ICO – Initial coin offering este de departe cea mai populara aplicatie blockchain. Prin aceasta metoda de finantare s-au strans miliarde de dolari in peste 4000 de proiecte in 2017-2018. Ce s-a intamplat mai departe? O adevarata drama, pentru ca proiectele au esuat si banii s-au pierdut. Motivele sunt multe de la incompetenta la inselaciuni si nu in ultimul rand, de la bani. Ce interes crezi ca mai aveau tinerii antreprenori sa isi onoreze promisiunile din White Paper odata ce conturile erau pline cu zeci de milioande de dolari?
Am discutat cu Tiberiu Focica, care dupa 10 ani de resurse umane a decis sa intre in cripto. Impreuna cu echipa au construit Daicore, o platforma care propune varianta ICO 2.0. Sa vedem despre ce este vorba.
Ike: Cand a luat fiinta si de ce daicore.io? Cum s-a nascut ideea?
Tiberiu: Povestea Daicore a început la finalul lui 2017, iar în mod oficial proiectul a depășit stadiul de idee la începutul anului 2018 când am început să strângem resursele necesare pentru a realiza proiectul, iar de atunci lucrăm susținut în fiecare zi pentru a scoate un produs de valoare în piată. Ideea în sine a venit după ce am participat la o serie de ICO-uri care bineînțeles s-au dovedit a fi „înșelăciuni”, iar cum acest mecanism de finanțare al proiectelor de blockchain nu o să dispară m-am gandit cum am putea veni în sprijinul investitorilor pentru a-i ajuta să își protejeze investiția, iar pe de altă parte să ajutăm ICO-urile să strângă fonduri pe termen lung.
Ike: Explica-ne te rog pe scurt care este mecanismul/principiul de functionare al platformei?
Tiberiu: Platforma are două audiențe principale, investitori și ICO/STO-uri, iar Daicore își propune să aducă valoare pentru ambele audiențe. Mecanismul Daicore este bazat pe runde de finantare, astfel un ICO care vine și listează proiectul pe platformă, pe lângă descrierea aferentă, trebuie să introducă și nevoia de finanțare pe care să o distribuie pe runde de finanțare care se întâmplă la momente diferite în timp. Un investitor care identifică un proiect interesant alege în ce rundă vrea să participe și blochează o sumă de bani pentru care primește token-urile proiectului respectiv. În acest moment investitorul întră într-o relație cu ICO/STO-ul și urmărește progresul proiectului, iar în cazul în care investitorul este nemulțumit de progresul proiectului poate să își retragă participația din rundele viitoare de finanțare în care a intrat. Practic, prin acest mecanism investitorii divizează riscul investițional, iar ICO/STO-urile au posibilitatea ca prin rezultate demonstrate să atragă finanțare pe termen lung, oferind șansa investitorilor de a intra în proiectul lor mai târziu.
Ike: Care este servicul/serviciile pe care il ofera platforma daicore?
Tiberiu: Nu avem o listă lunga de servicii, pentru că abordarea noastră este să facem un lucru și să îl facem bine, iar Daicore de fapt pune la dispoziția investitorilor si ICO/STO-urilor un mediu cu un nivel ridicat de transparență în care se pot întâlni și genera valoare în industria de crypto. Cred că de fapt ce oferim noi este încredere și transparență, atât pentru investitori cât și pentru ICO/STO-uri, iar acest lucru ni l-am dorit încă de la început.
Ike: Care sunt principalele elemente pentru ca un proiect sa fie listat pe daicore?
Tiberiu: Proiectele care vor să vină pe Daicore au nevoie să întrunească câteva criterii care țin mai mult de legislație, precum o firmă într-o jurisdicție prietenosă cu crypto-business-urile, precum Elveția, Malta sau Singapore, însă ne interesează foarte mult să vedem că există o echipă care lucrează la proiect, pentru că așa cum știm cu toții, fără o echipă dedicată un proiect nu are cum să reușească. În același timp foarte important este planul de proiect sau roadmap-ul, pentru că acesta reprezintă de fapt promisiunea făcută investitorilor și în funcție de atingerea obiectivelor fixate în acest plan un proiect poate fi de succes sau nu, comunitatea de investitori fiind foarte critică și atentă la orice deviație de la planul initial.
Ike: Care sunt costurile listarii pe daicore?
Tiberiu: Daicore este o platformă bazată pe rezultate și considerăm ca un proiect are nevoie de cât mai multă susținere la început de drum, nu de o cheltuială în plus, de aceea nu există costuri inițiale de listare. Eforturile noastre sunt răsplătite în funcție de performanța proiectelor, de aceea interesul nostru este să aducem împreună cât mai multe proiecte care să poată agrega o comunitate de investitori, având astfel costuri de achiziție per investitor cât mai mici. Așadar contribuim la succesul lor individual.
Ike: Care sunt principalele beneficii pe care le ofera Daicore proiecteleor listate?
