Discuție despre bitcoin – În ultimii trei ani în care am scris despre bitcoin la Goana, am intrat încet-încet într-o bulă. Nu, nu mă refer la vreo bulă economică. Vorbesc aici despre o comunitate de oameni care au aceleași păreri, care pricep ce-am priceput noi și cărora nu trebuie să le explic cu foaia și pixul în mână de ce este bitcoinul prețios, doar ca să se uite pătrat la mine. Sunt în așa-zisa cameră cu ecou, în care majoritatea celor pe care îi cunosc repetă aceleași gânduri pe care le am și eu.
Bula mea s-a spart săptămâna trecută, într-o discuție despre bitcoin care nu cred, sincer că a dus nicăieri. Hanno este din Belgia. Pictează murale și are un telefon smart cu ecranul spart, la care are activată din greșeală funcția NFC. În studioul lui are un calculator plin de vopsele pe care caută poze de referință când pictează. Nu a observat că i-a expirat antivirusul. Nu îi spun nimic, dar înghit în sec gândidu-mă că am avut și eu de-a lungul timpului keyloggere și viruși, în era mea ante-bitcoin.
Cu ce te ocupi? Cu bitcoin, acel bitcoin despre care interlocutorul mea auzise poate foarte vag câte ceva. În timpul discuției, am făcut o pauză și m-am privit din exterior. Sunt evanghelistă, par poate fanatică și cel mai probabil oamenii se așteptau ca la un moment dat să le vând ceva în stil piramidal. Discuțiile de genul ăsta sunt groaznic de frustrante și cred că orice bitcoiner s-a lovit de ele la un moment dat. Te lovești de un zid de încăpățânare și suspiciune și îți dai seama că nu mai ești la servici și că nu ai datoria să le explici oamenilor de ce sunt ideile tale valide. Cam așa arată o discuție despre bitcoin cu cineva care nu îi vede valoarea.
În realitate, bitcoinul nu este pentru toată lumea, și trebuie să acceptăm acest lucru. Satoshi Nakamoto (și îl parafrazez aici) a spus că dacă atunci când afli despre bitcoin nu ai spus WOW! atunci nu este pentru tine.
Cred însă că se merită să îi asculți pe cei care nu cred în bitcoin și să pricepi care le sunt suspiciunile.
Cei mai mulți nu știu că bitcoinul este valută
Ca orice valută, bitcoinul se poate converti în fiat la schimburi sau pe LocalBitcoins. Până acum nu am reușit să găsesc o țară în care bitcoinul să nu fie disponibil în afară de Korea de Nord. Chiar și acolo, există se pare semne că traficanții (de mâncare, filme americane și electronice ilegale) folosesc bitcoin la granița cu China. Am găsit online schimburi în Kahzastan, Uzbekistan și Zimbabwe, de fapt în toate țările din Africa pe care am avut răbdare să le caut și, evident, în Europa și în toată America. Și chinezii continuă să folosească bitcoin și să facă conversii pe LocalBitcoins.
Este foarte adevărat că o monedă care nu poate fi folosită nu are valoare. Dacă ai 10 000 de bitcoini pe care nu îi poți cheltui decât la unul sau două magazine, nu ai o monedă, ai niște vouchere care în mod absurd valorează câteva milioane, pe care nu o să le cheltuiești în viața ta pe, să zicem, bilete de avion sau electrocasnice.
Cei mai mulți uită sau nu știu/nu cred, că orice sumă de bitcoin ai avea o poți schimba oricând pentru moneda ta preferată. Nu trebuie să cumperi sau să vinzi un bitcoin întreg. Bitcoinul are subdiviziuni numite satoshi de ordinul a 100 de milioane. Un dolar valorează 10 000 de satoshi și deci poți face tranzacții de un cent prin bitcoin fără probleme (ba chiar și mai puțin).
Bitcoinul nu există de fapt
Cine ar da 7-8-10 000 de dolari pe o monedă care „nu există”? Lui Hanno îi scapă ceva esențial. Îi dau dreptate, în majoritatea statelor nu există ca și monedă din punct de vedere legal. Dar bitcoinul există, și nu este doar „un șervețel pe care am scris că am 10 000 de dolari”.
Bitcoinul este un protocol care setează niște reguli de interacțiune economică între oameni. Poți să spui că este doar un registru în care, esențialmente, stă scris câți bani ai în portofel. Asta înseamnă însă să pierzi esențialul. Există un protocol strict în funcție de care se scriu aceste date. Bitcoinul are niște reguli economice mai sănătoase și mai avantajoase pentru oamenii de rând decât orice sistem economic guvernamental.
Este deflaționar. Securizat. Descentralizat. Se bazează pe un consens între utilizatori. Bitcoinul caută să stabilească democrația perfectă, piața organică în care prețul se stabilește în funcție de cerere și ofertă. Nu este același lucru să scrii pe o foaie de hârtie că ai, dintr-o dată, 10 000 de dolari. Foaia de hârtie nu are nici o regulă prestabilită. Ceilalți participanți la economia ta nu știu la ce să se aștepte. Nu au căzut de acord cu tine asupra regulilor de joc economic.
Cine cumpără bitcoin
Adică, unde stă utilitatea bitcoinului? În primul rând, bitcoinul reprezintă stocare de valori. Protocolul este făcut în așa fel încât bitcoinul să fie deflaționar, spre deosebire de toate monedele naționale. Cei mai mulți dintre bitcoinerii pe care îi cunosc își păstrează economiile în bitcoin. Nu fac trading pentru profit, nu fac speculă și nu fac cumpărături cu bitcoin. Dacă au ceva bani în plus, s-au obișnuit să îi țină în portofelul electronic, nu la bancă. Se bucură că au scăpat de birocrație și sunt responsabili de proprii bani. Unii au pierdut bani la FNI sau au făcut împrumuturi în franci elvețieni. Asta i-a făcut să-și piardă definitiv încrederea în bănci.
Prin bitcoin, unii fac investiții de tip crowdfunding in ICO-uri. Există pe piață mii de dezvoltatori care strâng finanțări pentru proiectele lor. Blockchainul le dă posibilitatea să strângă fonduri pentru proiectele lor în criptomonedă și să scape de eterna birocrație. Au în felul ăsta acces mai ușor pe piață, iar bitcoinul, pe lângă ethereum, este una dintre monedele acceptate ca formă de investiție.
Bitcoinul avea în trecut comisioane de tranzacționare neglijabile și își arăta valoarea mai ales la tranzacțiile transfrontaliere. Afaceriștii chinezi erau principalii care transferau bani în Europa și America instant fără să plătească comisioane la bancă. Astăzi, comisioanele au crescut, dar bitcoinul își arată valoarea în continuare pentru transferuri mari, rapide, la orice oră din zi sau din noapte. Bitcoinul nu își ia pauză, nu intră în vacanță de sărbători sau în weekend și, atâta timp cât ai acces la Internet, poți să faci tranzacții instant.
Întrebările au fost multe și discuția lungă. Nu știu cât de convingătoare am fost. Am renunțat la ideea că trebuie să convertesc oamenii și am înțeles că bitcoinul nu este nici pe departe pentru toată lumea. Cei care au nevoie de bitcoin îl vor găsi și îl vor pricepe rapid. Pentru ceilalți, sistemul bancar tradițional este mai potrivit.