De ce a scăzut prețul BTC – Anul trecut în luna decembrie, când prețul bitcoin a crescut de la 10 000 la aproape 20 000 de dolari în puțin peste două săptămâni, utilizatorii nu erau doar entuziasmați. Pe piață se simțea o stare de neliniște pe care puteai să o tai cu cuțitul. Majoritatea dintre noi urmărim permanent și care sunt costurile de minare (de producție) ale bitcoinului – la vremea respectivă undeva la 3000 de dolari fisa. Valoarea la „retail” părea absurdă chiar și pentru entuziaști.

De ce a scăzut prețul BTC – O analiză GoanaDupăBitcoin

Între timp, prețul bitcoin a scăzut înapoi la valorile din octombrie-noiembrie iar utilizatorii sunt din nou neliniștiți. De ce a scăzut prețul? Sunt câțiva factori evidenți care au dus la scăderea prețului bitcoin și câteva probleme sistemice care trebuie rezolvate înainte ca prețul să o ia în sus.

Așadar, să vedem de ce a scăzut prețul bitcoin din decembrie și până acum.

Mai multe state promit reglementarea criptomonedelor

Cea mai mare teamă a bitcoinerilor rămân reglementările. Este de înțeles că autoritățile vor să ia atitudine în fața unor probleme importante pe care le-au adus criptomonedele. ICO-urile i-au păgubit pe cei mai naivi dintre investitori. Chiar dacă dezvoltarea care vine din această zonă este prețioasă, raportul dintre avantaje și dezavantaje, în ochii autorităților financiare, este dezechilibrat.  Sunt suspiciuni că monedele digitale sunt folosite pentru spălarea de bani, pentru finanțarea terorismului și în activități ilegale.

Este greu să contrazicem acuzațiile atunci când niște schimburi mari – cel mai recent, cazul Coincheck și furtul fiselor NEM – pierd banii utilizatorilor și nu mai reușesc să îi recupereze sau să îi urmărească. Vorbim aici despre programatori cu experiență, în avantgarda blockchain. Sunt sau nu criptomonedele sigure? Dacă da, atunci cum se face că și cei mai experimentați dintre coderi au probleme în a securiza fondurile?

În ceea ce privește ICO-urile, în media se spune că rămân un soi de „paradisuri” în Malta, Gibraltar și Estonia. În realitate, nu este chiar așa.

Autoritățile caută să impună niște reglementări, sperăm rezonabile. Utilizatorii nu au însă nici încredere în sistem, nici dorința de a preda puterea. Pe de cealaltă parte, banii instituționali care au pompat prețul în luna decembrie așteaptă pe margine, cu precauție, să vadă la ce rezultate ajung autoritățile.

Este o problemă temporară? Da. Zarurile sunt în aer și vom vedea ce cifră ne dau. Deocamdată, comunicatele sunt optimiste. În Coreea de Sud, în America și la congresele internaționale se caută o abordare precaută, care să nu împiedice inovația. Curiozitatea este dacă se va pune preț și pe trading, sau se va căuta „naționalizarea” tehnologiei.

Ce putem face în sensul  ăsta? Desigur, putem pune presiune pe autorități. România nu dictează reglementările pe plan internațional și nici nu este un jucător cu influența cea mai puternică pe piața cripto. Cel mai probabil vom prelua legislația de-a gata de la Uniunea Europeană. Asta nu înseamnă că nu putem să fim implicați. Un bărbat a reușit să obțină o decizie judecătorească într-un caz de hacking care a concluzionat printre altele că bitcoinii nu sunt impozitabili. Chiar și astfel de spețe în care vă simțiți nedreptățiți pot să ajute.

Problemele de scalabilitate

Situația spinoasă a scalabilității. Pe măsură ce experimentul bitcoin avansează, ies la iveală probleme. Încă de la început am avut acest tip de situații „de cod”, probleme de guvernare sau de tehnologie. Era de așteptat. Într-adevăr, scalabilitatea, faptul că rețeaua devine supraîncărcată și nu este capabilă să proceseze mai mult de 7 tranzacții pe secundă, se numără printre problemele mai serioase.

Încrederea în cod este – și ar trebui să fie – cel mai important factor care influențează prețul bitcoin. Problema intrată în infamie a scalabilității afectează toate aspectele de zi cu zi ale folosirii bitcoinului. Câți angajatori mai sunt dispuși să plătească salariile în bitcoin, când comisioanele ajung la 50 de dolari? Steam a scos bitcoinul din grila de plăți din același motiv.

Comunitatea și loialiștii au pivotat – au spus că bitcoinul nu este tocmai o monedă de plăți, este un activ de stocare valori. Nu sunt realiști. Valoarea bitcoinului este dată de protocolul funcțional. Ce valoare în creștere avem dacă codul arată semne de bătrânețe prematură?

Da, comisioanele au scăzut între timp, dar asta în mare parte pentru că a scăzut și traficul pe blockchain.

Este o problemă temporară? Am face bine să ținem pumnii strânși. Realitatea este că dezvoltatorii lucrează la rezolvarea problemei, pe termen lung. De la comunitatea de dezvoltatori ethereum, una dintre cele mai active comunități de coderi blockchain, s-au văzut cele mai viabile semne. La bitcoin, încă semnalele sunt slabe. Avem rețeaua Lightning în lucru. Unii utilizatori o folosesc deja, cu riscurile de rigoare. Oricum, la fel ca acțiunile Apple, prețul bitcoin o să crească odată ce apare un nou produs bun pe piață. Produsul pe care îl așteaptă cu toții este o rețea rapidă.

Ce putem face în sensul ăsta? Foarte puțin, fără cunoștințe avansate de programare blockchain. În orice caz, problema scalabilității este ca una dintre acele ecuații care stă pe tabla de la Harvard fără să fi fost încă rezolvată, și care va propulsa pe cineva la un moment dat în lumina reflectoarelor. Este, fără doar și poate, întrebarea de milioane de dolari, la propriu.

Citeste si partea II