Tiberiu: Poate cel mai mare beneficiu este acela că vor putea strange fonduri pe termen lung, într-un ecosistem bazat pe rezultate, și nu doar pe o perioadă scurtă de timp așa cum se întâmplă în acest moment într-un ICO/STO. În același timp, proiectele vor avea acces la o comunitate agregată de investitori, acest lucru însemnând că investitorii fiecărui proiect sunt parte a ecosistemului Daicore, iar atunci când un proiect atinge un anumit stadiu de dezvoltare sau închide/deschide o nouă rundă de finanțare este de datoria noastră să anunțăm întreaga comunitate, oferind proiectelor oportunitatea să atragă noi investiții. Un alt beneficiu ar fi acela de a putea primi de la comunitate propuneri de îmbunătățire, intr-o manieră structurată și bine organizată astfel că proiectele au posibilitatea de a ține investitorii implicați alături de ei în proiect și de a genera valoare pentru întreaga comunitate.
Ike: Care sunt principalele beneficii pe care le ofera Daicore investitorilor?
Tiberiu: În ceea ce privește investitorii acestia au acces la o platformă unică în acest moment, care le permite să distribuie riscul investițional în proiecte de blockchain/crypto, iar pe lângă această facilitate au inclusiv posibilitatea de a își retrage fondurile din runde de finanțare la care au contribuit și încă nu au ajuns la maturitate. În același timp un lucru de luat în considerare este nivelul ridicat de transparență care se crează în jurul acestei relații dintre investitor și proiect, iar faptul că investitorii pot contribui cu propuneri/sugestii la un proiect în care au și investit ajută foarte mult la creșterea gradului de success al acelui proiect.
Ike: Cine asigura fondurile, odata plecate de la investitor?
Tiberiu: Fondurile investitorilor stau intr-un smart contract, care este guvernat de anumite reguli care corespund rundelor de finanțare pe care proiectul le-a afișat și în care investitorul a decis să pună bani. De luat în seamă este faptul că în contrapartidă în contract se blochează și token-urile proiectului, astfel încât la finalul fiecărei runde de finanțare, cand investitorul eliberează fondurile se eliberează și token-urile aferente către investitor. Practic smart contractul este autonom și nu permite modificări după ce a fost deschis, ceea ce face ca investitorii să aibe acces la fondurile lor în parametrii stabiliți.
Ike: Platforma Daicore gazduieste doar proiecte construite pe blockchain-ul Ethereum?
Tiberiu: Fiecare proiect alege ce tehnologie folosește în implementare, însă Ethereum are cel mai mare grad de adopție în acest moment. În ceea ce privește rundele de finanțare și token-urile care se pun în vânzare, în acest moment funcționăm doar pe Ethereum si token-uri compatibile Ethereum, însă în perioada următoare vom începe integrarea altor blockchain-uri pe care să rulăm mecanismul Daicore, oferind astfel proiectelor care se vor lista mai multe opțiuni.
Ike: Cand va fi lansarea oficiala?
Tiberiu: În acest moment platforma este funcțională, deci putem înrola ICO-uri și investitori, însă acesta urmează să devină activă în momentul în care primul ICO pornește rundele de finanțare. Din discuțiile pe care le avem cu proiectele curente și care vor demara alături de noi runde de finanțare, estimăm că la jumătatea lunii aprilie ar trebui să se deschidă primele runde de finanțare, însă până la acel moment sperăm să vină alături de noi și alte proiecte astfel încât buzz-ul să fie cât mai mare.
Ike: Aveti dicutii cu proiecte care urmeaza sa fie listate pe Daicore?
Tiberiu: Sigur, suntem în permanență în discuții cu proiecte noi și descoperim proiecte din ce în ce mai interesante, însă interesul nostru este să aducem în platformă proiecte cu adevarat valoroase, care cred în industria de blockchain și pot contribui la creșterea adopției în acestă industrie. Poate suna că suntem selectivi, însă suntem foarte atenți la proiectele pe care le listăm, deoarece noi nu suntem doar o platformă de listare, scopul nostru este altul, deci ne interesează foarte mult cine vine in platforma noastră.
Ike: Ce ii opreste pe cei de la Binance launchpad sau ICObench sa aplice startegia voastra pe platformele lor?
Tiberiu: Suntem modele de business diferite. Binance face vanzare de token-uri iar ICObench face listare de proiecte. Daca vrei noi suntem o combinație între cele două, iar în plus aducem și acest mecanism de transparență și finanțare în runde. Dacă una dintre aceste platforme decide să integreze un astfel de model ar însemna pentru ei o schimbare a modelului de business, iar pe de altă parte pentru noi ar însemna competiție, ceea ce ar duce cu siguranță la apariția de noi funcționalități în platformă.
Ike: Ce urmeaza pentru daicore? Care sunt planurile de viitor a echipei?
Tiberiu: Pentru Daicore urmeză start-ul oficial împreună cu deschiderea primei runde de finanțare prin platformă și cu siguranță urmează multe evenimente, conferințe și meet-up-uri unde sperăm să întâlnim cât mai mulți oameni din industrie și cât mai multe proiecte interesante. În același timp cu siguranță echipa urmează să crească pe măsură ce business-ul crește. Planuri sunt multe, însă preferăm să fim canalizați pe lucruri care pot aduce valoare imediată comunitații
Mai multe detalii despre proiect le gasiti pe site-ul oficial.
Ce parere ai? Lasa-ne un comentariu sau daca ai si alte intrebari, folosind rubrica de comentarii de mai jos.