Pentru prima oară, cei aflați la putere și-au dat seama că monedele digitale nu sunt doar o jucărie. Ministrul rus a spus și el că sunt ”imposibil de ignorat.”

Este și imposibil ca un grup sau o nație să le controleze. Asta e exact cea mai mare temere a regimurilor autoritare.

Companiile mari ca JP Morgan au dominat finanțele mai mult de o sută de ani. S-au comportat ca intermediari între noi și bani. Sunt atât de puternici încât JP Morgan a răscumpărat la un moment dat trezoreria Statelor Unite ale Americii. Adică, o  bancă care nu produce decât bani a avut capacități financiare mai mari decât un stat cu industrie și servicii puternice.

Atunci când joci rolul de garou și toată lumea trebuie să treacă pe la tine pentru cele mai prețioase resurse din lumea modernă, nu dai drumul prea ușor la putere.

În cealaltă parte a lumii, guvernul chinez are și mai multă putere decât băncile mari de aici. Marele Zid al Informației din China menține un control strict la ce văd și aud cetățenii. Controalele capitale împiedică clasa de mijloc să scoată prea mulți bani din trezorerie. Guvernul are mai bine de două milioane de cenzori care supraveghează Internetul. Milioane de oameni au dispărut, fără proces, în pușcării. Protestele sunt sufocate din scurt.

Recent, au interzis folosirea VPN-urilor pe care cetățenii cu cunoștințe mai bune de tehnologie le foloseau pentru a scăpa de limitele ridicole ale Zidului de Informații. Toate acestea…pentru că guvernul chinez ține frâiele mai stârnse înainte de al 19-lea Congres al Partidului Comunist. Nu vor ca cinevav să miște în front.

Atitudinea lor e diferită față de ceilalți ani. E diferită pentru că arată frică.

Cele mai puternice companii din SUA și forța dominantă a Asiei văd în criptomonede o mare amenințare. Își dau seama că se  poate ca forțele esă se egalizeze. Așadar, au dat drumul la atacuri.

Rețeta fricii

Să începem cu JP Morgan. Atacul lor este trivial de simplu. Un joc al încrederii. Vor să distrugă încrederea în banii descentralizați și să reafirme încrederea în banii centralizați.

Pentru că banii nu sunt susținuți decât de încrederea noastră în ei, este într-adevăr un atac puternic. A funcționat în ultimele două săptămâni, scăzând prețul.

Jamie Dimont, director la JP Morgan, a ținut un discurs isteric. În paralel, tocmai fiica lui cumpăra bitcoin. Firma lui a fost intermediară secole la rând. Dacă bitcoinul amenință intermediarii, ce îi rămâne de făcut ? Clar că fiica lui știe mai multe despre viitorul banilor decât știe el. Foarte bine !

Desigur, spune despre bitcoin că este ”fraudulos”. Totuși, de nenumărate ori compania lui a fost de-adevăratelea acuzată de fraudă, în procese în care au pierdut miliarde și miliarde de dolari.

Marele scurt

Să ne aducem aminte că firma a orchestrat cea mai mare fraudă din istoria modernă, excrocheria Obligațiunilor de Datorii Colaterale, care a prăbușit piața imobiliară și a distrus viețile a milioane de americani, pe lângă faptul că ne-a aruncat în recesiune.

Schema era simplă. Luau mai multe credite ipotecare evaluate AAA, le punea în același pachet cu niște ipoteci mizerabile și le vindeau ca derivative cu rating AAA.

Imaginați-vă că aveți o cutie de bomboane de ciocolată de lux. Puteți să le vindeți la un preț foarte bun, nu-i așa? Acele bomboane sunt ipotecile AAA. Oamenii care iau aceste ipoteci pot să cumpere o casă și să plătească banii înapoi. Ca investitor, faci bani cumpărând datoriile din timp la preț mai mic, după care strângi banii de pe ipoteci la preț mai mare, pe o perioadă lungă de timp.

Acum imaginați-vă că cineva scoate jumătate din bomboane și pune în loc, la fel de frumos ambalat, bucăți din cauciuc de tractor. Se vând tot la același preț ca și cutia de bomboane de lux. Bucățile e cauciuc sunt ipoteci care nu vor fi niciodată plătite, petnru că au fost date unor oameni care nu își permit să le plătească. Au fost vândute împreună cu celelalte ipoteci, ca și când nimic nu s-a schimbat.

Sună ca o excrocheri, nu-i așa? Chiar este, literalmente, fraudă. Au scăpat basma curată.  Mai mult, au primit bani de la contribuabili ca să nu dea faliment. Mai exact, au primit 12 miliarde de dolari pentru că au înșelat cetățenii, făcând economia să cadă și adunând datorii în întreaga lume, peste nivele sustenabile.

Zero Hedge raportează că datoriile globale sunt acum la un nivel record de 217 miliarde de dolari, cu 327% mai mari ca PIB-ul. Sunt deci multe facturi neplătite și amânate pe mai târziu.

Cei care au cauzat acest dezastru umanitar sunt aceiași oameni care spun că bitcoinul este o fraudă. Tupeul lor este incredibil.

Și dacă tot au limba bifurcată când vorbesc despre fraude, investesc și în tehnologiie, acre ne duce la a doua parte a atacului.

Partea 2 

Partea 4