Eric Lombrazo este dezvoltator Bitcoin Core și deci este cel mai în măsură să explice evenimentele importante din 1 august. Pe 1 august va avea loc o modificare la codul bitcoin. Codul care guvernează rețeaua trebuie îmbunătățit, pentru a putea să proceseze mai multe tranzacții pe secundă. Acesta este și motivul pentru care comunitatea, minerii și dezvoltatorii de portofele sunt pe jar de mai bine de o lună. În rândurile de mai jos, GoanaDupăBitcoin traduce în întregime explicațiile lui de pe site-ul SatoshisDeposition, unde puteți asculta și varianta audio în engleză, explicată direct de Eric Lobrazo. Puteți citi partea 1 a articolului aici și partea 2 aici.

Întregi pachete de update-uri prin softfork

În mod uimitor, se pare că deși la început se credea că bifurcațiile soft limitează ceea ce putem face, că nu putem schimba regulile după cum vrem, se pare că putem să susținem orice funcționalitate nouă făcând loc la noi reguli de validare pe care să le adăugăm la sistem.

Se pare că sunt puține lucruri care nu pot fi adăugate la rețea cu un softfork. Asta elimină toate problemele legate de zilele de flag, sau de a ne asigura că toată lumea face update la timp, pentru că dacă nu vor fi dați afară din rețea. De aceea bifurcațiile soft sunt considerate mult mai sigure. Nu înseamnă că se poate rezolva orice problemă cu un softfork. Sunt însă proceduri pe care le-am făcut în trecut de foarte multe ori, am învățat să facem lucrul ăsta foarte bine și pe care l-am făcut în siguranță de multe ori în trecut.

În schimb bifurcațiile ferme nu au fost făcute niciodată în rețeaua bitcoin. Nu s-a lansat niciodată un hardfork intenționat. E nevoie de ceva studiu pentru a ne asigura că o putem face sigur.

Pe lângă asta, bifurcațiile soft ne permit să lansăm mai multe schimbări de protocol în același timp, fără să conteze în ce ordine se activează. Este o procedură mult mai greu de coordonat în cazul bifurcațiilor ferme.

Motivul pentru care ordinea activării e mai flexibilă cu bifurcațiile soft este că schimbările de reguli trebuie să fie structurate în așa fel încât să fie compozabile. Există și situații în care poate o regulă depinde de alta. De obicei însă nu are importanță în ce ordine se instalează.  Asta înseamnă că poți avea mai multe softforkuri lansate simultan în același pachet care să se activeze în ordine diferită. Acest lucru nu va conta neapărat.

Concluzii

Un ultim lucru pe care vreau să îl menționez despre bifurcațiile hard, sau despre bifurcații în general, dar se aplică în principal la bifurcațiile hard. Dacă avem dispute care împart comunitatea în două, este și mai periculos să lansezi schimbări la protocol. Credem că pentru a lansa update-urile în siguranță, trebuie să existe un consens în comunitate, oamenii să coopereze. Dacă apar probleme iar minerii nu se înțeleg cu dezvoltatorii, nu e un lucru bun pentru nimeni.

Dacă nu se ajunge la un consens, atunci cea mai sigură soluție este să rămânem cu status-quo-ul. Mi-ar plăcea să văd că se fac noi schimbări la protocol. Mi-ar plăcea să văd noi funcționalități. Sunt foarte bune și vrem să le adăugăm. În cazul unui hardfork, consensul este și mai dificil pentru că putem avea două rețele separate, ostile una cu alta. Acestea se luptă și se atacă între ele. Lucrul ăsta nu avantajează pe nimeni, nu avantajează afacerile, nu e în avantajul bitcoinului.