De obicei majoritatea profesionistilor cu studii superioare sunt specializati intr-un anumit domeniu de activitate, chiar mai mult decat atat, odata cu trecerea timpului este necesar ca el sa aprofundeze doar una din ramurile unui domeniu stiintific.
Eu voi incerca in aceasta lucrare sa fac o analiza din puctul de vedere al unui inginer a evolutiei Bitcoin plecand de la un peisaj mai larg care sa cuprinda fizica si economia; dar bineinteles ca pe fundal trebuie sa avem in vedere si matematica; iar din toate acestea sa ajungem intr-un punct convergent in care anumite bucati ale cursului pot fi explicate foarte clar si bine conturat. Este un fenomen stocastic.
Incerc totodata ca acest material sa fie suficient de lung pentru a-mi expune intreaga viziune, dar si suficient de scurta pentru a ma face inteles . As vrea sa mentionez aici ca, odata cu lungimea materialului, si cu aprofundarea fiecarui aspesct, intelegerea poate fi mai usoara.
Ingredientele de baza sunt fractali; teoria haosului si sistemele dualiste.
Fractali sunt forme geometrice autosimilare si recurente. Ei sunt creati prin repetarea la infinit a unui proces simplu, adica priviti la anumite scari arbitrare, ei sunt similari cu intregul; ei trebuie priviti in spatiul tridimensional desi pot fi expusi si intru-un plan cu doua dimensiuni, asa cum o sa apara si in figurile din aceasta scurta lucrare. Teoria haosului poate parea la prima vedere ca nu o sa se inteleaga nimic din ea, dar de fapt in spatele numelui sau se ascunde studiul unor sisteme dinamice nelineare. Este important de a patrunde putin in acest „sistem dinamic nelinear”- adica, sistemul este unul in principiu inchis, in care activitatea se desfasoara fara influenta unor factori externi in sensul ca sistemul este lasat liber, si este lasat liber in special cand este la inceput de drum. In momentul in care pe parcursul evolutiei se aduna o anumita influenta procentual mai mare dintr-o parte sau alta, eu zic ca nu are un efect care sa distruga forma cursului. Dinamic pentru ca este in miscare, este in continua miscare fara ca vreodata sa fie catusi de putin static. Iar faptul ca este nelinear, cred ca este de la sine inteles. La fel cum este si evolutia oricarui grafic care exprima o evolutie bursiera sau o evolutie economica, finaciara.
Aici putem vedea ca se formeaza o anumita ordine si o anumita dezordine, acestea doua sunt intr-o stransa relatie una cu cealalta si se influenteaza reciproc. Pe noi ne intereseaza sa gasim acele bucati in care ordinea isi face aparitia si sa incercam sa profitam de ele.
Am introdus si sistemele dualiste in acest ansamblu pentru ca, la fel cum un sistem binar de productie si consum poate sa ajunga la o saturatie intr-un punct in care productia sa fie mai mare decat consumul si de la acest punct sa aiba loc un colaps al productiei, sau, la fel cum intr-un sistem inchis de pradator si prada se poate ajunge la punctul in care pradatorul a anihilat o mare parte din prada lui si de aici urmeaza iar un colaps; asa si in cazul nostru, este vorba de cerere si oferta, si se ajunge la acelasi punct de care vorbeam, si pe care il voi numi in continuare conform termenului din teoria haosului; atractor straniu.
Voi pleca de la un pricipiu care, sta in spatele independentei judecatii mele, si anume, acela de recursivitate simpla si pe care sper sa o pot demonstra ca se produce in cicluri.
Se pare ca noua oamenilor, datorita evolutiei care a avut loc pana aici , ne este mai usor sa intelegem lucrurile mai bine daca facem o analogie, o comparatie cu alte seturi de evenimente asemanatoare prezentate in aceeasi perspectiva, sau, daca aceasta analogie este facuta intentionat in acest sens. Astfel, in figura 1 care urmeaza se vede ca avem un sistem in care iteratiile se petrec intru-un mod bine definit.
Este vorba despre un copac fractal, el este construit artificial aici si pare perfect, dar in natura se gasesc multi copaci care se dezvlota pe principiu fractal, numai ca acolo imperfectiunile sunt la alte scari. Asadar, in imaginea numerotata cu 1, avem o samanta, care este baza de la care plecam in constructia copacului, este tulpina si cele trei mici ramuri aflate deasupra ei. Daca mergem mai departe, observam ca in imaginea 2, gasim prima iteratie, formata din aceeasi samanta, dar la care mai adaugam la extremitatile ramurilor alte 3 seminte similare – in cazul nostru identice – cu prima samanta. Cred ca rationamentul se vede si la urmatoarele imagini, respectiv la urmatoarele iteratii, in asa fel incat, constructia lor este formata din aceleasi seminte adaugate exponential mai multe si mai mici. Unul dintre cele mai importante aspeste este acela ca imaginea 2 sa zicem este similara cu imaginea 8, sau imaginea 3 cu 4, de fapt, oricare doua imagini luate, sunt similare, sau mai exact, autosimilare.
La fel si in fig. 2, se vede ca ramura „n” este identica cu celelalte si inclusiv cu tulpina „i”. Ar fi de preferat sa dau mai multe exemple pentru a ma face mai bine inteles, poate unele si din natura reala. In figura 3 se vede in fereastra din dreapta o ramura marita, din care reiese faptul ca este similara cu intrega structura.
Voi trece acum la prezentarea care face obiectul acestei analize si totodata sa gasim ordinea in acest fenomen care pare, ca fiind complect haotic, si anume cursul Bitcoin.
