Platforma media de stat din China, Vocea Chinei, a publicat un raport în care critica eforturile schimburilor de criptomonedă chineze și ICO-urile că își continuă operațiunile, în ciuda interdicției guvernului central.
Publicația raportează că
„în septembrie 2017, șapte ministere și comisii ale Băncii Centrale au emis un anunț despre prevenția Riscului de Emisie a Ofertelor de monede, care cerea instituțiilor să nu se implice în interacțiuni între monedele legale, jetoane și monede virtuale.”
Unul dintre rapoarte spune că, în ciuda interdicției oficiale, companiile care operează în sectorul cripto caută „să profite de creșterea prețului bitcoin” și pretinde că multe dintre schimburile cripto „și-au făcut imediat siteuri în afara țării pentru a continua să ofere servicii de monedă digitală utilizatorilor de pe teritoriul țării, sub forma unor companii internaționale.”
Vocea Chinei ia în vizor schimbul Okex
Rapoartele acordă atenție specială schimbului Okex, pe care îl acuză că folosește companii fantomă pentru a ascunde operațiunile din China, pe lângă faptul că aceștia ar oferi securități fără licență.
Raportul spune că „după ce a fost emisă interdicția la nivel național, OKCoin a transferat toate datele de utilizator și criptomonedele digitale către schimbul Okex, stabilit în afara Chinei”. Vocea Chinei citează de asemenea un client Okex care crede că firma „s-a mutat doar nominal în afara țării, pretinzând că are sediul în Belize. Echipa ar fi de fapt în Hong Kong și încă își desfășoară operațiunile în Beijing, iar utilizatorii sunt aproape toți chinezi.”
Presa de stat pretinde că numărul de ICO-uri este în continuare în creștere, în ciuda interdicției
Vocea Chinei a publicat de asemenea un raport care se concentrează pe ICO-uri și care acuză mai multe dintre acestea că ar opera în sfidare flagrantă a directivelor guvernului central.
Raportul scrie că documentul din luna septembrie emis de mai multe instituții guvernamentale chineze a declarat că „emisia de jetoane este esențialmente o finanțare publică neautorizată și ilegală”. Documentul acuză multe ICO-uri că violează legile financiare prin „emisia ilegală de monede, distribuția ilegală de securități și strângere de fonduri ilegale”, asta pe lângă „fraudă financiară, schemă piramidală și alte activități ilegale și infracționale”.
Critici aduse reglementărilor generaliste
În ciuda descrierii pe care o fac ICO-urilor, raportul îl citează pe Deng Jianpeng, profesor la Școala de Drept de la Universitatea Centrală pentru Naționalități, care are experiență vastă în observarea și analizarea criptomonedelor. Jianpeng susține un aparat dinamic, global și flexibil care să servească și să susțină inovația. Critică propunerile legislative prohibitive și generaliste din mediul criptomonedelor.
Conform unei traduceri în mare, Deng Jianpeng a spus:
„Moneda digitală are un caracter foarte tipic global, ceea ce duce la faptul că o simplă prohibiție nu are efect în spațiul fizic. Așadar, dacă ne gândim la acordajul fin al regulilor, nu se permite să se facă oferte publice. Frauda este absolut necesară pentru a ocoli legislația, dar dacă estte o echitate privată este de asemenea și antreprenoriat adevărat. Este posibil să avem niște canale speciale, așa cum sunt ele aprobate de o agenție specifică, pentru a evita situația jenantă a supravegherii? Acest aspect trebuie regândit.”