Nu se văd rezultatele ICO-urilor.
Asta este cea mai frecventă reclamație pe care o fac investitorii pasionați de tehnologia blockchain, dar frustrați de lipsa de progres concret pentru strategiile profesionale de administrarea riscurilor în cazul proiectelor mari care vând jetoane.
„Multe proiecte care strâng bani nu fac un raport în legătură cu cheltuielile”, explică Meltem Demirors, fondator al Athena Capital și director de strategie la CoinShares. „Nu cred că putem să discutăm responsabil despre investiții fără să discutăm despre administrarea riscurilor.”
Demirors este în mare parte critic, dar părerea lui coincide cu a altor investitori din acest spațiu, care se plâng de echipele și de companiile care strâng bani din ICO-uri.
Totuși, dezamăgirea nu a temperat cursa. Mai mult de 6,3 miliarde de dolari s-au strâns prin ICO-uri doar în primul trimestru al lui 2018. Suma a depășit deja totalul strâns de jetoane în 2017.
Veteranii din mediul cripto pun deja sub semnul întrebării câte dintre aceste jetoane chiar vin cu valoare-plus față de capitalul de risc.
„Ce mă îngrijorează este că încă trebuie să lucrăm la modelele de guvernare cu jetoane”, a spus Jalak Jobanputra, fondator al Future/Perfect Ventures. Când nu înțelege ce proprietate, drepturi și utilitate reprezintă o criptomonedă, preferă să stea în zona de siguranță cu echitățile. „Știm cum funcționează echitățile, este un model dovedit cu guvernanță”, a spus aceasta.
Raportul de progres
Așa cum arată Jobanputra, puține proiecte care au strâns bani în 2017 au dovedit valoare reală pentru monedele lor lansând platforme utilizabile. „Vreau să văd că acestea încep să livreze produse”, spune ea.
În această etapă, pare o cerință destul de ambițioasă. În definitiv, industria construiește infrastructură pentru o economie digitală nouă. Investitorii ca Jobanputra ar vrea cel puțin să vadă niște rapoarte de progres.
„Proiectele în care am investit au rapoarte echivalente cu startupurile în care am investit, ceea ce înseamnă actualizări lunare despre tehnologie, echipă, dezvoltarea afacerii și progresul pieței”, spune ea. „Fondatorii de succes au descoperit de asemenea o metodă excelentă de a înscrie rețeaua de investitori să ajute.”
Cazurile sunt însă rare, spune Jobanputra.
„Aș vrea să văd mai multe rapoarte care urmăresc cine construiește proiectele”, a spus ea. „Cum se aplică la o afacere în lumea fizică?”
După spusele lui Demirors, rapoartele ar putea să mai reducă din trepidațiile și nesiguranța în rândul deținătorilor de monede. Există deja standarde pentru raportarea și evaluarea performanței în contextul finanțării echităților. Economia de jetoane are nevoie de procese similare pentru a îi liniștii nu doar pe investitori, dar și pe autorități, care își îndreaptă tot mai mult privirea către industrie.
„Dacă te expui la aceste rețele și active, cum le urmărești? Cum pui acele active în balanța contabilă? Marchezi la piață, la costuri? Care sunt implicațiile pentru taxe? Aceste lucruri au implicații profunde pentru succesul proiectelor și pentru felul în care văd autoritățile spațiul”, spune Dermiros.
Într-adevăr, platformele emergente ca Brooklyn Project la ConsenSys și Messari, startup fondat de fostul director CoinDesk Ryan Selkis, introduc baze de date pentru activele cripto, de care este mare nevoie. Ele vin cu informații despre proiectele jetoanelor și progresul acestora.
Adminsitrarea riscurilor
Altă sursă de frustrare pentru investitori dezamăgiți de ICO-uri este fixația celor care emit jetoane pe strângerea de capital. Este doar un pas mărunt pentru lansarea unei noi rețele blockchain, a unui produs sau serviciu.
„Toți se concentrează ca miopii pe crearea de jetoane și ICO-uri. Nu se gândesc la ce se va întâmpla după ICO”, spune Demirors, care este vârf de lance pentru noul serviciu de administrarea trezoreriei la CoinShares. „Un dezvoltator sau un inginer nu este administrator de fonduri. Nu se gândesc cum să administreze acei bani.”
De aceea Demirors, cu rolul său de director la CoinShares, unitatea de trezorerie, lucrează cu clienții din partea startupurilor, dar și cu non-profituri ca Fundația Zcash, care acceptă donații în criptomonede pentru a administra bugetul conform cu legislația, luând în același timp în considerare și 10-20 de ani de cheltuieli viitoare.
Este un spectacol de echilibristică destul de complicat. Investitorii vor să se asigure că antreprenorii sunt dedicați, așa că s-ar putea să ceară blocarea jetoanelor în rezervă.
Dincolo de activele personale ale fondatorilor, proiectele cu jetoane trebuie să plătească salarii, taxe, costuri legale și operaționale, așa că fondurile trebuie să aibă lichidități. Este important pentru succesul companiei să știi cum să balansezi fondurile fiat și cele în cripto, spune Demirors.
Sincer vorbind, investitorii vor încă profituri, indiferent de programa de timp sau de filozofia proiectului.
Jobanputra spune: „Fie că vorbim despre un jeton sau despre echități, mă uit la potențialul de a avea profituri de 10 ori.”
Dacă jetoanele sunt reduse la un statut de membru în clubul echităților digitale, cu investitori care cumpără echități pentru a primi jetoane la reducere cu care să facă speculă, atunci care mai e scopul? Jetoanele trebuie să fie evaluate de dragul jetoanelor, ca echitățile, după spusele lui Jobanputra.
Când se termină melodia
Pe lângă transparență și disciplină, investitorii dezamăgiți de ICO-uri vor o conversație sinceră despre faptul că elanul pe piețele cripto nu o să dureze la nesfârșit.
„Se pare că există o creștere, dar este doar niște inginerie financiară arătoasă”, spune Demirors, care descrie reciclarea capitalului în comunitate. „Ripple a luat o parte din fisele XRP și le-a dat înapoi la Blockchain Capital. Blockchain Capital le-a reciclat și le-a investit în Coinbase. Acum, Coinbase a creat un fond de investiții de risc în startupul în care investește și Blockchain Capital, care îl întorc mai apoi și investesc în startupuri cu ICO-uri.”
După interpretarea lui Demirors, astfel de structuri sugerează că în industrie nu se fac atât de mulți bani și nu se atrag așa multe investiții pe cât sugerează cifrele. „Este doar un malaxor circular de bani”, spune ea.
Asta nu înseamnă că trebuie să fim pesimiști în legătură cu jetoanele. Chiar opusul. La fel ca mulți investitori, Demirors cere un standard înalt pentru că vrea ca proiectele să aibă succes.
„Sunt foarte optimistă și evident că țin la această tehnologie, altfel nu mi-aș pierde timpul cu ea”, spune Demirors, care concluzionează: „Cred însă că trebuie să fim realiști și sinceri cu noi înșine dacă vrem ca acest lucru să aibă succes. După felul în care merg lucrurile acum, îmi fac griji în legătură cu sustenabilitatea.”