După istoria zbuciumată a monedei ether, revenirea de luna aceasta a fost o supriză pentru observatorii pieței. În luna mai, o fisă costa sub 100 de dolari americani. Astăzi, prețul depășește 350 de dolari, iar piața continuă să crească. Unii analiști prezic chiar că etherul va depăși în câțiva ani market-cap-ul bitcoinului.
Pe piață avem însă în acest moment un fenomen unic pe piața criptomonedelor – din ce în ce mai multe fise ether sunt blocate în ICO-uri. Acesta este și principalul motiv pentru care ether a crescut luna aceasta, și motivul pentru care, cel mai probabil, va continua să crească.
Piața ICO-urilor – creștere proporțională cu ether
Acum doi ani, blockchainul a început să atragă atenția investitorilor mainstream. S-a discutat îndelung despre aplicabilitățile tehnologiei lui Satoshi Nakamoto în multiple sectoare tehnologice. Deloc suprinzător, mai mulți investitori și dezvoltatori au început să studieze tehnologia și aplicabilitățile sale – piețe de predicții, platforme unificatoare pentru toate tranzacțiile, metode de comunicații criptate etc.
Cele mai multe s-au materializat sub forma unor altcoinuri, dispersate pe piață sub formula de ICO. Pentru că blockchainul ethereum s-a dovedit a fi mai flexibil și mai ușor de implementat, mai bine de 45% dintre ICO-urile lansate se bazează pe această platformă, nu pe blockchainul bitcoin sau pe unul proprietar.
Și mai interesant, doar 10% din investițiile în ICO s-au făcut prin bitcoin și peste 80% prin ether. Așadar, cei care urmăresc oportunitățile de investiții pe piața criptomonedelor, au început să scoată fonduri din bitcoin și să le transfere în ether. Mai târziu, ether-ul rămâne blocat în ICO-uri săptămâni la rând, adică în oarecare măsură ceea ce s-a și întâmplat luna aceasta, făcând piața ether să crească la nivele istorice.
ICO-urile, noua loterie
Chiar dacă ICO-urile au avut parte de investiții masive anul acesta, rezultatele se lasă încă așteptate. Chiar și aplicațiilor care au fost duse la bun sfârșit au astăzi puțini utilizatori. ICO-urile sunt promovate intens în perioada de crowdfund. Mai apoi își găsesc o piață restrânsă, care în puține cazuri justifică investițiile de milioane de dolari în criptomonedă.
”Câți utilizatori de criptomonedă au pe telefon aplicații bazate pe blockchain? Dacă stai să te gândești majoritatea aplicațiilor vizează tocmai utilizatorii crypto. În cele mai multe cazuri, ți se promite ”viața de apoi”, de după marea lansare, care nu mai vine niciodată, cel puțin nu la nivelul de milioane de dolari investiți. Raiul aplicațiilor s-ar putea dovedi o dezamăgire în 2017.” Explică Ike, observator al pieței.
Iată cum arată fluxul ether-ului pe piață – 80% din investițiile în ICO se fac în ether. Utilizatorii păstrează fise nelistate la exchange-uri. Dezvoltatorii au mai bine de jumătate din aceste fonduri blocate în conturi escrow, până la lansarea de aplicații. O mare parte din fise nu circulă astăzi pe piață. Între timp, aplicațiile propriu-zise întârzie să apară sau necesită timp să fie finalizate.
Între timp, prețul ether crește, proporțional cu investițiile în ICO-urile intens promovate.