionante, care nu erau susținute de nimic. Unii oameni au văzut o oportunitate de a înșela și au făcut miliarde pe valul cripto.
Lecția este că investitorii ar trebui să fie atenți. În sectoare mai mature, oamenii de obicei nu se grăbesc să investească doar pentru că cei din jur au făcut asta. Trebuie să fii atent și să încerci să înțelegi dacă proiectul este legitim. Din fericire, există tone de site-uri de review-uri, forumuri și servicii de consiliere care pot ajuta în acest sens.
Totul este conectat
Trăim într-o lume globalizată și cripto este de departe unul dintre cele mai sincronizate sectoare. Atunci când Bitcoin a crescut în preț, la fel s-a întamplat și cu restul criptomonedelor. Prăbușirea prețurilor cripto a avut loc din cauza efectului de domino. Toată lumea cumpăra orice în acea etapă euforică.
Când Bitcoin a scăzut cu 32%, celelalate criptomonede au urmat. Oamenii și-au pierdut încrederea, așa că au început să vândă tot pentru a nu pierde tot. Celelalte criptomonede mari au suferit o scădere și mai mare – ETH cu 41% și XRP cu 50%. Schemele Ponzi precum Bitconnect s-au prăbușit cu peste 90%, arătând din nou că aceste modele de afaceri nu funcționează.
(Auto) Reglementarea este estențială pentru piața cripto
Când discutăm despre reglementare nu ne referim doar la impozite, legi anti-trust și multe alte verificări birocratice pentru companiile cripto. Este adevărat că industria ar trebui să urmeze aceleași reguli tradiționale pentru afaceri. Contractele sunt contracte și trebuie tratate în consecință. Înșelătoriilor nu ar trebui să li se permită să prospere. De altfel, tehnologia blockchain facilitază transparența, ceea ce este un avantaj major.
Platformele noi permit efectuarea unor investiții mai transparente, încurajând și răsplătindu-i pe antreprenorii care muncesc din greu. Feedback-ul comunității este de obicei mai bun decât orice evaluarea realizată de consultanți. Regulile stabilite de jos în sus și autoreglementarea în cadrul industriei o vor face mai atrăgătoare și mai demnă de încredere.
Criptomonedele vor supraviețui
Prăbușirea prețurilor cripto din 2018 a demonstrat că industria cripto va supraviețui indiferent de opinia criticilor. Au existat și există încă cei ce condamnă tot timpul criptomonedele la dispariție. Cu toate acestea, este 2019 și criptomonedele sunt încă aici, mai mature și mai serioase ca oricând. Oamenii nu au renunțat la cripto, deoarece i-au înțeles potențialul. Speculațiile reprezintă încă o mare parte din tranzacții, însă adopția este în creștere.
Proiectele noi promovează o cripto-cultură care este puțin probabil să fie înlocuită de mijloacele tradiționale de plată.
INFORMAȚIILE APĂRUTE PE SITE NU REPREZINTĂ SFATURI FINANCIARE. PENTRU ORICE DECIZIE FINANCIARĂ IMPORTANTĂ, CONSULTAȚI PROFESIONIȘTI AUTORIZAȚI. MAI MULTE INFO LE GASITI IN TERMENI SI CONDITII