├Än prezent, Codul Fiscal nu are nicio reglementare aplicabil─â ├«n domeniul criptomonedelor. Cu toate acestea, este de a╚Öteptat ca odat─â cu cre╚Öterea popularit─â╚Ťii acestora, s─â fie introduse reglement─âri ╚Öi impozite.

├Äntr-o declara╚Ťie publicat─â de Agerpres, Alex Milcev, partener ╚Öi lider al departamentului de Asisten╚Ť─â Fiscal─â a firmei de avocatur─â Ernst & Young Rom├ónia, a afirmat:

“Conform unei p─âreri emise recent de Ministerul de Finan┼úe, aceste c├ó┼čtiguri ar reprezenta venituri din alte surse. ├Än plus, Ministerul de Finan┼úe a┼čteapt─â luarea de pozi┼úie de c─âtre autorit─â┼úi precum BNR, ASF, pentru a trece mai departe la elaborarea regimului fiscal aplicabil”, a spus Milcev.

Banca Na╚Ťional─â Rom├ón─â a publicat ├«n decembrie anul trecut un punct de vedere ├«n care a afirmat c─â bitcoin ╚Öi celelalte criptomonede nu sunt monede oficiale, astfel ├«nc├ót nu intra sub autoritatea BNR.

ÔÇŁDac─â ne raport─âm la defini┼úia bitcoin – sistem de plat─â descentralizat ┼či moned─â de plat─â electronic─â – precum ┼či la faptul c─â bitcoin ┼či celelalte cripto-monede au un echivalent ┼či ├«┼či raporteaz─â valoarea la monedele ‘tradi┼úionale’, atunci din punct de vedere fiscal am putea vorbi de un venit. Este adev─ârat c─â Rom├ónia, ca majoritatea ┼ú─ârilor de altfel, este ├«nc─â departe de a reglementa aceste monede ca ┼či concept, ├«n general, ┼či tratamentul lor fiscal, ├«n subsidiar”, a ar─âtat oficialul EY.

“Mai departe se impune ├«ntrebarea: ‘cum ├«ncadr─âm acest venit’, atunci c├ónd este ob┼úinut de utilizatorii persoane fizice? O abordare ‘├«ndr─âznea┼ú─â’, bazat─â pe faptul c─â nu exist─â ├«n prezent o legiferare a acestor tipuri de monede, ar putea fi c─â, mai ales atunci c├ónd suntem ├«n prezen┼úa unei tranzac┼úii singulare, astfel de c├ó┼čtiguri ar putea fi considerate drept bunuri din patrimoniul personal, altele dec├ót cele din titluri de valoare sau propriet─â┼úi imobiliare, fiind astfel neimpozabile, potrivit Codului Fiscal. Pe de alt─â parte, ├«ns─â, lu├ónd ├«n considerare esen┼úa tranzac┼úiilor cu criptomonede ┼či mai ales c├ónd exist─â mai multe tranzac┼úion─âri, cu caracter repetat, suger├ónd astfel existen┼úa unei activit─â┼úi profesionale, exist─â ├«n principiu dou─â variante la care ne putem referi, ┼či anume, alte venituri din investi┼úii sau venituri din alte surse, acestea fiind venituri taxabile. Pentru ambele, Codul Fiscal nu prevede o list─â limitat─â de tipuri de venituri ce pot fi considerate ca atare, ci mai degrab─â o serie de exemple”, a afirmat Milcev.

“Fie c─â ├«ncadr─âm c├ó┼čtigul din criptomonede ca fiind venit din investi┼úii sau din alte surse, obliga┼úiile fiscale sunt acelea┼či: persoana fizic─â trebuie ├«l declare prin declara┼úia anual─â de venit (Declara┼úia 200/ Declara┼úia 201), depus─â p├ón─â pe data de 25 mai a anului urm─âtor celui ├«n care c├ó┼čtigul a fost realizat. Aten┼úie: ne referim la c├ó┼čtig realizat atunci c├ónd criptomonedele sunt transformate ├«ntr-o moned─â clasic─â ┼či sunt transferate din portofelul virtual al utilizatorului ├«n contul bancar al acestuia.
Ulterior proces─ârii declara┼úiei anuale, organul fiscal va calcula impozitul pe venit datorat, aplic├ónd cota de 10% ┼či va emite decizia de impunere. Plata impozitului va fi efectuat─â de persoana fizic─â ├«n termen de 60 de zile de la comunicarea acestei decizii. ├Än plus, ├«n anul urm─âtor celui ├«n care s-a ob┼úinut venitul din tranzac┼úionarea criptomonedelor, dac─â acesta dep─â┼če┼čte plafonul peste care se datoreaz─â contribu┼úia de asigur─âri sociale (12 salarii minime pe brute pe economie, adic─â 22.800 lei pentru anul 2018), se va depune ┼či declara┼úia 600 ┼či se va pl─âti contribu┼úia de asigur─âri sociale de s─ân─âtate – de 10% aplicat─â acestui plafon”, arat─â reprezentantul EY.

Punctul de vedere al altor ╚Ť─âri este similar: Statele Unite taxeaz─â criptomonedele ca proprietate din martie 2014, iar Autoritatea Fiscal─â Israelian─â au confirmat ├«n data de 19 februarie aceea╚Öi pozi╚Ťie.
Cu toate acestea, la mijlocul lunii februarie, ├«n Senatul statului Wyoming a fost introdus un proiect de lege care s─â excepteze criptomonedele de la taxarea ca propriet─â╚Ťi, urm├ónd ca legea s─â fie votat─â p├ón─â la sf├ór╚Öitul lunii martie.

Surse Capital si Hotnews