Descentralizarea a devenit cuvântul de ordine în oferirea de servicii clienților. În ultimii ani am văzut pe piață servicii de tip Uber. Profesioniști din diverse domenii (în cazul Uber – șoferii auto) au posibilitatea să își vândă serviciile prin Internet, fără fricțiuni.

ChronoBank – Criza economică din 2008 a fost semnalul de alarmă care a trezit lumea și șutul care ne-a făcut să facem un pas într-o direcție bună. 2008 a fost și anul de lansare a monedei bitcoin, iar criza economică care a debutat cu ”ajutorul social” oferit băncilor I-a făcut pe oameni să privească moneda cu mai multă atenție.

Tot atunci, rata șomajului a crescut într-o primă instanță. Un an mai târziu, în România, numărul PFA-urilor aproape că s-a dublat și tot mai mulți români au început să apeleze la servicii de tipul Fiverr pentru a câștiga bani lucrând pe proiecte mai mici.

ChronoBank aduce împreună cele două idei – criptomoneda despărțită de instituțiile bancare și conceptul serviciilor descentralizate, adică oferirea de servicii direct către clienți, fără intermediari. Pentru că în ultima perioadă ne-am întâlnit cu campania ChronoBank la fiecare pas, am hotărât să studiem mai bine sistemul și să vedem ce oferă cu adevărat.

ChronoBank face legătura directă între furnizorii de servicii și clienți printr-o formulă originală. Scopul este să facă angajările pe termen scurt la fel de accesibile și bine remunerate ca angajarea pe termen lung. Cei care se înscriu ar trebui să poată să aibă un program flexibil și să fie plătiți pentru serviciile prestate în mod corect, în funcție de expertiză și reputație.

Sistemul se bazează pe un nou jeton, o criptomonedă bazată pe blockchain numită LH (labour hour – ore de lucru <eng). Jetonul are o valoare legată de salariul mediu în țara de origine. Principiul este simplu. Practic, banii reprezintă timp investit într-o activitate sau alta. LH reprezintă exact acest indicator – raportul dintre orele de lucru dedicate, expertiză și valoarea activității pe piață. Astfel, LH contorizează valoarea unui proiect pe piață. Cei implicați pot apoi să cumpere la rândul lor servicii echivalente de la alți participanți.

Ceea ce face cu alte cuvinte ChronoBank este să creeze o piață nouă și internațională pentru locurile de muncă, printr-un fel de sistem de troc. Și dacă elimină din ecuație banii fiat, îi înlocuiește cu un sistem auto-reglementat, nesupervizat de sistemul bancar. Scopul este să cuantifice în mod corect munca depusă de un furnizor de servicii.

De exemplu…

Alex este psiholog și își oferă serviciile pe ChronoBank. Își găsește clienți care au nevoie de consultații online sau față în față. Munca depusă este cuantificată corect în moneda LH, în funcție de orele de muncă depuse, educația pe care Alex o are, prețul mediu al unei consultații psihologice în România și de feedback-ul primit. Pe blockchain se înregistrează timpul petrecut de Alex în consultații, raportat la factorii de care vorbeam mai sus. Drept urmare, Alex este recompensat în LH (ore de muncă). Dacă el a lucrat 25 de ore într-o săptămână, poate să apeleze la rândul lui la alți profesioniști din ChronoBank în valoare de 25 de ore. De exemplu, Alex poate apela la un designer care să îi decoreze cabinetul sau la un operator care să îi filmeze materiale promoționale pentru canalul lui de YouTube.

Dan pe de altă parte nu lucrează prin ChronoBank. Are un loc de muncă stabil și este plătit în fiat. Pe de altă parte, are nevoie de consultanță pentru un proiect european. Poate pur și simplu să cumpere jetoane LH fără să lucreze el însuși la un proiect sau să-și ofere servicii prin ChronoBank.

De ce ChronoBank și nu alte sisteme de lucru cu ziua

Pe piață există multe servicii asemănătoare, cum ar fi Fiverr sau BitForTip. Sunt practic platforme pe care te poți promova ca profesionist. Abordarea Fiverr este practic vechea secțiune de anunțuri din ziar, în care un zugrav își oferea servicii serioase, la prețuri convenabile.

ChronoBank schimbă optica, în sensul că vrea să creeze piața locurilor de muncă descentralizată.

Vechile CV-uri sunt înlocuite de sisteme de rating pentru profesioniști, în care fiecare poate să își câștige aprecierea mulțumind client după client.

Oficiul locurilor de muncă este eliminat cu totul din ecuație iar găsirea unui proiect este, după zicala deja devenită veche ”la un click distanță”.

Programul de lucru devine flexibil. Pe de-o parte este interesant pentru că, în mod organic, munca devine gamificată. Câștigi jetoane pentru fiecare oră lucrată și există o legătură mai corectă între timpul depus într-o activitate și recompensă.

Sistemul pare bine gândit, însă depinde foarte mult de rata de adopție în rândul utilizatorilor. ChronoBank, ca multe alte proiecte descentralizate bazate pe blockchain, este un fel de ”stat în stat”, o comunitate independentă de instituții care își reglementează singură piața muncii. Ca multe astfel de proiecte, depinde doar de rata de adopție în rândul utilizatorilor. Cu cât acest ”stat în stat” are o populație mai mare, cu atât ne vom putea permite o piață de muncă mai bine articulată, fără intermediari.

Beneficii în diferite țări

În România, rata de reintegrare în câmpul muncii prin Oficiul Forțelor de Muncă este de 8%.

Angajatorii pun mai mult preț pe experiență formală, exprimată în ani de activitate în câmpul muncii, decât pe un rating real al angajatului. Așadar, conform unor studii făcute de e-jobs, 35% dintre angajați dau informații false în CV-uri.

România nu este însă nici pe departe țara cu cea mai dificilă piață a muncii. ChronoBank ar elimina o bună parte din abuzurile angajatorilor prin simplul fapt că înregistrează corect și legitim munca unui angajat, pe blockchain. Și angajații vor fi motivați să lucreze numărul de ore promis, cu seriozitate, pentru că CV-urile mincinoase și reclama falsă de la interviuri nu mai este posibilă. În schimb există un sistem de rating de necompromis.

Deocamdată ChronoBank se află în etapa de ICO iar cei care vor să se implice pot să cumpere jetoane LH pentru a susține pe mai departe afacerea. Este greu de spus care ar putea să fie pe viitor valoarea

Primul pas este însă o schimbare de mentalitate și trecerea de la sistemele centralizate la cele descentralizate.

Author : goanadupabitcoin