După lansarea din 2017, ICO-urile au cunoscut o creștere meteorică la nivel mondial. Sumele acumulate în 2018 demonstrează că trendul se menține. Două astfel de proiecte, EOS și Telegram, au acumulat împreună 5.7 miliarde de dolari în 2018. Trebuie tinut cont ca valoarea totală a tuturor celor 870 de ICO-uri din 2017 a fost de 6 miliarde.

În primele 5 luni ale anului 2018, în total, ICO-urile au reușit să acumuleze fonduri în valoare de peste 9 miliarde de dolari în conformitate cu site-ul CoinSchedule.

Telegram, de exemplu, a acumulat 1.7 miliarde de dolari în perioada de pre-sale. Aceasta suma vine doar de la investitorii acreditați, iar rezultatele obținute au determinat compania să renunțe la ICO-ul public.

ICO cu cifre astronomice

Block.one, compania din spatele proiectului EOS, a încheiat pe 1 iunie un ICO care a durat un a. EOS a reușit să acumuleze valoarea-record de 4 miliarde. Proiectul EOS se declară principalul competitor pentru rețeaua Ethereum. Tehnologia se bazeaza pe aceleași principii de facilitare a crearii de tokenuri și dApps.

Noul model de strângere de fonduri nu a fost ignorat nici de autoritățile de reglementare. La nivel mondial, guvernele au încercat să găsească soluții pentru a controla situația. S-a dovedit extrem de dificil să se creeze legislație care să acopere toate posibilitățile pe care piața le generează.

În SUA, de exemplu, unde legislația cu privire la titlurile de valoare și serviciile financiare este bine pusă la punct, SEC a reușit să să oprească mai multe proiecte – de la ICO-ul Centra Tech, promovat de boxerul Floyd Mayweather, până la AriseBank, start-up care a reușit să acumuleze 600 milioane de dolari în doar 2 luni.

Entuziasmul pentru ICO-uri cere reglementare

Măsurile SEC s-au dovedit a fi însă fără efect. Pentru ca entuziasmul pentru ICO-uri a investitorilor  este în continuare la niveluri ridicate, indiferent de evoluția prețurilor criptomonedelor de pe piață.

Autoritățile de reglementare din întreaga lume se confruntă cu aceleași probleme ca si piața cripto.  Legislația neclară în ce privește acest tip de proiecte face foarte dificilă identificarea fraudelor și a înșelătoriilor, deoarece există extrem de puține obligații pentru inițiatorii de ICO-uri.

Din perspectiva autorităților, este dificilă identificarea practicilor ilegale. Cei care stium cum functioneaza dispun de avocați care le oferă modalități de evitare a legilor deoarece acestea nu sunt adaptate la piața cripto. Faptul că tranzacțiile digitale sunt criptate facilitează spălarea de bani. Faptul că ICO-urile se derulează online face imposibilă aplicarea legislației locale. Rezultatul final al înșelătoriilor poate fi instabilitate socială și probleme economice greu de soluționat.

Aceste aspecte nici măcar nu iau în considerare rivalitatea dintre vechile modele financiare și piața monedelor digitale. Băncile de investiții, fondurile și toată mașinăria pe care se bazează economia fiat resimte negativ presiunea pe care ICO-urile o pun pe modelele invechite ale piețelor financiare. O mare parte dintre investitorii instituționali conștientizează avantajele pe care piața emergentă le oferă și sunt dispuși să se implice, însă rezistența sistemului în general este de așteptat și nu s-a făcut încă resimțită cu adevărat.

Practic, întreaga structură economică este nevoită să se adapteze la schimbări majore de paradigme, iar o astfel de revoluție în modul în care oamenii văd banii este dificilă pentru toți jucatorii implicați.