Războiul împotriva bitcoinului – Pe 1 septembrie 2017, bitcoinul era pe val. Atinsese maxime absolute, la 5000 de dolari, pentru prima oară în istorie. După care s-a spart găleata.
Twitterversul vuia de entuziaști cripto care spuneau că scăderea este o corecție naturală. În scurt timp, a devenit foarte clar că nu era deloc ceva natural.
În două săptămâni, bitcoinul și toate celelalte criptomonede au avut parte de un asalt de articole negative, făcut să scadă prețul, să răspândească panică și să distrugă încrederea în moneda descentralizată.
Nu a fost deloc întâmplător. A fost un atac coordonat dat criptomonedelor. Ca să înțelegem de ce, trebuie să cunoaștem puțină istorie a puterii în lume.
Lovitură la nivel înalt
David Smook, regele Hackernoon, a numit criptomonedele descentralizate ”bătălia iconică dintre guverne și afaceri.”. Este însă mai mult decât atât. Nu este o bătălie între afaceri și guverne, este o bătălie între imperiile centralizate ale lumii și o alianță rebelă de oameni de rând. De altfel, este o luptă pe care o ducem de când e lumea. Și nu e doar o luptă, e un război.
Se duce o luptă între libertate și control, între oameni și un grup select de elită care le-a pus botniță oamenilor mii de ani.
Fiecare generație o ia de la capăt. Ca un pendul care se duce dintr-o parte în alta, când lumea merge prea mult într-o direcție trebuie să o ia în cealaltă parte.
Astăzi, supracentralizarea e o boală. Pendulul nu poate să meargă decât într-o singură parte.
Imperiile centralizate însă nu renunță ușor. La fel ca Gollum și obsesia lui pentru inelul puterii, ar face orice să își mențină statutul. Nu se pune problema de bine și rău. Este putere de dragul puterii.
La început, nu au dat prea multă importanță rebelilor. Erau (și încă mai sunt) împrăștiați și deconectați. Deodată însă dau un atac important, și dintr-o dată au atras atenția. Regulile după care oamenii puternici joacă sunt devastatoare și eficiente. Cooptează, forțează, corup, scot în afara legii și ucid. Toată strategia s-a văzut cu ochiul liber în săptămâna care a trecut.
Corupția și forțarea
A început în China. Întâi au pus biciul pe ICO-uri, pe care le-au declarat forme ilegale de a strânge finanțări.
Desigur, mulți au fost de acord cu mișcarea. ICO-urile reprezintă o metodă nouă și revoluționară de a face crowdsourcing, care nu se lasă pusă în cămașa de forță a investitorilor acreditați. Totuși, această zonă a atras excroci și proiecte îndoielnice. Dacă piața cripto a reacționat inițial cu o scurtă cădere, foarte mulți utilizatori au văzut mișcarea ca fiind foarte bună. Bitcoinul și-a revenit rapid. Au presupus că interdicția din China va fi temporară și va oferi un ghid de protejare a clienților și investitorilor, cu legislație rezonabilă.
S-au înșelat. O fost doar prima salvă din război. În următoarele zile, știrile au picurat deliberat și coordonat informații care să sperie piața și să răspândească panică. În loc ca știrile reglementărilor din China să fie publicate toate o dată, cum se întâmplă de obicei, au ieșit la iveală pe rând, cu povești plantate și comunicate de presă.
În curând, a apărut în ziarul Wall Street o știre că ”surse anonime apropiate de problemă” știu că autoritățile chineze au în plan să închidă toate schimburile de criptomonedă. Abia acum s-a instaurat panica. Mulți utilizatori și-au lichidat pozițiile.
Totuși, mulți traderi profesioniști îndemnau utilizatorii să aplice strategia HODL, adică să rămână pe poziții și să aștepte ca prețul să facă o corecție pozitivă. Mulți au fost raționali și au știut că niciodată China nu va interzice schimburile, pentru că nu ar avea nici o noimă.
Trebuia să ne fi învățat lecția până acum
Scurgerile de informații de acest fel nu se întâmplă doar în regimurile totalitare. Se spune despre grupurile de putere că se întâlnesc în secret, în camere pline de fum, cu ușile închise. Oamenii din aceste cercuri sunt aleși cu atenție, fac parte dintr-un clan și au loialitatea lor. Singurele scurgeri de informații sunt deliberate.
Zvonurile au făcut valuri pe piață. Între timp, cele trei schimburi au fost precaute și au spus că nu au primit comunicate oficiale de la Banca Națională a Chinei (PBOC).
Optimismul nu a durat prea mult.
Să ne gândim în felul următor. Interzicerea criptomonedelor nu ar realiza nimic. Ar crea o piață neagră în subteran, ar lipsi guvernul chinez de niște venituri consistente din taxe și i-ar împiedica să impună politici de cunoașterea clienților. Și totuși, PBOC a atacat schimburile.
La fix după program, după știrile negative, PBOC s-a lansat în declarații prin care ataca schimburile pentru că lucrează fără licență. Acum, dintr-o dată, acele schimburi care lucrează de ani de zile fără probleme, au nevoie de niște autorizații inventate ca să opereze.
Ca să vezi ! Legea chineză nu funcționează la fel ca cea din vest. Deși Constituția Chineză oferă putere judicială, legală și executivă, toate sunt la mâna Partidului Comunist. Partidul este suprem. Curțile și corpurile regulatorii nu au nevoie să urmeze cadre legislative pentru a lua decizii. China operează după regulile omului (ren zi), nu după ale legii (fazhi).
Esențialmente, asta înseamnă că autoritățile pot să schimbe regulile când vor. Exact asta au și făcut. Declarațiile au dat pe dinafară. Au fost vagi și supuse interpretărilor, și de altfel o mostră de legi prost scrise.
Acum, într-adevăr se instaurează panica. Traderii au lichidat mai repde, și după aceea și mai repede. Câteva zile mai târziu, primul schimb important din China, BTCC, a anunțat că suspendă tranzacțiile. Mai târziu și celelalte două, OkCoin și Huboi au spus că vor avea întâlniri cu autoritățile. Mai apoi, au anunțat singure că vor suspenda activitățile la sfârșit de octombrie.