În zona investițiilor în criptomonede și tehnologii descentralizate poți să descoperi tot felul de oportunitățițde invetiții, unele reale altele fără prea mari șanse și, bineînțeles, și țepe. De multe ori oportunitățile se prezintă sub forma unor ICO-uri. Forumul este tapetat cu acest tip de propuneri. Este vorba despre Innitial Coin Offering.
Ce sunt de fapt ICO-urile
Dezvoltatorii vin cu o idee pe care au dus-o până într-un anumit punct. Vând produsul (un număr prestabilit de monede preminate) la un preț de pre-lansare, teoretic mai mic decât se evaluează că va valora acesta la lansare. Banii primiți îi investesc în dezvoltare. Cei care au investit în etapa de ICO au deci oportunitatea de a prinde din scurt un proiect, sub prețul pieței. Evident, își asumă și o serie de riscuri. Dacă proiectul este abandonat? Dacă schimburile refuză în final să listeze moneda? Dacă moneda este listată la un preț sub cel de cumpărare în faza de ICO? Dacă…se dovedește că dezvoltatorii nici nu aveau vreun plan, altul decât să bage mâna în buzunarul investitorilor?
Desigur, nici ICO-urile nu sunt total nereglementate. Se aplică și aici niște standarde de bună practică. Banii investiți nu intră din prima pe mâna dezvoltatorilor. Sunt menținuți în conturi escrow, adică la un terț de încredere care îi va da dezvoltatorilor după un protocol prestabilit. Atenție însă, un avocat abil poate să justifice retragerea banilor, în ciuda protocoalelor.
Cum identifici un ICO fără șanse?
Vom trece în revistă câteva semnale de alarmă, mai mult sau mai puțin evidente pentru toată lumea.
- Numărul de fise pe care vor să le scoată pe piață este prea mare. Nu contează cât de bun este proiectul, dacă inflația este prea mare poate să îl sufoce. Dacă fisa nu are multe proiecte sau dacă dezvoltatorul nu este o balenă mare care să poată să stabilească o bază de cumpărare pentru fise, acestea vor eșua.
- Suportul (răspunsurile la mesaje, pe orice canal pun la dispoziție) trebuie să fie prompt. Dacă ACUM, în faza de ICO, evită anumite întrebări sau întârzie cu mesajele, ne putem închipui că nici pe viitor relațiile cu clienții nu vor fi corespunzătoare. Threadul deschis pe forum ar trebui să fie nemoderat, pentru ca oamenii să poată să își exprime liber părerea și să pună orice fel de întrebări.
- Prezentarea contează. Eliminați din start prezentările scrise în engleză ”de baltă”, care par traduse pe jumătate prin Google Translate.
- Ideologia din spatele proiectului este importantă, dar nu atât de importantă cât să vorbești 90% din proiect despre cât de nedreaptă este piața locurilor de muncă și doar 10% despre tehnologia care va rezolva problema.
- De multe ori tehnologia din spatele unui proiect poate fi dificilă, dar niciodată imposibil de explicat. Dezvoltatorul trebuie să fie capabil să răspundă la întrebări, nu să se angajeze în conflicte cu cei care vor să știe ”prea multe”.
- Suma de bani de care pretind că au nevoie este absurd de mare, și este greu de înțeles de ce produsele pe care le dezvoltă au nevoie de o investiție de așa natură.
- La listarea la schimburi se preconizează un succes imens, prețuri mari pentru monedă dintr-o dată și îmbogățire rapidă. Scopurile de finanțare trebuie să fie foarte realiste și foarte clar exprimate.
- Nu există transparență maximă. Poate nici nu ai o idee foarte clară despre echipa care lucrează la proiect și unde este înregistrată firma, sau poate sunt nume total necunoscute, care nu au lansat în trecut proiecte valide
Ce trebuie să urmărești
ICO-urile bine construite reușesc să atragă atenție din partea comunității. Un ICO poate fi înconjurat de foarte mult entuziasm, așa-numitul hype. Asta le crează unora teama de a nu pierde ocazia (FOMO). Interesul comunității trebuie să fie proporțional cu investițiile primite și cu munca depusă de dezvoltatori.
Pentru a minimiza riscurile
- asigură-te că banii investiți în ICO ajung într-un cont escrow și nu te lăsa învăluit de diferite pretexte, cum ar fi că se află într-o jurisdicție care nu le permite acest lucru, sau că escrow-urile prezintă x complicații. Un proiect nu are neapărat nevoie de câteva sute de mii de euro dintr-o singură tranșă ci poate să retragă sume mai mici de bani din contul escrow, după ce arată că și-au îndeplinit anumite taskuri preprogramate.
- asigură-te că acel cont escrow (sau chiar multi-escrow) este de încredere.
- studiază ce număr de ICO-uri au avut un preț mai mare decât cel de vânzare al ICO-ului la început. Cifra ar trebui să îți arate clar care sunt șansele ca lozul ales să fie câștigător.
- alege ICO-uri propuse de dezvoltatori pe cât posibil cunoscuți. Este oricum greu de crezut că o echipă se poate afla la primul proiect și că acesta va fi extrem de profitabil.
- interesează-te în legătură cu proiectele din trecut ale echipei
- alege propuneri inovative. Asigură-te că proiectul lor nu se rezumă la a scoate pe piață o monedă cu valoare zero. Care este punctul lor forte? Ce tehnologie încearcă să vândă? Câtă nevoie este de acea tehnologie?
Concluzii
ICO-urile în general sunt investiții riscante. Piața criptomonedelor este deja inundată de propuneri, dintre care un procent mare eșuează în primul an. Când vine vorba de investiții în stadiul de ICO, apar riscuri suplimentare. Prima întrebare pe care trebuie însă să o pui când investești în general este ”câți bani îmi permit să pierd?”.
Asta nu înseamnă că nu se poate câștiga din ICO-uri. Exemple există – ethereum, waves, lisk, toate au început sub formula de ICO și toate au adus profituri frumoase investitorilor. Fiecare dintre ele însă îndeplinea fără excepție toate condițiile de mai sus.
În general, ar fi bine să nu te avânți într-un ICO de la prima prezentare a lui. Este bine să te implici undeva la mijlocul perioadei de ICO, când deja au ieșit la iveală posibilele probleme și s-au văzut primele rezultate.