Tehnologia Blockchain a fost inițial legată strâns de Bitcoin și de criptomonede, în general. În fond, a fost inventată pentru a servi drept tehnologie de bază pentru monedele digitale. Cu toate acestea, în timp, dezvoltatorii au descoperit că are utilitate și pentru alte domenii.

În ultimii ani, cercetătorii au început să găsească noi cazuri de utilizare și, pentru o vreme, au existat mai multe întrebări decât răspunsuri. Oamenii au început să identifice ce implementări are și ce fel de reglementări sunt necesare pentru a face lucrurile să funcționeze mai simplu.

Odată cu diferitele protocoale, s-a descoperit că blockchain poate ajuta la câștigarea de bani. Nu este vorba neapărat de criptomonede, ci și de eficientizarea proceselor în general.

În prezent, se poate spune că blockchain a depășit în popularitate criptomonedele. Mulți consideră că acestea sunt doar una dintre numeroasele aplicații potențiale ale tehnologiei.

Cui folosește blockchain?

Când vine vorba de afaceri, există multe care pot beneficia de implementarea acestei tehnologii. Cu toate acestea, nu este utilă tuturor. De fapt, există momente în care nu este necesară deloc, cum ar fi de exemplu când se lucrează într-un spațiu care nu depinde de colaborare.

Dacă afacerea are o singură entitate cu autoritate, o bază de date securizată este suficientă. Aceasta oferă acces la informații celor ce au nevoie de ele. Blockchain este o soluție prea complexă și ar complica situația inutil.

Pe de altă parte, companiile care colaborează adesea cu alte entități necesită un sistem care să ofere validări ușoare și rapide. Acesta este domeniul în care blockchain își poate atinge cu adevărat potențialul, făcând lucrurile mai simple și mai organizate.

Pentru afacerile în care colaborările și contactele cu ceilalți sunt inevitabile, blockchain este o soluție excelentă.

Cine au fost trendsetterii

Când vine vorba de blockchain, majoritatea adoptatorilor timpurii au fost de fapt companii mai mici, ceea ce a fost surprinzător pentru analiștii de atunci. Tehnologia era încă nouă, netestată și nereglementată. De ce au fost firmele mici dispuse să o implementeze? Răspunsul este destul de simplu. Blockchain elimină intermediarii și taxele și costurile suplimentare implicate de astfel de servicii.

Companiile mari au ezitat în adoptarea tehnologiei. Pe lângă lipsa de reglementări, este un concept complex și greu de înțeles.

În plus, toate problemele legate de furturile de identitate și compromiterea bazelor de date clasice au generat îngrjorări. Asocierea blockchain cu criptomonedele nu a ajutat, deoarece multă vreme s-a crezut că sunt utilizate doar pentru activități criminale.

Din fericire, situația s-a schimbat de atunci și mulți oameni și întreprinderi sunt gata să se deschidă la această tehnologie. Blockchain este transparent și deschis, iar această deschidere a devenit unul dintre cele mai importante subiecte de discuție privind tehnologia.

Mulți au crezut că transparența înseamnă lipsă de securitate și generează haos. Realitatea este complet opusă.

Ce înseamnă open source?

Majoritatea opțiunilor blockchain existente sunt open source, un concept existent de mult timp. Colaborarea dintre mai mulți indivizi s-a demonstrat a fi mult mai productivă și eficientă.

În blockchain, acest concept merge un pas mai departe, deoarece este o metodă perfectă de partajare a datelor, asigurând în același timp veridicitatea acestora.

Mulți cred că acest mod de partajare a datelor este viitorul, dar se întâmplă deja într-o anumită măsură. În prezent, majoritatea datelor ajung la public în timp real sau aproape. Folosind internetul pentru diverse căutări și pentru explorarea lucrurilor care ne interesează, îi hrănim pe agenții de publicitate cu privire la domeniile de interes.

Majoritatea activității online este urmărită, înregistrată, prelucrată și folosită împotriva noastră. Toate căutările Google pe care le realizăm sunt date valoroase pentru cineva, dar nu avem nicio idee că aceste date sunt colectate și studiate pentru ca noi să primim anunțuri mai precise.

Tehnologia blockchain oferă avantajul gestiunii identității, care permite controlarea datele pe care le producem, precum și unde se distribuie. În același timp, se poate obține profit prin comunicarea directă cu companiile care realizează anumite produse, fără a fi nevoie de intermediari.

Ce avantaje oferă deschiderea în relația cu concurența?

Protejarea strategiilor proprii de concurență sunt un aspect important al companiilor mari. Blockchain ajută la stabilirea indicatorilor pentru întreprinderile mari din același spațiu. De asemenea, ajută la determinarea problemelor care trebuie rezolvate și a celor care trebuie controlate corespunzător. Există deja numeroase exemple de rezolvare a problemelor din lumea reală într-o perioadă record de timp.

Atunci când toate informațiile necesare sunt disponibile, cercetarea unei probleme poate fi redusă de la zile la secunde.

Aceste avantaje pot fi obținute rapid, deoarece tehnologia blockchain s-a maturizat la nivelul necesar. Singura piedică în prezent este lipsa de încredere și lipsa de înțelegere a acesteia. Este tehnologia care poate schimba lumea și poate oferi soluții pentru o mulțime de probleme cu care ne confruntăm în continuare.