Lumea ICO-urilor este una pestriță. Multe dintre monedele nou-înființate vin cu o propunere care, într-un fel sau altul, se învârte în jurul conceptului de descentralizare. Cam în același fel în care UBER a descentralizat taximetria și i-a ajutat pe șoferii care au mașină să facă un ban în plus, o serie de aplicații îți propun să furnizezi servicii sau produse care se pot replica de mai multe ori. Așadar, a apărut o serie întreagă de criptomonede care au la bază următoarea propunere – cum poți să faci bani de-acasă, oferind servicii dar fără să depui eforturi.
Conceptul WiCoin și aplicația propriu-zisă
WiCoin este una dintre ele. Cei de la WiC îți propun să vinzi parole de WiFi (ale tale, ale prietenilor, ale cafenelelor sau de la locul de muncă). Nu pare să conteze prea mult cum le obții atâta timp cât le uploadezi în aplicația WiC, care dă mai departe parolele doritorilor.
Conceptul este simplu și destul de creativ. Utilizatorii instalează o aplicație pe telefonul mobil, prin care permit colectarea adreselor și parolelor de WiFi. Pentru fiecare parolă poți fi răsplătit cu o criptomonedă nouă, numită WiCoin.
Pe piața WiCoin, o parolă corectă costă 100 de fise. În plus, fiecare utilizator al aplicației poate să stabilească un preț în bitcoin pentru cei care vor să se conecteze la o adresă de WiFi uploadată de el. Aceasta este formula prin care WiC monetizează tot procesul.
Până acum, WiC au publicat câteva imagini cu planurile pentru interfață. Cei care caută să se conecteze la o adresă de WiFi pot să vadă rețelele WiFi din apropiere afișate într-o listă, sau marcate direct pe hartă. Locațiile pot fi salvate și în modul offline, pentru a le accesa ulterior.
Practic, aplicația îți propune să alergi după parolele de WiFi ca după Pokemoni, să faci rost de ele prin orice metode consideri de cuviință și să le vinzi mai departe celor care nu și-au ales bine abonamentul de date.
”WiCoin (WiC) este o fisă care va aduce criptomoneda mai aproape de marea masă a utilizatorilor. În ziua de azi, 99% din oamenii implicați în domeniul cripto, folosesc monedele fie pentru speculă, sau le țin la ciorap în speranța că vor deveni miilionari peste noapte. Acesta este principalul motiv pentru lipsa de adopție.” spun cei de la WiC în prezentarea proiectului. Raționamentul este că odată ce oamenii vor avea opțiunea să plătească conexiunea WiFi cu bitcoini, vor fi practic obligați să cumpere criptomonedă.
Stadiul de ICO
Peste două zile WiCoin intră în stadiul de ICO (Initial Coin Offering). Cei de la WiC au scos la ofertă 25 de milioane de fise. Cei interesați sunt încurajați să investească cât mai devreme în acest proiect, printr-o structură de bonusuri . Cei care se înscriu încă din primele zile, fără să se gândească prea mult, primesc bonusuri între 10 și 30%.
Ziua 1 – 22 aprilie 2017 – bonus de 30%
23 aprilie 2017 – 30 aprilie 2017 – bonus de 25%
1 mai 2017– 8 mai 2017– bonus de 15%
9 mai 2017– 16 mai 2017 – bonus de 10%
17 mai 2017 – 24 mai 2017 (ultima săptămână) – bonus zero
Așadar, investițiile vor crește cu bonusul care corespunde perioadei de timp în care ai investit. De exemplu, dacă investești 1 bitcoin în prima zi, se va considera că ai investit 1,3 bitcoini. Dacă investeșii 1 bitcoin în perioada 9-16 mai, atunci se va caclula că ai investit 1,1 bitcoini.
Banii strânși sunt depozitați într-un portofel escrow, multisig, cu trei semnatari. Fondurile pot fi mutate doar dacă doi din trei membrii semnează tranzacția respectivă și sunt eliberate în două tranșe separate.
Echipa WiC, formată din trei membri, are în plan să lanseze aplicația la sfârșit de an, în luna decembrie. Atunci vor avea finalizată integrarea ShapeShift, navigare offline, mesagerie și tranzacții private. Cei de la WiC pretind că până atunci se va face și listarea criptomonedelor la exchange-uri.
Date generale despre monedă
Moneda se bazează pe proof-of-work și proof-of-stake. Blocurile sunt minate la fiecare 4 minute. Numărul total de fise minate este limitat la 100 de milioane (dintre care 25 de milioane vor fi preminate pentru faza de ICO iar 11 milioane vor fi distribuite utilizatorilor de aplicație care uploadează parolele de WiFi, tot sub formula de preminare)
Primele 3-50 de blocuri nu vor genera fise (pentru a evita minarea instant). De la 51 de blocuri până la totalul de 320 050 de blocuri câte sunt în total, fiecare bloc va genera 200 de fise. Așadar, există câteva dintre ingredientele normle pe care le-ai aștepta de la o criptomonedă. WiC are o limită superioară a numărului total de fise existente, preminare temperată, cam 36% și o propunere care ar putea să fie utilă pentru unii utilizatori.
Concluzii
Pentru a vă da seama dacă un proiect de criptomonedă va funcționa sau nu, este bine să vă închipuiți care sunt clienții. Câți utilizatori ar putea să atragă și cât de entuziasmați vor fi oamenii de idee? Dacă vi se pare în regulă să vindeți parolele de la conexiunea de Internet unor necunoscuți sau dacă ați fi dispuși să plătiți pentru o conexiune la o rețea pe care nu o cunoașteți, atunci se poate ca WiC să fie un plan de succes.
Atenție ! GoanaDupăBitcoin recomandă să apelați la un consultant specializat înainte de a investi într-un ICO. ICO-urile sunt investiții cu un grad mare de risc.
Acest ICO s-a amanat. Mai multe detalii aici