Cele două bifurcații din această toamnă cer pregătiri foarte precise din partea tuturor participanților la rețea. Află aici ce trebuie să faci înainte de bifurcație pentru a primi bitcoin gold și fisele de pe urma 2x.

Bitcoin gold

Vrei să știi ce trebuie să faci înainte de bifurcație pentru a obține bitcoin gold. Desigur, cu toții ne dorim să primim un altcoin gratuit, oricare ar fi el. Nu se știe care va fi valoarea noii monede generate. Nu avem date despre dezvoltarea de portofele. Nu știm încă nici dacă bitcoin gold va fi susținut de exchange. În așteptarea deciziilor, vrem oricum să fim cu portofelele pregătite să se umple. Trebuie să știi că este posibil ca prețul BTG să fie atât de mic încât dezvoltatorii să nici nu fie motivați să facă portofele pentru monedă.

Proiectul bitcoin gold (BTG) are în plan să bifurce rețeaua pentru a crea o versiune de bitcoin care nu se poate mina cu mineri ASIC. Motivul pentru care bifurcă rețeaua este, după spusele dezvoltatorilor care lucrează la acest proiect, să scape de centralizarea din rețea.

Cum centralizează minerii rețeaua

Minerii au cea mai multă putere în rețea pentru că ei decid ce tranzacții validează și după ce cod/tehnologie. De mai bine de doi ani de zile, implementările la rețea sunt negociate intens cu administratorii de ferme din China. Aceștia s-au dovedit a fi dificili și au amânat upgrade-uri la cod care nu păreau să îi avantajeze în primul rând pe ei. Desigur, unele dintre problemele lor au fost considerate justificate. Controversele însă rămân, iar China are mai bine de 40% din puterea de hash a rețelei, deci un impact consistent.

Dezvoltatorii BTG au în plan să creeze un bitcoin care se va putea mina de acum doar cu plăcile grafice și procesoarele de acasă. Protocolul de consens pe care îl avem acum se va schimba cu un algoritm numit Equihash. În acest fel, utilizatorii vor putea să mineze doar cu echipamentele clasice. ASIC-urile special dedicate și care au prețuri destul de mari pe piață nu vor mai da un avantaj semnificativ. Pe scurt, prețul minerilor dedicați nu se va mai justifica, pentru că vor mina cu aproximativ aceeași putere ca plăcile grafice.

Este discutabil dacă acest lucru descentralizează rețeaua, sau doar mută puterea de la ferme ASIC la ferme cu riguri. Este în continuare și această idee parte din experiment.

Proiectul bitcoin gold urmează să se bifurce pe 25 octombrie. Cu toate acestea, rețeaua nu va intra pe fir până pe 1 noiembrie.

Citește AICI un studiu al problemelor bitcoin gold.

Segwit2x

Bifurcația Segwit2x este un compromis tehnic. A fost gândit după acordul de la New York din primăvară, asupra căruia au căzut de acord o mare parte din mineri și afaceeri. Unii cred că acest acord i-a convins în sfârșit pe mineri să își folosească puterea de hash (cu care în practică și votează schimbările în rețea) să implementeze protocolul SegWit. Pentru activarea sa însă s-a căzut de acord ca după trei luni să aibă loc și o creștere a dimensiunii blocului, la 2MB. Această bifurcație fermă va avea loc undeva la blocul 494784, sau în jurul datei de 18 noiembrie (depinde de rata de hash).

ce trebuie să faci înainte de bifurcație

Creșterea dimeniunii blocului la 2MB presupune că la fiecare 10 minute se va procesa un număr dublu de tranzacții ca până acum. Acest lucru face parte din soluțiile de scalabilitate. Ar urma să scadă prețul comisioanelor plătite la fiecare tranzacție.

Dacă nu ai citit partea 1 din ghidul nostru, citește-o acum ca să înțelegi mai bine de ce este congestionată rețeaua.

Altcoinuri gratuite

Sunt câteva lucruri pe care deținătorii de bitcoin trebuie să le știe înainte, în timpul și după bifurcație. Trebuie să înțelegi ce trebuie să faci înainte de bifurcație. Există și o șansă să nu primești ambele monede, dacă nu urmezi anumiți pași.

Înainte de bifurcație trebuie să se asigure că fondurile lor sunt în locul potrivit la momentul potrivit. Asta înseamnă că trebuie să aleagă să își lase bitcoinii într-un exchange sau să își scoată bitcoinii din custodie.