Inceputul se afla undeva prin vara anul 2010, atunci cand acest algoritm de calcul pus pe o anume platforma Blockchain si impreuna cu toate celelalte mecanisme de care este inconjurat, este „plantat” pe internet; este lasat pur si simplu liber sa se dezvolte, iar asupra lui sa actioneze doar cele doua forte care sunt – cererea si oferta – . Aceaste doua forte, dupa parerea mea se asociaza in asa fel incat formeaza o singura forta. Trebuie sa mentionez aici ca in acest moment de inceput, are o importanta prea mica daca cineva, sau vreo entitatea a detinut o cantitate mai insemnata din aceasta moneda, pentru ca, in opinia mea, interesul acesteia a fost sa detina aceasta parte pana cand pretul va creste in timp, semnificativ, in asa fel incat sa faca profit cat mai mare. Deci, cred ca influenta din punctul acesta de vedere este nesemnificativa la inceputul activitatii ei ca moneda libera pe internet.
Sa trecem la grafice si la imagini la fel ca in exemplul anterior. O sa observam in cele ce urmeaza ca evolutia treptata a cursului Bitcoin la care ma refer eu este de fapt un fractal. O sa putem observa foarte usor ca in mersul lui gasim forme care se repeta din nou si din nou. Aceste forme sunt similare, se aseamana foarte mult una cu alta si unele cu altele.
Figura numarul 4, eu am numit-o samanta, in ea se vede urcarea in trepte de la aproximativ 0,06 $ la 0,1 $ si apoi de la 0,1 $ la 0,2 $. Aceasta este prima figura ca fiind reprezentativa si pe care eu am gasit-o pe internet. In urmatoarea figura avem urcarea pana la 0,4 $, apoi urcarea pana la 1 $ si tot asa, pana la 3,5$, pana 30 $, pana la 250 $, la 1.100 $ si ultima care se apropie de 20.000 $.
Este evidenta urcarea brusca din parte dreapta a graficului din din toate aceste figuri, si desigur ca este evident faptul ca sunt similare. Asemanarea dintre ele ne face sa spunem ca sunt ca niste surori din ce in ce mai mari. Trebuie spus ca toate aceste figuri au ca inceput aproximativ aceeasi data, mijlocul verii lui 2010, deci toate pleaca la drum din aceesi perioada de timp. Astfel, un lucru care mi se pare remarcabil este ca, de exemplu, daca luam linia dreapta orizontala din partea stanga a ultimei figuri unde este intrega evolutie si o marim, vom gasi spre surprinderea noastra, formele din primele figuri, respectiv urcarile de pana la 250 $; pana la 30 $; pana la 3,5 $ si asa mai departe. Este surprinzator pentru ca la prima vedere este doar o simpla linie dreapta. Si tot asa cu fiecare linie drapta orizontala din stanga celorlalte figuri.
Chiar deasupra acelor urcari de pe verticala ale acestor fractali, se pare ca se afla un atractor, si anume, conform teoriei haosului, un atractor straniu. Acesta, poate e destul de greu de imaginat, mai ales datorita faptului ca toate figurile ar trebui vizualuzate intr-un spatiu cu trei dimensiuni. Aici imaginile ne sunt redate in doar doua dimensiuni. Cred ca acest atractor care este un punct fix in spatiu se poate calcula. Functia pe care se deplaseaza cred ca poate fi dedusa. Asadar, mi se pare important sa subliniez ca dimensiunea fractala trebuie privita in 3D.
Sper ca m-am facut inteles in prezentarea mea de pana aici desi ea va poate aparea ca fiind saraca, asta si din prisma faptului ca incerc s-o fac cat mai concentrata. Astfel, daca mergem mai departe, sa extrapolam si ne gandim la ce va urma, este clar ca in continuare se va forma o noua surioara a fractalului nostru. Dar ea va fi cu mult mai mare decat precedenta, de fapt va fi exponential mai mare. Am putea sa ne-o imaginam cum ar arata, daca incercam sa o vizualizam mult mai de sus, de la o distanta mai mare, ca si cum, daca formele noastre se afla pe pamant si noi ce am vazut pana acum, a fost, cand ne aflam intr-o cladire la etajul 1 , apoi la 2, apoi la 4, acum, va trebuie sa o privim de la un etaj superior al unui zgarie-nori. Cu alte cuvinte, cursul Bitcoin pentru perioada imediat urmatoare va fi unul descrescator, pentru ca numai ce am trecut de atractorul de la 20.000. Dar faptul imbucurator este ca el la un moment dat, isi va lua zborul pe verticala din nou, si va atinge din nou viteze ametitoare la fel ca o racheta care decoleaza spre intinsul cosmos.
Date fiind toate acestea, haideti sa ne indreptam acum catre tranzactii.
- Daca intr-o piata de capital in care isi desfasoara activitatea anumite derivate care sunt corelate cu pretul Bitcoin de pe intregul globul putem face uz de informatiile de mai sus?
- Daca stim ca intr-o perioada relativ scurta va fi o crestere substantiala si avem la indemana instrumentele propice si adecvate pentru o tranzactionare cu un leverange prestabilit?
- De multe ori este destul ca intr-o astfel de piata cu risc ridicat sa detii o informatie de o anumita crestere de 10 % sa zicem, dar sa ai cresteri dublate sau chiar mai mari de 100 % ?
Ori de cate ori anumite notiuni functioneaza bine si pe o perioada lunga de timp, ele ne permit sa sistematizam aceste informatii si sa anticipam evenimentele viitoare. Sper ca observatiile mele sa va aduca aceeasi stare de bucurie la fel cum mi-a adus si mie.
Va astept mai jos in rubrica comentarii pentru o discutie pe larg.
Un material de Bisca Cosmin Gherasim