Am stabilit că nu poate bitcoinul să fie interzis într-un stat democratic. Desigur, mai rămân guvernele totalitare, care pot foarte ușor să scoată și criptomonedele și tehnologia din spate în afara legii. Se pune întrebarea cum o vor face? Este ușor să dai o lege, problema se pune cum te asiguri că ea va fi și respectată.
Cum poate bitcoinul să fie interzis într-un stat totalitar? Să vedem un exemplu simplu. Înainte de revoluția din 1989, în România comunistă, nu aveai de exemplu voie să-ți faci alcool acasă. Românii făceau în bătătură (sau chiar în apartament) câțiva litri de vin de casă și țuică la cazan, înainte de sărbători. Nu-i putea opri nimeni, decât dacă eventual îi reclamau vecinii, care aveau și ei un radiou prin debara la care ascultau Europa Liberă. Chiar și în Korea de Nord, traficul de episoade pe sărite din „NCIS – Anchetă militară” este în floare.
Răspunsul cetățenilor
Ce vreau să spun este că și într-un stat totalitar, tehnologiile pot fi cel mult restricționate, nu și eliminate cu totul. Cu siguranță că într-un astfel de stat bitcoinul nu este un moft, o monedă de speculă sau un mic experiment la care vrei să participi. În astfel de locuri, bitcoinul poate să însemne un minim de libertate sau începutul unei rebeliuni. În Korea de Nord deja există semne că se folosește bitcoinul, și în capitală, în Phoenian dar și în orașe de la granița cu China, cum ar fi Sakchu și Sinuiju, cunoscute pentru numărul mare de traficanți care aduc marfă de la chinezi.
Rețeaua blockchain există, tehnologia a fost făcută publică și, după numărul de ICO-uri și altcoinuri de pe piață, tind să cred că nu mai e Satoshi Nakamoto singurul capabil să facă o monedă pe blockchain.
Pe scurt, nici într-un stat democratic nici într-unul totalitar tehnologia bitcoin nu poate fi interzisă. Oamenii vor putea să ruleze software-ul de acasă, să devină noduri active sau să țină mineri în debara indiferent de ce spun guvernanții. Aceasta este baza tehnologiei. Cum a spus Cezar „arabii sunt ca nisipul, dacă îi strângi prea tare în pumn, îți alunecă printre degete”. Ei bine, același lucru se poate spune și despre bitcoineri.
Dacă bitcoinul este interzis, ce este legal?
Să stabilim niște reguli de discuție. Da, bitcoinul poate fi interzis la nivel de stat. Se pot interzice afacerile cu bitcoin de orice fel. De exemplu, într-un stat în care bitcoinul este interzis, nu vor exista ferme de minare și nici schimburi care să poată să opereze legal. După cum demonstrează exemplul Koreei de Nord (sau, mai neaoș, țuica românească), cetățenii vor putea să aibă produsul interzis și să îl păstreze ascuns. Ce sens are el dacă nu îl poți schimba pe bani?
Dacă există o nevoie, atunci se va crea o piață neagră, independent de interdicție. Oamenii reușesc să se întâlnească și să facă schimburi între ei. În realitate, dacă moneda națională nu reprezintă o alternativă viabilă, vor folosi automat altă metodă de schimb. Poate bitcoinul să fie interzis ? Nu, poate fi interzisă circulația sa la suprafață.
Naționalizarea bitcoinului – exemplul rusesc
Se poate ca statele să își dorească să naționalizeze bitcoinul, așa cum se naționalizează exploatarea de uraniu. Odată inventată, nu poate fi însă interzisă.
Deja guvernul rus dă semne că și-ar dori să „naționalizeze” bitcoinul. Pe de-o parte laudă criptomoneda, se arată interesați de capacitățile sale și introduc cursuri de criptoeconomie și blockchain în universități mari de stat. Pe de altă parte, îi bagă la pușcărie sau îi amendează pe cei care lucrează cu bitcoinul în privat – operatori de schimburi, jurnaliști și bloggeri din spațiul cripto. În paralel, deschid afaceri de stat. Dedică excesul de energie electrică minării de bitcoin și caută să deschidă schimburi de bitcoin controlate de stat.
De aproape un an, Vladimir Putin pare să caute o formulă prin care Rusia să beneficieze de pe urma bitcoinului. Interzice sistematic afacerile din domeniu, dar construiește firme naționale. Desigur că aceasta este o variantă. Nu este cea mai fericită, dar bitcoinul este liber și oricine poate să îl producă, inclusiv Vladimir Putin este liber să își testeze norocul la găsit hash-uri.