Practic, odată cu bifurcația, blockchainul se împarte în două lanțuri. Ambele au același istoric de tranzacții până în momentul în care se face bifurcația. După bifurcație lanțurile vor funcționa după reguli diferite. În cazul bitcoin gold, minarea se va face cu plăci video, în timp ce lanțul principal va continua să mineze cu ASIC-uri. În cazul Segwit2x, dimensiunea blocului de tranzacții se va dubla. La fiecare bifurcație, utilizatorii vor avea monedele pe care le aveau în istoricul comun, înainte de bifurcație, pe toate lanțurile.

Pe scurt, asta înseamnă că la fiecare bifurcație utilizatorii care sunt implicați în rețea din timp primesc un altcoin, în sumă egală cu cât aveau înainte de bifurcație (pentru că istoricul este la comun). Acesta este aspectul de care sunt interesați cei mai mulți utilizatori.

Ce trebuie să faci înainte de bifurcație

Pentru a primi acești altcoini utilizatorii trebuie să facă anumiți pași.

Cei mai mulți sunt de acord că cea mai bună variantă este să păstreze controlul asupra biitcoinilor și să își țină bitcoinii într-un portofel pe care și-l generează singuri.

Află aici ce trebuie să faci înainte de bifurcație , oricare ar fi ea. Cum să îți generezi propriul portofel

Așadar, înainte de bifurcație, dacă utilizatorii își păstrează bitcoinii în portofele non-custodiale, ar trebui să se asigure că fraza de seed sau cheile private sunt disponibile. Se pune problema cine controlează portofelul. Cel care are control asupra portofelului bitcoin decide pe ce blockchain vor exista bitcoinii. Dacă este vorba despre un exchange sau un furnizor de portofel care nu descarcă automat registrul de tranzacții (portofel light), atunci furnizorul/exchange-ul face politici interne și îți spune dacă suportă ambele monede. Acestesa sunt servicii de custodie și au dreptul la politici proprii. Dacă ai un portofel care descarcă registrul de tranzacții, atunci poți să preiei seed-ul portofelului. Nu trebuie decât să îl imporți pentru a primi monedele. Dacă îți păstrezi controlul asupra bitcoinilor generând propriul portofel, atunci din nou, poți să imporți seed-ul pe ambele blockchainuri sau pe blockchainul pe care l-ai ales.

Informați-vă

În principiu, este bine să aștepți să vezi care este tehnologia dominantă. Poți avea timp să vezi care este bitcoinul mai valoros și să îți imporți cheile în cunoștință de cauză. Nici furnizorii de portofele FAT (cu registrul descărcat) nici portofelele de la schimb nu sunt 100% imune la buguri sau probleme tehnice care ar putea să apară.

Dacă vă păstrați fondurile în custodie (la un exchange la un portofel custodial ca Circle de exemplu) trebuie să înțelegeți că furnizorul de servicii controlează fondurile. Platformele de trading vor opri depozitele și retragerile pe perioada bifurcației. Pot cu siguranță să întrerupă tranzacțiile o perioadă de timp. Utilizatorii care păstrează banii la exchange trebuie să știe de asemenea că se supun deciziilor interne ale companiei.

Unii nu vor însă să aibă de furcă cu generarea unui portofel și vor să își simplifice operațiunile. În cazul în care vă doriți totuși să primiți ambele monede, interesați-vă care sunt serviciile care promit suport. Politicile variază. Trebuie mai ales să înțelegeți că (1) este posibil să vă fie eliberate fisele mai târziu, (2) operatorii de servicii se pot lovi oricând de probleme de forță majoră care să nu le permită să vă dea bitcoin gold de exemplu și (3) vă expuneți mai puțin dacă nu păstrați bitcoini în custodie.

Citește și Partea 1 – Care este scopul bifurcațiilor și Partea 3 – Ce trebuie să faci după de bifurcație

Ai înțeles ce trebuie să faci înainte de bifurcație pentru a primi bitcoin gold ? Dacă nu, așteptăm să ne contactezi la contact@goanadupabitcoin.ro ce nu ai înțeles și îți vom da mai multe detalii. Editorii noștri petrec zilnic două ore făcând consultanță gratuită, unu-la-unu utilizatorilor. Nu îți fă griji! Ne ajută și pe noi să discutăm cu tine pentru că ne dai idei despre articole viitoare și ne ajuți să fim mai expliciți.